Pivo pogoduje zdravlju, ali ključ je u umjerenosti

Egipatska legenda kaže da je izumitelj piva bio Oziris, bog plodnosti, zemlje i vegetacije, a u davnim vremenima pivo se nije smatralo samo pićem, smatralo se i lijekom i hranom.

To drevno piće preživjelo je do danas i steklo iznimnu popularnost pa danas razlikujemo veliki broj različitih vrsta, okusa i boja piva. Pivo se proizvodi  od biranih sirovina – slada, žitarica, hmelja, kvasca i vode. Sve su to prirodni sastojci koji doprinose zdravoj i uravnoteženoj prehrani.

Tekuća hrana

Iako se prije smatralo kako alkohol iz piva dehidrira i stoga ovo piće nije primjereno za gašenje žeđi, novija saznanja govore nam da je riječ o zabludi. Više od 90 % piva je voda, stoga se pivo može smatrati dnevnim doprinosom unosu tekućine. Ipak, kako ne bi prevladao dehidrirajući učinak alkohola, pivo treba piti umjereno.

Pivo ne sadrži masti, ima nizak udio proteina, a ugljikohidrati uglavnom potječu iz ječma. Pivopije nerijetko pravdaju svoju ljubav prema pivu ističući kako na taj način unose važne vitamine B skupine. Zaista, kvasac koji je odgovoran za vrenje proizvodi vitamine B skupine koji ostaju u pivu. Ipak, pokušaj opskrbe vitaminima B skupine putem piva neće biti toliko uspješan, budući da pretjerivanje uzrokuje nedostatak vitamina, zbog sadržaja alkohola, koji je poznati „kradljivac“ vitamina, posebice vitamina B1. 

Pivo sadrži biološki aktivne komponente

Širok spektar biološki aktivnih komponenti porijeklom iz bilja nalazi se u pivu. Naime, riječ je o fitokemikalijama, posebice o polifenolima koji se smatraju odgovornima za povoljna svojstva crnog vina, a eto prisutni su i u pivu. Polifenoli štite kardiovaskularni sustav i imaju antioksidativno djelovanje. Najpoznatije pivska fitokemikalija je ksantohumol, koja predstavlja gorku tvar u pivu porijeklom iz hmelja.

Čini se da je raznolikost biološki aktivnih tvari u pivu veća nego što se prethodno mislilo. Naime, nova studija objavljena u časopisu Journal of Cereal Science otkriva veliku raznolikost hordatina, skupine fenolnih spojeva karakterističnih za ječam. Hordatini ječmu uglavnom služe kao zaštitne tvari – imaju antifungalno djelovanje, a mogu se naći i u pivu budući da je većina piva proizvedena od ječmenog slada.

Prethodna istraživanja iz Japana pokazala su da hordatini imaju određeni fiziološki učinak na ljude. Primijećeno je da hordatini piva mogu stimulirati pokretljivost probavnog trakta vežući se na receptore glatkih mišića probavnih organa. Također, ustanovljeno je i da je ova skupina fenolnih spojeva djelomično odgovorna za trpkost piva.

Zdravstvene prednosti konzumacije pive

Znanstvene studije svjedoče o pozitivnom učinku jednog piva dnevno na prokrvljenost, cirkulaciju krvi, krvni tlak te razinu kolesterola u krvi. Istodobno klinička ispitivanja provedena na The Hebrew University of Jerusalem u Izraelu utvrdila su povećanje antioksidativnog statusa nakon konzumacije piva dnevno što svjedoči o njegovom povoljnom učinku na prevevenciju kardiovaskularnih bolesti.

Zahvaljujući antiseptičkim i diuretičkim svojstvima pivo potiče izlučivanje mokraće te na taj način smanjuje broj bakterija i djeluje povoljno na mokraćni sustav.  Pivo je dobar borac i protiv ozloglašene bakterije Helicobacter pylori, uzročnika upalnih promjena na sluznici želudca. Naime, irska studija provedena na preko 10 000 ispitanika i objavljena u časopisu The American Journal of Gastroenterology pokazala je da osobe koje nekoliko puta tjedno konzumiraju umjerene količine piva ili vina imaju manji rizik od infekcije bakterijom H. pylori. Znanstvenici pretpostavljaju da se ovakvo djelovanje piva i vina može pripisati njihovoj sposobnosti da povećaju brzinu želučanog pražnjenja te antimikrobnim svojstvima.

Studija objavljena u časopisu  Journal of the Science of Food and Agriculture donosi još dobrih vijesti pivopijama. Naime, pokazalo se da pivo predstavlja značajan izvor silicija, ključnog sastojka u povećanju gustoće koštane mase. Silicij je u pivu prisutan u topivom obliku što ga čini vrlo biodostupnim, a posljedično i jednim od važnijih izvora silicija u zapadnjačkoj prehrani

Umjerena konzumacija piva – najviše 1 malo pivo dnevno za žene i 2 mala piva za muškarce djeluje pozitivno i na raspoloženje, opušta i smajunje napetost i stres pa može pomoći i kod nesanice.

Može li pivo produljiti životni vijek?

Časopis PLOS Genetics  je 2013. godine objavio studiju koja je po prvi puta ispitivala utjecaj napitaka na dugovječnost. Istražujući utjecaj kave i pive na gene, znanstvenici su došli do zanimljivih zaključaka.

Studija rađena na kvascima pokazala je da konzumacijom kave (kofeina) smanjujemo, a konzumacijom pive (alkohola) produžujemo telomere. Telomere su sastavni dio kromosoma (gena) koji ukoliko se u potpunosti skrate dovode do smrti stanice. Dosadašnja istraživanja povećanje i skraćivanje telomera povezuju sa starenjem te razvojem karcinoma zbog čega su rezultati ove studije dobili dodatan značaj. Do skraćenja telomera došlo je i pri koncentracijama kofeina jednakima jednom espressu, a do produženja krajeva telomera pri količini etanola prisutnog u jednoj pivi (5-7 %).

Autori studije preporučuju niski unos kave i pive za optimalnu duljinu gena.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika