Opuštajuća valerijana

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Hrvatskog naziva odoljen, valerijana je poznatija po latinskom nazivu – Valeriana officinalis.  Riječ je o višegodišnjoj biljki  karakterističnih  sitnih, rozih ili bijelih cvjetova nativnoj za područje Sjeverne Amerike, Europe i Azije.

Valerijana ima  dugu povijest medicinske upotrebe.  Tako su je već drevni Grci i Rimljani koristili za probleme s nesanicom,  a tijekom stoljeća našla je svoju primjenu i kao pomoć pri tjeskobi i nervozi. 

Bogatstvo aktivnih sastojaka

Valerijana je prepoznatljiva po neobičnom, u određenoj mjeri  i neugodnom mirisu koji potječe od eteričnog ulja.  Uz eterično ulje,  valerijana sadrži niz aktivnih tvari i to osobitu u korijenu. Tako korijen valerijane sadrži iridoide od kojih su najznačajniji valepotrijati te  lignane i alkaloide.  U korijenu su prisutne i slobodne aminokiseline poput gama-aminobutirične kiseline (GABA), tirozina, arginina i glutamina.

Iako je iz valerijane izolirano preko 150 sastojaka , za sada ne postoji konsenzus o djelatnoj tvari zaslužnoj za blagotvoran učinak. Smatra se da pozitivna svojstva duguje sinergiji sastojaka koje sadrži, prije nego pojedinoj tvari.

Valerijanom protiv nesanice

Zahvaljujući dugoj povijesti upotrebe u liječenju nesanice i uznemirenosti danas postoji cijeli niz znanstvenih studija koje pokazuju da valerijana pomaže u opuštanju i na taj način pridonosi mentalnom zdravlju i lakšoj „borbi“ sa užurbanom svakodnevnicom. Također, klinički je dokazano  da valerijana pomaže usnivanje i održavanje normalne kvalitete sna.

Meta –analiza randomiziranih, placebo-kontroliranih studija  objavljena 2006 godine u časopisu The American Journal of Medicine u kojima je analizirano 16 studija i sudjelovalo sveukupno 1093 ispitanika otkriva da  valerijana može poboljšati kvalitetu sna i to bez negativnih nuspojava . Još jedna meta-analiza randomiziranih, placebo-kontroliranih studija  objavljena 2010. godine u časopisu Sleep Medicine  potvrđuje  uspavljujuće djelovanje pripravaka valerijane. Analizirano je 18 studija  na temelju kojih je zaključeno da je valerijana učinkovita u  subjektivnom poboljšanju nesanice.

Pomoć kod tjeskobe

Valerijana se često smatra biljnom alternativnom benzodiazepinima, lijekovima koje se koriste kao anksiolitici odnosno za smanjenje napetosti i tjeskobe.   No, za razliku od lijekova, valerijana ne izaziva ovisnost i osjećaj omamljenosti. Valerijana djeluje brzo zbog čega je ona biljka akutne pomoći.  Kako pokazuje studija objavljena 2014. godine u časopisu BMC Complementary and Alternative Medicine za smirujuću učinak valerijane zaslužna je valerijanska kiselina.

Valerijana kao dodatak prehrani

Pripravci od valerijane dostupni su u raznim oblicima. Prema dostupnim istraživanjima, uspavljujuće djelovanje postiže se uzimanjem 400-900 mg ekstrakta valerijane sat do dva prije spavanja, iako se pokazalo da doza od 900 mg nije značajno učinkovitija od 450 mg.  

Pri kratkotrajnoj upotrebi od mjesec  dana valerijana je sigurna za upotrebu.  Eventualne nuspojave su rijetke i uključuju glavobolju i probavne tegobe.  Valerijana također može blago sniziti krvni tlak.

Savezničke biljke

Djelovanje valerijane najčešće se nadopunjuje hmeljom, matičnjakom, glogom, pasiflorom i paprenom metvicom. Takvi pripravci imaju nekoliko mehanizama djelovanja pa su u pravilu vrlo učinkoviti kao prirodni preparati protiv nesanice, osobito one izazvane nervozom i tjeskobom. Dodatno, zbog sinergije sastojaka za povoljni učinak dovoljne su niže doze valerijane nego kada se ova umirujuća biljka uzima samostalno.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Kaheksija

Kaheksija u bolesnika sa srčanim popuštanjem (srčana kaheksija)

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Kaheksija je sindrom nenamjernog gubitka 5% ili više tjelesne težine unatrag godine dana uz prisutne sljedeće kliničko-laboratorijske faktore (barem tri moraju biti prisutna): snižen indeks tjelesne mase, umor, smanjena mišićna snaga, gubitak apetita, poremećaj biomarkera u krvi (snižen hemoglobin i serumski albumin, povišen interleukin 6 i C-reaktivni protein). Ona se može javiti u mnogim kroničnim […]

Tamsulosin

Smetnje mokrenja – dvojna terapija

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Postoje tzv. kombinirani lijekovi za smetnje mokrenja koji se koriste u muškaraca starije životne dobi. Takav primjer je i kombinacija tamsulosina i solifenacina koja objedinjuje dvije aktivne supstance u djelotvornim koncentracijama i to u jednoj tableti. Cilj ovog kombiniranog lijeka je smanjiti opstruktivne, ali istodobno i iritativne tegobe mokrenja koje se često istodobno javljanju u […]

Trudnoća

Koliko vremenski djeluje tableta za hitnu kontracepciju?

Biopsija prostate

Rana dijagnostika raka prostate – nacionalni program

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Temeljem preporuka EU od početka veljače 2024. pokrenut je, na inicijativu Ministarstva zdravstva i Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo te stručnog povjerenstva Nacionalni program rane detekcije raka prostate. Program je pokrenut obzirom da je rak prostate treći uzrok smrtnosti od malignih bolesti u muškoj populaciji i time predstavlja javno-zdravstveni problem koji zahtijeva sustavni pristup. Posebni […]

Trudnoća

Trudnoća i snižene vrijednosti AMH

Šećer

D-manoza, šećer kao rješenje upale

Vrijeme čitanja članka: 2 minute D-manoza je jednostavan šećer prisutan u mnogim biljkama. Iako je slična glukozi, razlikuje se po tome što se ne pretvara u glikogen niti se pohranjuje u organizmu, već se brzo izlučuje putem urina. Zbog toga ju mogu koristiti i dijabetičari koji svoju bolest drže pod kontrolom. Prirodni izvori D-manoze D-manoza se prirodno nalazi u većim […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Zašto je mudro dodati žličicu meda u probiotički jogurt?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dok će jedni reći da je med samo izvor jednostavnih šećera, ništa bolji od konzumnog bijelog šećera, drugi se kunu u njegova ljekovita svojstva. Kako to obično biva, istina je negdje između. U osnovi, med je mješavina fruktoze i glukoze u količini od oko 80% dok ostatak sastava čini voda i mala količina proteina, aminokiselina, […]

Nutricionizam

Prehrana za sniženje krvnog tlaka i bolje zdravlje bubrega i srca

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Unatoč stalnim naporima da se poboljša liječenje hipertenzije i smanje njezini štetni ishodi farmakološkim strategijama, kronična bubrežna bolest povezana s hipertenzijom i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti rastu. Srčana bolest je glavni uzrok smrti kod osoba s kroničnom bubrežnom bolešću. Stručnjaci preporučuju da voće i povrće budu temeljni dio liječenja osoba s povišenim krvnim tlakom. Prehrana […]

Nutricionizam

Paleo dijeta – je li zaista bez rizika?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Paleolitička prehrana je moderna interpretacija prehrane koju su ljudi konzumirali tijekom paleolitičkog ili “starijeg kamenog doba”. Ovo razdoblje, prije otprilike 2,5 milijuna godina, bilo je značajno zbog anatomskih i fizioloških promjena koje su se događale kod ljudi dok su se prilagođavali klimatskim promjenama, naučili kuhati meso koristeći vatru i počeli koristiti kamene alate za bolji […]

Nutricionizam

Ima li smisla uvrstiti alge u prehranu?

Vrijeme čitanja članka: 5 minute U doba kada potrošači imaju sve veće zahtjeve po pitanju nutritivne vrijednosti hrane koju konzumiraju, alga kelp privlači pažnju kao potencijalni dodatak u obitelji „super hrane“. Kelp se smatra bogatim izvorom vitamina i mineralnih tvari pri čemu se posebno ističe jod. Iako je  “super hrana” vrlo uspješan pojam u marketingu, nutricionisti ga izbjegavaju, jer je […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Uvjerljivi razlozi zašto biste ovog ljeta trebali češće posegnuti za tikvicama Ništa toliko ne podsjeća na djetinjstvo kao pohane tikvice koje bi nam mame, bez obzira na razinu žive na termometru, brižno pripremile za najslasniji ljetni ručak. Jeste li znali da, iako ih smatramo povrćem, tikvice su zapravo botanički klasificirane kao voće? Nekoliko crtica o tikvicama Tikvica, […]

Nutricionizam

Zašto je borovnice najbolje jesti poslije ručka i koliko ih je potrebno pojesti za dobro zdravlje

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jeste li znali da borovnice nisu plave boje već crvene? Naime, iako su divlje borovnice prisutne već tisućama godina, a njihov komercijalni uzgoj u Sjevernoj Americi započeo je početkom 20.og stoljeća, tek je ove godine otkriveno kako je izvorna boja borovnica tamno crvena. Otkriveno je kako borovnice  na površini ploda, u svrhu zaštite, proizvode prirodni […]