Nahranite kožu iznutra

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Brižno odabrane namirnice i obilje tekućine preduvjet su zdravlja i ljepote. Lijepa koža prvi je vanjski znak ljepote, ali i pokazatelj naših prehrambenih navika.

Brižno odabrane namirnice i obilje tekućine preduvjet su zdravlja i ljepote. Lijepa koža prvi je vanjski znak ljepote, ali i pokazatelj naših prehrambenih navika. Pravilnom prehranom koju odlikuje bogatstvo nutrijenata, posebice vitamina, minerala, biljnih kemikalija i pravilan odabir masnoća, možete učiniti mnogo za prvi dojam koji ostavljate na druge – svoj vanjski izgled.

Uz prehranu sve se češće preporučuju i dodaci prehrani dizajnirani upravo u svrhu očuvanja zdravlja i ljepote kože. Nutritivna terapija, ili unutarnja njega kože, podrazumijeva uzimanje dodataka prehrani koji će iznutra poboljšati zdravlje i izgled kože. Tijekom proteklih nekoliko desetljeća identificirani su sastojci hrane s povoljnim djelovanjem na kožu – primjerice, koenzim Q 10, vitamin E, vitamin C, beta karoten, astaksantin, likopen, vitamini B kompleksa, neke aminokiseline, polifenoli, fitoestrogeni, višestruko nezasićene masne kiseline i probiotici. Ti se nutrijenti u znanstvenom „žargonu“ često nazivaju nutraceutici, te se preporučuje njihovo kombiniranje s kozmeceuticima, odnosno kozmetičkim proizvodima koji se nanose na kožu.

Poseban izazov u budućnosti leži u kombiniranju strateške upotrebe kozmeceutika i nutraceutika u svrhu intervencije u biološke procese starenja kože i druge degenerativne promjene na koži.

Važnost hidracije

Za početak, dnevno treba popiti 1,5 – 2 l tekućine – najbolje izvorske i mineralne vode, biljnih čajeva, voćnih i povrtnih sokova i izotoničnih napitaka. Mineralne i termalne vode sve se češće istražuju i primjenjuju kao učinkoviti kozmetički pripravci, što dodatno naglašava važnost svakodnevnog pijenja izvorske i mineralne vode. Naime, voda je medij koji igra ključnu ulogu u oslobađanju organizma od otrova.

Hrana za lijepu kožu

Stanje kože je odraz procesa koji se događaju unutar tijela i svaka pojava na njoj, bilo da je riječ o starenju kože, aknama ili naprosto o nezdravom izgledu kože, predstavlja manifestaciju nutritivne neravoteže unutar organizma. Pažljivo sastavljen jelovnik čiju okosnicu čine cjelovite žitarice, voće i povrće, mahunarke i riba, najbolji je saveznik u obnavljanju i postizanju zdravog izgleda kože. Ovakva prehrana osigurat će sve potrebne nutrijente koji će doslovce nahraniti svaki sloj kože i pomoći u postizanju mladolikog izgleda.

Prehrana bogata  prehrambenim vlakanima i dobrim bakterijama probioticima pomaže bolju pokretljivost crijeva i  detoksikaciju organizma, spriječava akumulaciju toksina u tkivima te u konačnici održava kožu lijepom i zdravom. Stoga je iznimno važan svakodnevni unos voća i povrća bogatog vlaknima te fermentiranih mliječnih proizvoda koji sadrže probiotike.

Esencijalne masne kiseline imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože. One, također, vlaže kožu i ublažavaju nadražaje na koži. Nedostatak esencijalnih masnih kiselina manifestira se suhom kožom sklonom iritacijama. Zbog toga je neophodno prehranom osigurati njihov adekvatan unos pa će tako jelovnik čiji važan dio čine biljna ulja, sjemenke, orašasto voće i riba pridonijeti vitalnom i mladolikom izgledu kože. Danas su dostupni i dodaci prehrani koji sadrže dragocjena ulja argana, boreča, maslinovo ulje i druga visokovrijedna ulja bogata antioksidansima i masnim kiselinama.

Voće i povrće, posebice ono bogato antioksidansima poput tamnog bobičastog voća, agruma i kivija također igra važnu ulogu u održanu mladolike i zdrave kože. Proslavljeni autor knjiga o prehrani protiv starenja, Dr. Nicholas Perricone savjetuje bogat unos tamnog bobičastog voća (poput borovnica i crnog ribiza), divljeg lososa, orašastih plodova i obilje izvorske vode u svrhu ‘prehrambenog face-liftinga’.

Kako bi potaknuli izmjenu tvari i spriječili zadržavanje tekućine u tijelu, povećajte unos namirnica bogatih vitaminom C (raznobojno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, rajčica, krumpir) i sumporom (npr. šparoge, gorko povrće) jer ove namirnice pospješuju uklanjanje štetnih tvari iz organizma. Izbjegavjate preslanu i prezačinjenu hranu. Sol ima sposobnost zadržavanja vode te ju treba ograničiti u prehrani.

Vitamini, minerali i fitokemikalije

Antioksidansi (beta karoten, vitamin C, E, selen, bakar, mangan i cink) osiguravaju zaštitu od slobodnih radikala, a smatra se da mogu usporiti proces starenja. Posljednje studije pokazuju da pravilan unos antioksidansa, koji djeluju zajednički, u velikoj mjeri osigurava zdravu dermu i epidermu. Dragocjene kreme protiv bora nerijetko svoje djelovanje temelje na snažnim antioksidansima porijeklom iz voća i bilja.

Vitamini B skupine neophodni su za održavanje zdrave kože. Oni će, uz proteine kao potporu,  pomoći koži da ostane sjajnija i elastičnija, a izbjegavanjem deficita vitamina B skupine možemo odgoditi sušenje, crvenilo i iritaciju kože, ispucale usne i pojavu ranica na rubovima usta i oko nosa.

Osim dobro poznatih vitamina, biljni svijet sadrži mnoštvo biljnih kemikalija s antioksidativnim djelovanjem, koje svoje povoljno djelovanje polučuju primjenjeni i ‘izvana’ i ‘iznutra’. Možda je najbolji primjer beta karoten koji ima potvrđeno zaštitno djelovanje protiv akutnih i kroničnih manifestacija kožnih oštećenja uzrokovanih izlaganjem suncu. Prema nekim istraživanjima, beta karoten smanjuje oštećenje DNA molekula te tako spriječava i razvoj degenerativnih bolesti.  Likopen, još jedna molekula iz obitelji karotenoida sa snažnim antioksidativnim djelovanjem ima klinički dokazano djelovanje na starenje kože jer pomaže u obnovi epidermisa te potiče sintezu kolagena. Slična povoljna djelovanja pripisuju se i koenzimu Q10, poznatom sastojku brojnih kozetičkih pripravaka koji ima povoljno djelovanje i primijenjen oralnim putem.

Područje nutraceutika i kozmeceutika iznimno je zanimljivo i dinamično i zasigurno će nam u budućnosti osigurati još mnogo novih spoznaja, a do tada jedimo zdravo, uzimajmo dodatke prehrani i pijmo mineralnu vodu. Uz pozitivan stav prema životu, ta će nam strategija zasigurno pomoći u očuvanju blistave i mladolike kože.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Jetra

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]

Anemija u trudnoći

Anemija u trudnica ili kada je potrebna nadoknada željeza u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrilagodba hematopoetskog sustava u trudnoći U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi. Volumen krvi počinje rasti već od 6. tjedna trudnoće, a najviši je oko 34. tjedna. Nakon toga ostaje nepromijenjen sve do porođaja. Povećanje iznosi nevjerojatnih 45 do 50 %. Zanimljivo je da je volumen krvi nešto veći u svakoj sljedećoj trudnoći, kao i […]

Askar

Ožiljci kroz život – savjeti magistre farmacije za ljepšu kožu

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Mozak

Možete li mi rastumačiti nalaz MR mozga?

Psihoze

Psihoza uzrokovana supstancama versus primarne psihoze – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNedavna istraživanja o progresiji i liječenju psihoze potiču neke stručnjake na pitanje: Jesu li psihoze izazvane psihoaktivnim supstancama i primarna psihoza u svojoj osnovi različite, a ako jesu, je li to važno? Liječenje prve epizode psihoze kod pacijenata koji također koriste kanabis često je izazov jer je teško razlučiti je li pacijentova konzumacija kanabisa prethodila […]

Koljena

Kako si pomoći kod bolova u koljenima?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?