Proljetni umor nije bauk

Vrijeme čitanja članka: 4 minute

Dugo očekivane tople zrake sunca i rano proljeće mnogi pojedinci, osobito oni koji su podložniji utjecaju meteoroloških prilika na zdravlje i raspoloženje, dočekuju pod okriljem.

Dugo očekivane tople zrake sunca i rano proljeće mnogi pojedinci, osobito oni koji su podložniji utjecaju meteoroloških prilika na zdravlje i raspoloženje, dočekuju pod okriljem više ili manje izraženih neugodnih tegoba poput konstantnog umora, manjka koncentracije i energije te povećane potrebe za snom. Riječ je o sindromu proljetnog umora, zdravstvenom poremećaju koji udružen s pratećom razdražljivošću i bezvoljnošću, ponekad i depresijom, značajno smanjuje radnu sposobnost pojedinca. Proljetni umor ne obara u postelju, ali utječe na kvalitetu života te slabeći obrambenu snagu organizma priprema teren za razvoj drugih bolesti, osobito respiratornih infekcija.

Uzrok proljetnom umoru valja potražiti prije svega u jednoličnoj zimskoj prehrani lišenoj neophodnih vitamina – prvenstveno vitamina C te minerala. Upravo zbog manjka vitamina C smanjenja je iskorištenost kisika u stanicama i tkivama, a istovremeno dolazi do slabljena imunološkog sustava organizma. Dobra je vijest da se protiv proljetnog umora možemo uspješno boriti kombinacijom pravilne prehrane, dovoljnog uzimanja tekućine, tjelesne aktivnosti i boravka na svježem zraku.

Na tržnicu po vitamin C

Prvi korak u borbi protiv proljetnog umora je povećani unos vitamina C u organizam putem pomno odabranog lokalno uzgojenog voća i povrća. U rano proljeće to nije lak zadatak, osobito kada je riječ o voću jer najbolji predstavnici voća bogatog vitaminom C poput jagoda stižu na naše tržnice tek u svibnju. Srećom, dostupno nam je citrusno voće koje će vrlo učinkovito zadovoljiti povećane potrebe za ovim vitaminom.

Naše tržnice ipak u rano proljeće nude mnoštvo namirnica s velikom moći obnove usporenog metabolizma organizma. Tako će simptomi proljetnog umora ubrzo nestati nakon što se u prehrani nađe zeleno lisnato povrće poput blitve, špinata ili kelja zatim rotkvice, mlade artičoke i šparoge.

Energizirajući vitamini i minerali

Adekvatan unos vitamina B skupine sadržanih u mesu, ribi, integralnim žitaricama, mahunarkama, pšeničnim klicima može biti od koristi u prevladavanju bezvoljnosti i melankoličnog raspoloženja povezanih s proljetnim umorom. Osim što pozitivno djeluju na raspoloženje, vitamini B skupine imaju važnu ulogu u oslobađanju energije iz hrane, a ujedno pridonose normalnoj funkciji živčanog sustava.

Od minerala čiji je adekvatan unos od osobite važnosti u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa valja istaknuti magnezij. Unosom mahunarki poput graha, graška ili soje, zatim integralnih žitarica, orašastog voća i čokolade s visokim sadržajem kakaovca organizmu ćete osigurati dovoljno magnezija za hvatanje u koštac sa simptomima proljetnog umora.

U borbi protiv proljetnog umora i stimulaciji posrnulog imuniteta važnu ulogu ima željezo. Poznato je da deficit željeza i anemija uzrokovana deficitom željeza narušavaju tjelesne aktivnosti, uzrokujući umor i letargiju, smanjuju radne sposobnosti, usporavaju misaone procese te smanjuju rezistenciju na različite infekcije stoga je u prehranu poželjno uključiti namirnice bogate željezom poput mesa, ribe, mahunarki, ali i tamno zeleno lisnato povrće. Imajući na umu da blitva, kelj i špinat kao predstavnici tamno zelenog lisnatog povrća upravo u rano proljeće, ujedno sadrže i vitamin C neophodan za apsorpciju željeza, ono se uistinu može smatrati pravim saveznicima u borbi protiv proljetnog umora.

Za energiju su potrebni ugljikohidrati

Kako biste otjerali umor i bezvoljnost prehranu biste trebali bazirati na ugljikohidratima. Pritom prednost imaju složeni ugljikohidrati kakve nalazimo u cjelovitim žitaricama i proizvodima od cijelog zrna žita, krumpiru, tjestenini jer uzrokuju dugotrajno povećanje razine šećera u krvi što znači i više energije. Prehrana koja obiluje ugljikohidratima podiže i razinu hormona serotonina u organizmu. To je jamstvo za dobro raspoloženje i pregršt energije, a proljetni umor tada postaje stvar prošlosti.

Dodatno, prehrana koja se bazira na cjelovitim žitaricama, voću i povrću organizmu osigurava i prijeko potrebna prehrambena vlakna neophodna za pravilan rad probavnog sustava te rast tzv. dobrih crijevnih bakterija.

Dodacima prehrani protiv proljetnog umora

Ponekad ni uz najbolju volju nije moguće samo prehranom osigurati dovoljno vitamina i minerala za prilagodbu organizma na promjenu godišnjeg doba iz zime u proljeće. To osobito vrijedi kod pojedinaca koji su inače češće izloženi prehrambenim propustima poput starijih osoba i kroničnih bolesnika te pojedinaca koje zbog konstantne izloženosti stresu poput poslovnih ljudi i studenata jednostavno imaju povećane potrebe. Proljeće je i doba kada je našem imunološkom sustavu nerijetko potrebna dodatna potpora, stoga se posezanje za kvalitetnim vitaminsko – mineralnih preparatima nameće kao praktičan i učinkovit način borbe protiv proljetnog umora. Ovi proizvodi, također, mogu poslužiti kao prva pomoć kada simptomi umora već nastupe.

Koji proizvod odabrati?

Proizvod koji sadrži čitavu paletu vitamina i minerala, općenito, će dobro doći u stanjima umora, emotivne napetosti i stresa. Pritom je za najbolje rezultate protiv proljetnog umora poželjno odabirati proizvode koje sadrže prvenstveno vitamin C, ali i vitamine B skupine te magnezij i željezo. Nije naodmet da odabrani pripravak osigurava i adekvatne količine vitamina A i E te minerale selen i cink budući da ovi nutrijenti rade u službi jačanja imunološkog sustava.

Proljetni savjeti za vitalnost i borbu protiv proljetnog umora

Evo još nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći u borbi protiv proljetnog umora:

  • Boja proljeća je šareno – stoga obogatite svoj jelovnik svim bojama s tržnice
  • Ne zaboravite na žitarice poput ječma i mahunarke poput leće koje su odlične za pročišćavanje organizma
  • Na tržnici potražite mladi luk i hren te mladi češnjak – snažne neprijatelje viroza i prehlada
  • Svakodnevno doručkujte jer će vam kvalitetan doručak dati energiju potrebnu za obavljanje dnevnih obaveza
  • Jedite lagano i malo, ali često
  • Pijte dovoljno tekućine, prvenstveno vodu i nezaslađene biljne čajeve
  • Povrće pripremajte što kraće kako bi vrijedne tvari ostale očuvane
  • Tople povrtne juhe su pravi način za podizanje energije, a pomoći će i sokovi od svježeg voća i povrća
  • Krećite se što više i dišite duboko.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

probadajuća bol

Okcipitalna neuralgija

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Okcipitalnu neuralgiju karakterizira probadajuća, pulsirajuća ili kronična bol nalik električnom udaru u gornjem dijelu vrata, stražnjem dijelu glave i iza ušiju, obično na jednoj strani glave. Ovo stanje nastaje zbog iritacije ili ozljede okcipitalnih živaca, koji prolaze od vratne kralježnice do tjemena. Obično nastaje zbog kompresije, uklještenja ili iritacije ovih živaca. Obično se javlja u […]

Belupo

Sezonske alergije i osjetljiva koža

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Proljeće kao godišnje doba donosi mnogobrojne dobrobiti za zdravlje, no ujedno je to i vrijeme kada kreću i sezonske alergije koje se mogu očitovati kao alergijski rinitis, alergijski konjunktivitis, urtikarija, atopijski dermatitis i alergijski bronhitis. Njih uzrokuje pretjerana reakcija imunološkog sustava na određene alergene koji se nalaze na otvorenom, kao što su plijesni te peludi […]

