Nove spoznaje o ljekovitosti češnjaka

Ljekovita svojstva češnjaka poznata su od davnina.Starorimski pisac Plinije opisao je češnjak kao lijek za desetke zdravstvenih tegoba.

Ljekovita svojstva češnjaka poznata su od davnina. Starorimski pisac Plinije opisao je češnjak kao lijek za desetke zdravstvenih tegoba. I današnja moderna znanost potvrđuje iznimne moći te „banalne“ namirnice te je u metaanalizi objavljenoj prošle godine u časopisu  Nutrition Research Reviews. Analiza 29 studija provedenih tijekom posljednjih dvadesetak godina pokazala je kako konzumacija češnjaka značajno snizuje ukupni kolesterol i trigliceride. Uz dobro poznata antibakterijska i antivirusna djelovanja, poznato je i kako  češnjak sadrži sumporne spojeve koji pomažu u detoksikaciji.
Češnjak je nezaobilazan dio svake kuhinje, ali i top liste namirnica s povoljnim učinkom na zdravlje. Nekoliko desetaka biološki aktivnih tvari uključujući vitamine, minerale, enzime i fitokemikalije zaslužni su za lijekovita svojstva češnjaka. Zbog jedinstvenog sadržaja fitokemikalije alicina, češnjak posjeduje protuvirusno i antibakterijsko djelovanje. Iako se često ne glorificira kao neki egzotičniji sastojci i biljke, obični češnjak ima ozbiljne znanstvene potvrde da uništava bakterije, gljivice, viruse i parazite. Snažno djelovanje češnjaka potvrđeno je i u obrani od respiratornih bolesti, kao što su prehlade, astma, bronhitis, pa čak i tuberkuloza. Ipak, mnogim ljudima smeta intenzivan miris češnjaka i stoga zaziru od njegove konzumacije. 

Crni češnjak

Na tom tragu pojavila se i novost na europskom tržištu – ekstrakt crnog češnjaka koji svojim svojstvima zaslužuje svrstavanje u funkcionalnu hranu, a jednako je dobar kao dodatak prehrani u kapsulama ili kao tekući ekstrakt koji se kao začin može dodavati u raznovrsna jela.

Za razliku od svježeg bijelog češnjaka, crni češnjak ima sladak, blag okus te potpuno neutralan blag miris; također ne uzrokuje niti loš zadah nakon konzumacije niti neugodan miris (isparavanje) kože.

Razlog tome je što se fermentacijom (kojom svježi češnjak prelazi u crni) uništavaju dvije komponente ključne za intenzivnu aromnu: aliin i alicin. I iako se upravo alicinu pripisuje većina kardiovaskularnih blagodati češnjaka, stručnjaci tvrde kako i u fermentiranom obliku češnjak zadržava velik broj bioaktivnih spojeva zaslužnih za kardioprotektivnu, antiagregacijsku i imunomodulirajuću funkciju.

Češnjakom protiv karcinoma

Časopis Critical Reviews in Food Science and Nutrition nedavno je objavio pregledni rad o antikarcinogenom djelovanju ove biljke. U tom radu se navodi da epidemiološke, a također i laboratorijske studije ukazuju na to da konzumiranje češnjaka smanjuje učestalost karcinoma želuca, debelog crijeva, dojke i grlića maternice.

Smatra se da je antikarcinogeno djelovanje češnjaka posljedica brojnih mehanizama, uključujući zaštitu od slobodnih radikala, ulogu u metabolizmu nekih enzima, zaštitu od oštećenja DNA i kromosoma.

Od budućih se istraživanja očekuje odgovor na pitanje je li bolje konzumirati termički obrađen ili svježi češnjak. Također, očekuje se razvoj funkcionalne hrane s dodatkom češnjaka koja neće imati miris po češnjaku, ali će sadržavati sve tvari koje imaju antikarcinogenu aktivnost.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika