Prehranom protiv loše cirkulacije

Cirkulacija, odnosno kolanje krvi organizmom, predstavlja ključ života. Ona omogućuje prijenos kisika i nutrijenata svim tkivima, hraneći na taj način sve tjelesne stanice.

Cirkulacija, odnosno kolanje krvi organizmom, predstavlja ključ života. Ona omogućuje prijenos kisika i nutrijenata svim tkivima, hraneći na taj način sve tjelesne stanice i omogućavajući im oslobađanje od otpadnih produkata. Poremećaji cirkulacije čest su suputnik modernog života, a lošoj cirkulaciji u podlozi leži nepravilna prehrana, dugotrajno sjedenje, pušenje, pretjerano uživanje u alkoholu i izloženost stresu. Suvišni kilogrami i povišena razina masnoće u krvi, pak , pogoršavaju stanje.

Prvi  simptomi loše cirkulacije očituju u obliku grčeva te umora nogu i stopala tijekom tjelesne aktivnosti. Nakon odmora bolovi prolaze, ali se već prvom prilikom vraćaju. Slijede simptomi koji već ukazuju na poodmakli stadij bolesti poput oticanja nogu, tupe boli u listovima, hladnih stopala, promjene boje kože u plavkastu ili ljubičastu te česte rane na kože koje ne zarastaju.  No nisu samo ekstremiteti zahvaćeni problemom loše cirkulacije – i glava i vrat stradavaju u vidu glavobolja, slabosti, šumova u ušima, otežanog koncentriranja.

Zima kao test cirkulacije

Problemi s cirkulacijom uvijek su neugodni i otežavaju kvalitetu života, no zima je razdoblje kada oni posebno izlaze na vidjelo. Hladni dani osobito potenciraju simptome jer se zbog smanjenog protoka krvi u perifernoj cirkulaciji javljaju tegobe poput hladnoće, ali i trnaca i grčeva u rukama i nogama. Osim što su ove tegobe neugodne, u izrazito hladnim periodima mogu biti i poprilično bolne. Ukoliko se simptomima pridruži oticanje nogu, tupa bol u listovima, promjena boje kože u plavkastu ili ljubičastu te česte rane na kože koje ne zarastaju problem loše cirkulacije poprima zabrinjavajuću razinu.
Na pojavu simptoma potrebno je što prije reagirati jer se vrlo često bolesti pristupa u već razvijenom obliku kada postoji i velik rizik da je za izlječenje prekasno. Srećom pravilnom prehranom i ponekim trikovima moguće je ublažiti ove tegobe i uvelike poboljšati kvalitetu života.

Prehrana koja potiče cirkulaciju

Budući da nepravilna prehrana leži u podlozi poremećaja cirkulacija, sama logika nalaže da je uravnotežena prehrana najbolji put u postizanju optimalne cirkulacije. „Prijatelj“ cirkulacije je ona prehrana koja se temelji na integralnim žitaricama, voću i povrću. Svakako je poželjno, u kontekstu masti, ograničiti unos namirnica životinjskog porijekla koje obiluju zasićenim masnim kiselinama, a prednost dati unosu mononezasićenih (maslinovo ulje) i polinezasićenih masnim kiselina. Dodatno, adekvatan unos omega-3 masnih kiselina potiče cirkulaciju stoga se riba i plodovi mora, ali i orašasto voće  moraju  redovito naći na jelovniku.

U borbi s lošom cirkulacijom svakako će pomoći namirnici bogate vitaminom C jer ovaj svestrani vitamin jača stjenke krvnih žila.  Kako bi se zimi osiguralo dovoljno vitamina C valja posegnuti za kiselim kupusom i citrusnim voćem.  Također, namirnica koja je prvak u borbi protiv loše cirkulacije je češnjak. Uz dobro poznata antibakterijska i antivirusna djelovanja, aktivne tvari iz češnjaka smanjuju razinu „lošeg“ kolesterola i povisuju razinu „dobrog“ kolesterola. Također,  češnjak sadrži sumporne spojeve koji pomažu u detoksikaciji, a pokazuju i antikarcinogena svojstva.

Osim pogodnih namirnica, priroda krije još pokoji „trik u rukavu“ koji pomaže otežanu cirkulaciju. To se, prije svega, odnosi na začine poput ružmarina, kumina, cimeta i đumbira. Ovi aromatični začini potiču cirkulaciju, a za instant zagrijavanje najbolje je tople napitke primjerice čaj ili vruću čokoladu oplemeniti cimetom i đumbirom.

Ginkgo biloba kao prvak cirkulacije

Mnogobrojna istraživanja na ovu temu pružila su znanstvenu potvrdu opravdanosti primjene u liječenju bolesti srca i pluća te ukazala na pozitivan učinak Ginkgo bilobe na mozak. Vrijednost Ginkga leži u njegovoj sposobnosti poticanja cirkulacije prema mozgu i ekstremitetima. Povećanjem protoka krvi, Ginkgo biloba posljedično ima pozitivan učinak na cjelokupni vaskularni sustav te pomaže osigurati hranjive tvari mozgu, očima, ušima i srčanom mišiću.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika