Nove spoznaje o ljekovitosti češnjaka

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Ljekovita svojstva češnjaka poznata su od davnina.Starorimski pisac Plinije opisao je češnjak kao lijek za desetke zdravstvenih tegoba.

Ljekovita svojstva češnjaka poznata su od davnina. Starorimski pisac Plinije opisao je češnjak kao lijek za desetke zdravstvenih tegoba. I današnja moderna znanost potvrđuje iznimne moći te „banalne“ namirnice te je u metaanalizi objavljenoj prošle godine u časopisu  Nutrition Research Reviews. Analiza 29 studija provedenih tijekom posljednjih dvadesetak godina pokazala je kako konzumacija češnjaka značajno snizuje ukupni kolesterol i trigliceride. Uz dobro poznata antibakterijska i antivirusna djelovanja, poznato je i kako  češnjak sadrži sumporne spojeve koji pomažu u detoksikaciji.
Češnjak je nezaobilazan dio svake kuhinje, ali i top liste namirnica s povoljnim učinkom na zdravlje. Nekoliko desetaka biološki aktivnih tvari uključujući vitamine, minerale, enzime i fitokemikalije zaslužni su za lijekovita svojstva češnjaka. Zbog jedinstvenog sadržaja fitokemikalije alicina, češnjak posjeduje protuvirusno i antibakterijsko djelovanje. Iako se često ne glorificira kao neki egzotičniji sastojci i biljke, obični češnjak ima ozbiljne znanstvene potvrde da uništava bakterije, gljivice, viruse i parazite. Snažno djelovanje češnjaka potvrđeno je i u obrani od respiratornih bolesti, kao što su prehlade, astma, bronhitis, pa čak i tuberkuloza. Ipak, mnogim ljudima smeta intenzivan miris češnjaka i stoga zaziru od njegove konzumacije. 

Crni češnjak

Na tom tragu pojavila se i novost na europskom tržištu – ekstrakt crnog češnjaka koji svojim svojstvima zaslužuje svrstavanje u funkcionalnu hranu, a jednako je dobar kao dodatak prehrani u kapsulama ili kao tekući ekstrakt koji se kao začin može dodavati u raznovrsna jela.

Za razliku od svježeg bijelog češnjaka, crni češnjak ima sladak, blag okus te potpuno neutralan blag miris; također ne uzrokuje niti loš zadah nakon konzumacije niti neugodan miris (isparavanje) kože.

Razlog tome je što se fermentacijom (kojom svježi češnjak prelazi u crni) uništavaju dvije komponente ključne za intenzivnu aromnu: aliin i alicin. I iako se upravo alicinu pripisuje većina kardiovaskularnih blagodati češnjaka, stručnjaci tvrde kako i u fermentiranom obliku češnjak zadržava velik broj bioaktivnih spojeva zaslužnih za kardioprotektivnu, antiagregacijsku i imunomodulirajuću funkciju.

Češnjakom protiv karcinoma

Časopis Critical Reviews in Food Science and Nutrition nedavno je objavio pregledni rad o antikarcinogenom djelovanju ove biljke. U tom radu se navodi da epidemiološke, a također i laboratorijske studije ukazuju na to da konzumiranje češnjaka smanjuje učestalost karcinoma želuca, debelog crijeva, dojke i grlića maternice.

Smatra se da je antikarcinogeno djelovanje češnjaka posljedica brojnih mehanizama, uključujući zaštitu od slobodnih radikala, ulogu u metabolizmu nekih enzima, zaštitu od oštećenja DNA i kromosoma.

Od budućih se istraživanja očekuje odgovor na pitanje je li bolje konzumirati termički obrađen ili svježi češnjak. Također, očekuje se razvoj funkcionalne hrane s dodatkom češnjaka koja neće imati miris po češnjaku, ali će sadržavati sve tvari koje imaju antikarcinogenu aktivnost.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Srce

Možete li mi protumačiti nalaz EKG-a?

Urin

Derivacija urina

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Ovdje ćemo navesti neke podatke općenito o značenju pojma derivacije urina kao i kirurškim mogućnostima njezine izvedbe. Pojam derivacije urina načelno označava izvođenje mokraćnog sustava na neko neprirodno mjesto pa je iz toga jasno da je kirurški postupak derivacije urina gotovo uvijek nužda, a ne izbor. Sam način izvedbe derivacije možda dijelom može biti izbor […]

Starija životna dob

Zatajivanje srca u starijoj životnoj dobi – 1. dio                                          

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Zatajivanje srca (ZS) je klinički sindrom koji označava slabljenje srčane funkcije koje nastaje zbog strukturnih i funkcionalnih promjena srca. Najčešći simptomi koji se javljaju kod kroničnog ZS su umor, zaduha, kratkoća daha, oticanje potkoljenica, u težim slučajevima gubitak tjelesne mase, bolovi u grudima, poremećaji svijesti. Starenjem populacije raste incidencija ZS, ali raste i morbiditet i […]

Srce

Koenzim Q10 – jesmo li ga zaboravili?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Koenzim Q10 (CoQ10) je prirodni antioksidans koji tijelo proizvodi i koristi na staničnoj razini za podršku rastu, energiji i održavanju stanica. Ova tvar, nalik vitaminima, prisutna je u svim tkivima, a najviše se nalazi u srcu, jetri, bubrezima i gušterači. Prvi put otkriven 1957. godine, CoQ10 je od tada prepoznat kao ključan spoj za funkcioniranje […]

Nasjela posteljica

Placenta praevia – porođaj

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Porođaj se u slučaju nasjele posteljice najčešće dovršava carskim rezom. U svim slučajevima totalne i parcijalno nasjele posteljice carski rez je apsolutna indikacija. Carski rez može biti planiran kada nema krvarenja, a dosegnuto je 37 tjedana ili više, trudnoće. Ako je potrebno planirati raniji porod carskim rezom, potrebno je potvrditi zrelost fetalnih pluća. Carski rez […]

Alkohol

Konzumacija alkohola

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Sve dobrobiti unosa kolagena u obliku dodatka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Kolagen je strukturni protein koji se nalazi u različitim vezivnim tkivima u tijelu poput kože, tetiva, hrskavice i kostiju i čini gotovo 30% ukupnih proteina. Kolagen se prirodno nalazi u hrani kao što je želatina, mesna juha odnosno temeljac od kostiju, pileća i svinjska kožica, govedina, riba i vezivna tkiva životinja. Za sintezu kolagena u […]

Nutricionizam

Izbacivanje šećera i škroba jednako je učinkovito za IBS kao i trenutne preporuke

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Sindrom iritabilnog crijeva (engl. irritable bowel syndrome, IBS) je skup simptoma koji se javljaju zajedno, uključujući ponavljajuću bol u trbuhu i promjene u pražnjenju crijeva, koje mogu biti proljev, zatvor ili oboje. Kod IBS-a zamjetni su navedeni simptomi bez vidljivih znakova oštećenja ili bolesti u probavnom traktu. Navedeni simptomi su ujedno i najčešći simptomi sindroma […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]