Mineralna gazirana voda – može li nas adekvatno hidrirati?

Gazirana voda je voda koja je pod tlakom ispunjena ugljičnim dioksidom. Za razliku od gazirane vode, prirodna gazirana mineralna voda crpi se iz mineralnih izvora te je zastupljenija na našem tržištu.

Uloga hidracije u održavanju zdravlja odavna je poznata, a studije na zdravim odraslim osobama pokazuju da čak i blaga dehidracija narušava niz važnih aspekata kognitivnih funkcija kao što su koncentracija, budnost i kratkotrajno pamćenje.

Kako bi ostali adekvatno hidrirani, popularno je pravilo da bi trebalo piti najmanje osam čaša vode na dan. Međutim, zbog svoje kiselosti, dovodi se u pitanje može li se i gazirana voda ubrojiti u tih preporučenih 8 čaša.

U nastavku ćemo razjasniti može li i kako gazirana voda zaista doprinijeti adekvatnoj hidraciji.

Što je to gazirana voda?

Gazirana voda je voda koja je pod tlakom ispunjena ugljičnim dioksidom. Za razliku od gazirane vode, prirodna gazirana mineralna voda crpi se iz mineralnih izvora te je zastupljenija na našem tržištu. Kao što i samo ime sugerira, takva voda ima visok udio mineralnih tvari i elemenata u tragovima kao što su su magnezij, kalcij, bikarbonat, natrij, sulfat, klorid i fluorid. Vrsta i količina minerala ovise o tome iz kojeg se izvora voda crpi, a ovisno o tome razlikuje se i okus same vode.

Kada se ugljični dioksid otopi u vodi, pH vrijednost pada, što rezultira blago kiselim okusom napitka. Ovaj je napitak gaziran, što će ga mnogima učiniti privlačnijim za konzumaciju od obične vode.

Može li gazirana voda zakiseliti naše tijelo?

Ugljični dioksid i voda kemijski reagiraju te stvaraju ugljičnu kiselinu, slabu kiselinu za koju se pokazalo kako stimulira iste živčane receptore u ustima kao i senf. Ona uzrokuje peckajući, bodljikav osjećaj koji u isto vrijeme može biti i nadražujući i ugodan.

pH gazirane vode kreće se između  3 i 4, što znači da je blago kisela. Međutim, ispijanje kiselih napitaka poput gazirane vode ne čini ljudsko tijelo kiselijim kako neki sumnjaju. Bubrezi i pluća uklanjaju višak ugljičnog dioksida i na taj se način pH krvi održava pri blago alkalnom pH od 7,35–7,45, bez obzira na to kakvu hranu ili piće konzumirate.

Gazirana mineralna voda pridonosi hidraciji

Zadržavanje hidriranosti izuzetno je važno budući da dehidracija može dovesti do povećanja napetosti, osjećaja glavobolje i umora, ali i smanjenja koncentracije i budnosti.

Jedna znanstvena studija istraživala je učinak hidracije 13 različitih pića, uključujući gaziranu vodu, uspostavljanjem indeksa hidracije svakog pića (BHI, engl. Bay Health Index ). BHI je indeks koji procjenjuje volumen urina proizvedenog bilo kojim pićem u usporedbi s običnom negaziranom vodom.

Zaključak studije utvrdio je kako gazirana mineralna voda hidrira jednako kao i obična negazirana voda. Zanimljivo je i kako je utvrđeno da pića s većim udjelom minerala pokazuju bolji učinak hidracije.

Odaberite vodu koja vam najviše odgovara

Kada birate između gazirane i negazirane vode, najbolje je odabrati onu koja će vam pomoći da unesete ukupno više vode tijekom dana, odnosno da zadovoljite preporučeni dnevni unos. Ako vam je taktilan osjećaj mjehurića ugljičnog dioksida ugodan, to svakako može pridonijeti većem dnevnom unosu vode.

Ako ste skloni nadutosti, ipak razmislite o izbjegavanju gazirane vode i ostalih gaziranih pića, jer može doći do pogoršanja ovog stanja. Također, prilikom odabira prirodne mineralne vode, preporučljivo je odabrati onu s najnižim mogućim udjelom natrija kako bi se spriječila neravnoteža elektrolita i povećanje krvnog tlaka.

Zaključno, zbog svojeg zanimljivog okusa, potpuno prirodnog podrijetla i čistoće prirodna mineralna voda preporučena je opcija za održavanje odgovarajućeg stupnja hidracije.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Anti-candida dijeta

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]