Prehranom protiv loše cirkulacije

Vrijeme čitanja članka: 2 minute

Cirkulacija, odnosno kolanje krvi organizmom, predstavlja ključ života. Ona omogućuje prijenos kisika i nutrijenata svim tkivima, hraneći na taj način sve tjelesne stanice.

Cirkulacija, odnosno kolanje krvi organizmom, predstavlja ključ života. Ona omogućuje prijenos kisika i nutrijenata svim tkivima, hraneći na taj način sve tjelesne stanice i omogućavajući im oslobađanje od otpadnih produkata. Poremećaji cirkulacije čest su suputnik modernog života, a lošoj cirkulaciji u podlozi leži nepravilna prehrana, dugotrajno sjedenje, pušenje, pretjerano uživanje u alkoholu i izloženost stresu. Suvišni kilogrami i povišena razina masnoće u krvi, pak , pogoršavaju stanje.

Prvi  simptomi loše cirkulacije očituju u obliku grčeva te umora nogu i stopala tijekom tjelesne aktivnosti. Nakon odmora bolovi prolaze, ali se već prvom prilikom vraćaju. Slijede simptomi koji već ukazuju na poodmakli stadij bolesti poput oticanja nogu, tupe boli u listovima, hladnih stopala, promjene boje kože u plavkastu ili ljubičastu te česte rane na kože koje ne zarastaju.  No nisu samo ekstremiteti zahvaćeni problemom loše cirkulacije – i glava i vrat stradavaju u vidu glavobolja, slabosti, šumova u ušima, otežanog koncentriranja.

Zima kao test cirkulacije

Problemi s cirkulacijom uvijek su neugodni i otežavaju kvalitetu života, no zima je razdoblje kada oni posebno izlaze na vidjelo. Hladni dani osobito potenciraju simptome jer se zbog smanjenog protoka krvi u perifernoj cirkulaciji javljaju tegobe poput hladnoće, ali i trnaca i grčeva u rukama i nogama. Osim što su ove tegobe neugodne, u izrazito hladnim periodima mogu biti i poprilično bolne. Ukoliko se simptomima pridruži oticanje nogu, tupa bol u listovima, promjena boje kože u plavkastu ili ljubičastu te česte rane na kože koje ne zarastaju problem loše cirkulacije poprima zabrinjavajuću razinu.
Na pojavu simptoma potrebno je što prije reagirati jer se vrlo često bolesti pristupa u već razvijenom obliku kada postoji i velik rizik da je za izlječenje prekasno. Srećom pravilnom prehranom i ponekim trikovima moguće je ublažiti ove tegobe i uvelike poboljšati kvalitetu života.

Prehrana koja potiče cirkulaciju

Budući da nepravilna prehrana leži u podlozi poremećaja cirkulacija, sama logika nalaže da je uravnotežena prehrana najbolji put u postizanju optimalne cirkulacije. „Prijatelj“ cirkulacije je ona prehrana koja se temelji na integralnim žitaricama, voću i povrću. Svakako je poželjno, u kontekstu masti, ograničiti unos namirnica životinjskog porijekla koje obiluju zasićenim masnim kiselinama, a prednost dati unosu mononezasićenih (maslinovo ulje) i polinezasićenih masnim kiselina. Dodatno, adekvatan unos omega-3 masnih kiselina potiče cirkulaciju stoga se riba i plodovi mora, ali i orašasto voće  moraju  redovito naći na jelovniku.

U borbi s lošom cirkulacijom svakako će pomoći namirnici bogate vitaminom C jer ovaj svestrani vitamin jača stjenke krvnih žila.  Kako bi se zimi osiguralo dovoljno vitamina C valja posegnuti za kiselim kupusom i citrusnim voćem.  Također, namirnica koja je prvak u borbi protiv loše cirkulacije je češnjak. Uz dobro poznata antibakterijska i antivirusna djelovanja, aktivne tvari iz češnjaka smanjuju razinu „lošeg“ kolesterola i povisuju razinu „dobrog“ kolesterola. Također,  češnjak sadrži sumporne spojeve koji pomažu u detoksikaciji, a pokazuju i antikarcinogena svojstva.

Osim pogodnih namirnica, priroda krije još pokoji „trik u rukavu“ koji pomaže otežanu cirkulaciju. To se, prije svega, odnosi na začine poput ružmarina, kumina, cimeta i đumbira. Ovi aromatični začini potiču cirkulaciju, a za instant zagrijavanje najbolje je tople napitke primjerice čaj ili vruću čokoladu oplemeniti cimetom i đumbirom.

Ginkgo biloba kao prvak cirkulacije

Mnogobrojna istraživanja na ovu temu pružila su znanstvenu potvrdu opravdanosti primjene u liječenju bolesti srca i pluća te ukazala na pozitivan učinak Ginkgo bilobe na mozak. Vrijednost Ginkga leži u njegovoj sposobnosti poticanja cirkulacije prema mozgu i ekstremitetima. Povećanjem protoka krvi, Ginkgo biloba posljedično ima pozitivan učinak na cjelokupni vaskularni sustav te pomaže osigurati hranjive tvari mozgu, očima, ušima i srčanom mišiću.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Jetra

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]

Anemija u trudnoći

Anemija u trudnica ili kada je potrebna nadoknada željeza u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrilagodba hematopoetskog sustava u trudnoći U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi. Volumen krvi počinje rasti već od 6. tjedna trudnoće, a najviši je oko 34. tjedna. Nakon toga ostaje nepromijenjen sve do porođaja. Povećanje iznosi nevjerojatnih 45 do 50 %. Zanimljivo je da je volumen krvi nešto veći u svakoj sljedećoj trudnoći, kao i […]

Askar

Ožiljci kroz život – savjeti magistre farmacije za ljepšu kožu

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Mozak

Možete li mi rastumačiti nalaz MR mozga?

Koljena

Kako si pomoći kod bolova u koljenima?

Psihoze

Psihoza uzrokovana supstancama versus primarne psihoze – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNedavna istraživanja o progresiji i liječenju psihoze potiču neke stručnjake na pitanje: Jesu li psihoze izazvane psihoaktivnim supstancama i primarna psihoza u svojoj osnovi različite, a ako jesu, je li to važno? Liječenje prve epizode psihoze kod pacijenata koji također koriste kanabis često je izazov jer je teško razlučiti je li pacijentova konzumacija kanabisa prethodila […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?