Prehranom protiv celulita

Nepravilna prehrana, stres, nedostatak tjelovježbe, pušenje, genetičke predispozicije i hormonske fluktuacije igraju važnu ulogu u nastanku celulita.

Mišljenja stručnjaka o uzrocima nastanka celulita su podijeljena. Dok jedni smatraju da je celulit isključivo genetičkog nasljeđa, drugi su skloniji vjerovanju da je celulit posljedica prehrane sa visokim udjelom prehrambenih masnoća, izostanka tjelesne aktivnosti te loše cirkulacije, nakupljanja toksina u organizmu pa i kombinacije svega navedenoga.

Mnogi se stručnjaci slažu da ključ uspješne borbe protiv celulita, zapravo leži u  pravilnim prehrambenim navikama. Prije svega, organizmu je potrebno osigurati dovoljno tekućine (barem 2 litre dnevno) kako bi se pospješila izmjena tvari, a samim time i uklanjane toksina. Time se poglavito misli na izvorsku vodu, ali i na biljne čajeve, od kojih se posebno ističu čaj od koprive, peteljki trešanja i preslice kao uspješni agensi za poticanje cirkulacije i detoksikaciju organizma.

Nepoželjne procesirane i slane namirnice uputno je zamijeniti obiljem integralnih žitarica, voća i povrća, ribe te u nešto manjoj mjeri krtim mesom. Drugim riječima, recept za borbu protiv celulita je jedna tipična mediteranska kuhinja koja ne samo da prevenira nastanak celulita, već čini dobro i čitavom organizmu.
Kako bi se pospješilo uklanjanje štetnih, otpadnih tvari iz organizma preporučljivo je povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (obojeno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijem (banane, marelice, breskve, naranče, grah, integralne žitarice, orašasti plodovi) i sumporom (meso peradi, riba, mlijeko, jaja) i na taj način pobijediti celulit iznutra. Dodatno, poželjno je povećati unos artičoka, kupusa, šparoga i ananasa jer djeluju kao prirodni diuretici pomažući izlučivanje suvišne tekućine, a samim time pomažu i detoksikaciju organizma.
Čest problem koji doprinosi gomilanju otpadnih tvari u organizmu, a samim time i nastanku celulita jest konstipacija. U cilju reguliranja stolice poželjno je uz hranu bogatu prehrambenim vlaknima (integralne žitarice, voće i povrće) u prehranu uvrstiti prirodne laksative poput suhih šljiva, pšeničnih klica, lanenih sjemenki i zobene kaše.

Savjeti za prevenciju nastanka celulita

Uz pravilne prehrambene navike, postoji još čitav niz  strategija za borbu protiv celulita:

  1. Dnevno je potrebno izdvojiti barem 30 minuta za tjelovježbu kako bi se aktivirao  metabolizam i pospiješilo izlučivanje toksina. Tjelesna neaktivnost, a posebno cjelodnevno sjedenje stvaraju idealne uvjete za nastanak celulita. Plivanje se smatra optimalnim oblikom tjelovježbe za prevenciju nastanka celulita.
  2. Poželjno je povremeno masirati područja kritična za nastanak celulita. Masaža stimulira cirkulaciju krvi i limfe te pospješuje oslobađanje celulita koliko je to moguće. S obzirom da se celulit nalazi 3 – 5 milimetara ispod kože, u vezivnom tkivu, nema razloga za grubim pritiskanjem i gnječenjem. Masaža nikad ne smije prijeći granicu boli.
  3. Usku odjeću i odjeću koja steže, poput traperica ili elastičnih čarapa je poželjno nositi što manje, jer slabi cirkulaciju i potiče zadržavanje otpadnih tvari. Također, poželjno je zaboraviti na visoke potpetice i ne nositi pete veće od 5 cm.
  4. Savjetuje se prestanak pušenja jer pušenje pridonosi akumuliranju toksina u organizmu te izbjegavanje učestalog uzimanja lijekova, poput tableta za spavanje ili laksativa.
  5. Organizmu je potrebno osigurati dovoljne količine kisika, najbolje provođenjem određenog vremena u prirodi.
  6. Svaki dan je poželjno ostaviti dovoljno vremena za vlastito opuštanje – mnogi smatraju da celulit može biti i rezultat stresnog načina života, stoga tijekom dana posvetite barem jedan sat sebi.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Komucha

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Glasnice

Prehrana za zdravlje glasnica

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Bademi

Bademi i nesanica

kardiovaskularna prevencija

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Glavobolja

Kako se prehranom boriti protiv glavobolja

Prema međunarodnoj klasifikaciji glavobolja postoji čak 14 različitih vrsta glavobolja. Glavobolje su glavni uzročnik privremene nesposobnosti za rad u osoba mlađih od 50 godina, a procjenjuje se da je prevalencija glavobolje u svijetu oko 14%. Glavobolje pogađaju žene dva do tri puta češće nego muškarce. Također, napadi glavobolje u ženskoj populaciji su jači, dulje traju […]

Dislipidemija

Povišeni kolesterol

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Zabrinutost zbog glifosata

Nutricionizam

Dobrim bakterijama protiv alergijskog rinitisa

Svake godine dolaskom toplijeg vremena aktualnom temom postaju alergijske bolesti gornjeg dišnog sustava, među kojima se najčešće ističe alergijski rinitis. Što je alergijski rinitis? Alergijski rinitis je upalna bolest nosne sluznice koja nastaje zbog pretjerane osjetljivosti na neke tvari iz okoliša s kojima u dodir dolazimo putem dišnog sustava, zrakom, odnosno, udisanjem. Prepoznajemo ga po […]

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]