Mineralna gazirana voda – može li nas adekvatno hidrirati?

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Gazirana voda je voda koja je pod tlakom ispunjena ugljičnim dioksidom. Za razliku od gazirane vode, prirodna gazirana mineralna voda crpi se iz mineralnih izvora te je zastupljenija na našem tržištu.

Uloga hidracije u održavanju zdravlja odavna je poznata, a studije na zdravim odraslim osobama pokazuju da čak i blaga dehidracija narušava niz važnih aspekata kognitivnih funkcija kao što su koncentracija, budnost i kratkotrajno pamćenje.

Kako bi ostali adekvatno hidrirani, popularno je pravilo da bi trebalo piti najmanje osam čaša vode na dan. Međutim, zbog svoje kiselosti, dovodi se u pitanje može li se i gazirana voda ubrojiti u tih preporučenih 8 čaša.

U nastavku ćemo razjasniti može li i kako gazirana voda zaista doprinijeti adekvatnoj hidraciji.

Što je to gazirana voda?

Gazirana voda je voda koja je pod tlakom ispunjena ugljičnim dioksidom. Za razliku od gazirane vode, prirodna gazirana mineralna voda crpi se iz mineralnih izvora te je zastupljenija na našem tržištu. Kao što i samo ime sugerira, takva voda ima visok udio mineralnih tvari i elemenata u tragovima kao što su su magnezij, kalcij, bikarbonat, natrij, sulfat, klorid i fluorid. Vrsta i količina minerala ovise o tome iz kojeg se izvora voda crpi, a ovisno o tome razlikuje se i okus same vode.

Kada se ugljični dioksid otopi u vodi, pH vrijednost pada, što rezultira blago kiselim okusom napitka. Ovaj je napitak gaziran, što će ga mnogima učiniti privlačnijim za konzumaciju od obične vode.

Može li gazirana voda zakiseliti naše tijelo?

Ugljični dioksid i voda kemijski reagiraju te stvaraju ugljičnu kiselinu, slabu kiselinu za koju se pokazalo kako stimulira iste živčane receptore u ustima kao i senf. Ona uzrokuje peckajući, bodljikav osjećaj koji u isto vrijeme može biti i nadražujući i ugodan.

pH gazirane vode kreće se između  3 i 4, što znači da je blago kisela. Međutim, ispijanje kiselih napitaka poput gazirane vode ne čini ljudsko tijelo kiselijim kako neki sumnjaju. Bubrezi i pluća uklanjaju višak ugljičnog dioksida i na taj se način pH krvi održava pri blago alkalnom pH od 7,35–7,45, bez obzira na to kakvu hranu ili piće konzumirate.

Gazirana mineralna voda pridonosi hidraciji

Zadržavanje hidriranosti izuzetno je važno budući da dehidracija može dovesti do povećanja napetosti, osjećaja glavobolje i umora, ali i smanjenja koncentracije i budnosti.

Jedna znanstvena studija istraživala je učinak hidracije 13 različitih pića, uključujući gaziranu vodu, uspostavljanjem indeksa hidracije svakog pića (BHI, engl. Bay Health Index ). BHI je indeks koji procjenjuje volumen urina proizvedenog bilo kojim pićem u usporedbi s običnom negaziranom vodom.

Zaključak studije utvrdio je kako gazirana mineralna voda hidrira jednako kao i obična negazirana voda. Zanimljivo je i kako je utvrđeno da pića s većim udjelom minerala pokazuju bolji učinak hidracije.

Odaberite vodu koja vam najviše odgovara

Kada birate između gazirane i negazirane vode, najbolje je odabrati onu koja će vam pomoći da unesete ukupno više vode tijekom dana, odnosno da zadovoljite preporučeni dnevni unos. Ako vam je taktilan osjećaj mjehurića ugljičnog dioksida ugodan, to svakako može pridonijeti većem dnevnom unosu vode.

Ako ste skloni nadutosti, ipak razmislite o izbjegavanju gazirane vode i ostalih gaziranih pića, jer može doći do pogoršanja ovog stanja. Također, prilikom odabira prirodne mineralne vode, preporučljivo je odabrati onu s najnižim mogućim udjelom natrija kako bi se spriječila neravnoteža elektrolita i povećanje krvnog tlaka.

Zaključno, zbog svojeg zanimljivog okusa, potpuno prirodnog podrijetla i čistoće prirodna mineralna voda preporučena je opcija za održavanje odgovarajućeg stupnja hidracije.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Epilepsija

Zašto ne mogu piti vodu?

Djeca

Ljeto i unos tekućine: što i koliko dijete treba piti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVoda je čarobni napitak bez kojega nema života. Uslijed visokih ljetnih temperatura povećava se potreba organizma za vodom. Odrasli se lako mogu osloniti na osjet žeđi kako bi znali koliko im je vode potrebno, ali djeca se često zaigraju i zaborave piti, pa roditelji moraju biti ti koji će osigurati da dijete na vrijeme dobije […]

Dehidracija

Hipertemija i dehidracija – što moramo znati?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteU posljednje vrijeme mnogo se priča o nezapamćenim vrućinama. Koliko su nezapamćene ne znam pouzdano jer nas sjećanje starijih često demantira u pogledu pridjeva „nezapamćene“. U svakom slučaju, idealna temperatura okoline za fiziološko funkcioniranje ljudskog tijela je oko 20-22°C. Možemo reći da je ovo ljeto vrijeme toplinskih valova kad je dnevna temperatura, i po nekoliko […]

Dehidracija

Dehidracija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteDehidracija je, znamo svi, pretjerani gubitak tjelesne tekućine. Voda čini najveću proporciju gradivnih elemenata ljudskog tijela. Unosimo je u tijelo pijenjem i, manjim dijelom, hranom.

Voda

Inzulinska rezistencija, uzroci i potrebni nalazi?

Koža

Voda i zdravlje kože

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteVoda je vrlo važna za zdravlje kože i njezina je uloga neprocjenjiva u svim važnim funkcijama kože kao velikog organa. Za zdravlje kože važna je i količina vode koja se popije svaki dan i zna se da je potrebno popiti svakodnevno 2 litre vode.

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]