Koža

Priprema kože za proljeće

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Proljeće je godišnje doba u kojem se naše tijelo i koža intenzivno bude. Sve nekako postaje užurbanije i razigranije što se očituje osim na prirodi i na koži. Ona može početi burno reagirati na sve okolišne čimbenike kao što je prvo proljetno sunce ili na pelud radi cvatnje biljaka. Proljetno sunce u osjetljive kože može […]

EEG

Molim Vas da mi pojasnite moj nalaz od EEG-a

Problem s računanjem

Što znači ako osoba ne zna matematiku?

Upalne promjene

Upalne promjene sjemenika i pasjemenika

Vrijeme čitanja članka: 2 minute Odmah na početku uputno je naglasiti kako upalne promjene pasjemenika (lat.-epididymis) odnosno epididimitis ovdje zauzimaju mnogo češće i klinički značajnije mjesto od upale samog sjemenika (grč.-orhidos, lat.-testis) odnosno orhitisa. Epididimis je mali organ smješten sa stražnje strane testisa gotovo čitavom njegovom duljinom, a sastoji se prektički od jedne jedine mikroskopske cijevčice koja mnogostruko izvijugana. U […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Dijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]

Nutricionizam

Proteini i zdravo starenje: preporuke za osobe srednje dobi

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prema nedavnoj analizi podataka iz istraživanja Nurses’ Health Study (NHS) unos proteina, posebno iz biljnih izvora, u srednjoj životnoj dobi između 40 i 60 godina, povezan je s većim izgledima za zdravo starenje te boljim mentalnim i tjelesnim zdravljem, kod starijih žena. Ova studija navodi se kao prva koja je istražila dugoročne učinke konzumacije proteina […]

Nutricionizam

Može li prehrana utjecati na naš imunosni sustav?

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Prehrambene tvrdnje koje obećavaju poboljšanje zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju bolesti poput karcinoma ili autoimunih bolesti, svakodnevno preplavljuju medije i dijelom su brojnih marketinških kampanja. Postoji mnogo ideja i objašnjenja o tome kako prehrana utječe na naše zdravlje i zašto je upravo određeni način prehrane (ne)poželjan. No, u kojoj su mjeri ti savjeti temeljeni na […]

Nutricionizam

Nikotinamid-adenin-nukleotid – eliksir mladosti?

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Jedna od ključnih i iznimno bitnih molekula na području staničnog starenja je koenzim nikotin amid adenin dinukleotid (NAD+). Istraživanja koja se temelje na metabolomici ukazala su na NAD+ kao središnji metabolički intermedijer povezan s mnogim obilježjima starenja. NAD+ je stanični koenzim koji igra ključnu ulogu u metaboličkim i signalnim reakcijama. Jedna od ključnih metaboličkih funkcija […]

Nutricionizam

Prehrana kod karcinoma dojke i primjena vitamina D

Nutricionizam

Prednosti redovite primjene dodataka prehrani s koenzimom Q10

Vrijeme čitanja članka: 4 minute Koenzim Q10 (CoQ10), poznat i kao ubikvinon, prirodni je spoj koji se nalazi u svakoj stanici našeg tijela, a najviše u onim organima koji zahtijevaju puno energije, kao što su srce, jetra, mišići i bubrezi. Koenzim Q10 igra ključnu ulogu u proizvodnji energije unutar stanica, konkretno u mitohondrijima, koje nazivamo “energijskim centrima” stanica. Osim toga, […]

Nutricionizam

Tko sve ima koristi od unosa multi vitaminsko mineralnih dodataka prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Općenito govoreći, zdrava prehrana osigurava niz nutritivno važnih tvari u biološki optimalnim omjerima i tijelo obično bolje apsorbira mikronutrijente iz hrane nego iz dodataka prehrani. Stoga možemo reći da zdrave osobe koje se pridržavaju principa pravilne prehrane nemaju potrebu za dodatnim unosom vitamina i minerala. Međutim, iako se rutinska nadoknada mikronutrijenata ne preporučuje u općoj […]