Roštiljanje bez bojazni

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Gotovo nema osobe koja se neće razveseliti, a i oblizati, na samu pomisao da će za vikend u društvu dragih osoba uživati u roštilju. Topli dani, obilje sunca, priroda.

Gotovo nema osobe koja se neće razveseliti, a i oblizati, na samu pomisao da će za vikend u društvu dragih osoba uživati u roštilju. Topli dani, obilje sunca, priroda i roštilj formula su odmora za dušu i zadovoljstva za nepce.

Mnogobrojne su prednosti roštilja po zdravlje: od same pripreme, jer se ne dodaju dodatne količine ulja kao kod prženja u dubokom ulju ili pohanja, pa sve do činjenice da uz roštiljanje ruku uz ruku ide boravak u prirodi. S druge strane, na stolu se najčešće nalazi hrana bogata mastima i soli koja ne  ne čini dobro niti kardiovaskularnom sustavu, niti liniji.  Dobra je vijest da je uz malo opreza moguće podjednako uživati u obroku, a rizik za zdravlje značajno umanjiti. Iz tog razloga, uvijek odabirite mršavo meso sa što manje masnoća. Izbjegavajte iznutrice jer su bogate kolesterolom. Isto tako, suhomesnate proizvode poput slanine i kobasica konzumirajte tek povremeno. Umjesto soli hranu začinite biljnim začinima. Piletinu pecite sa kožicom, ali je odstranite pri konzumaciji. Također, pri konzumaciji obavezno odstranite i vidljive masnoće s mesa.

Zdravstveno ispravan roštilj

Kako bi bili sigurni da je Vaša hrana nije samo ukusna već i ispravna za konzumaciju, pametno se držati nekolicine jednostavnih smjernica:

  • o same pripreme namirnice držite na hladnom i podalje od sunca
  • meso neka bude dobro zapakirano i podalje od drugih namirnica kako ne bi došlo do miješanja sokova
  • provjerite ispravnost  roštilja 
  • perite ruke
  • za vrijeme pečenja, marinadom premažite samo površinu koju pečete kako ju ne bi kontaminirali bakterijama sa sirovog mesa
  • uvijek koristite svježe marinade i namirnice
  • pečeno meso držite podalje od sunca.

Je li roštilj karcinogen?

Visoke temperature koje su prisutne prilikom pečenja ili prženja mesa i ribe na otvorenoj vatri  dovode do stvaranja potencijalno karcinogenih spojeva tzv. policikličkih aromatskih ugljikovodika odnosno PAH spojeva na površini hrane. Nastanku PAH spojeva pridonosi i izgaranje goriva (ugljena) koje se koristi za pečenje. Međutim, najznačajniji je nastanak ovih spojeva kada otopljena mast sa hrane kaplje na izvor topline stvarajući ih dovoljno da se u značajnoj mjeri talože na površinu mesa i ribe.

I to nije sve. Visoke temperature plamena s otvorenog roštilja dovode do reakcije između kreatina i aminokiselina u mesu i ribi, uzrokujući stvaranje druge skupine karcinogenih spojeva poznatijih kao heterociklički amini (HCA).

Dobra marinada je prva linija obrane

Dobra je vijest da marinade mogu onemogućiti nastanak određenih karcinogenih spojeva u mesu koje je pečeno na roštilju na ugljen. Istraživanja novijeg datuma ukazuju na značajno smanjenje HCA spojeva u mesu koje je prije pripreme na roštilju odležalo u marinadi. Točan mehanizam blagotvornog učinka marinade još nije jasan, no mnogi se autori slažu da zaštitna moć leži u određenim moćnim sastojcima marinade. Tako se primjerice pokazalo da marinade s ružmarinom i origanom sadrže antioksidanse koji sprječavaju stvaranje potencijalno štetnih tvari u mesu pri visokim temperaturama pečenja.

Dodatni savjeti za zdraviji roštilj

Iako karcinogene spojeve nije moguće sasvim izbjeći, to nije razlog da zaboravite na roštiljanje i zadovoljstvo koje ono pruža. Naprosto smanjite moguću kontaminaciju hrane sa HCA i PAH spojevima:

  • isključivanjem uporabe ugljena
  • izbjegavanjem otvorenog plamena
  • koristite meso i ribu sa manje masnoće
  • perad pecite sa kožicom
  • uvijek marinirajte meso
  • pecite na što nižim temperaturama i što dulje vrijeme
  • često okrećite meso kako bi temperatura u unutrašnjosti namirnice bila što niža
  • uklonite eventualne zagorene dijelove
  • koristite specijalne konstrukcije „grilla“, koje onemogućuju kapanje masti na izvor topline.

Nekoliko dana prije roštilja konzumirajte povrće poput brokula, kupusa, cvjetače, kelja ili šparoga jer ono sadrži sastojke koji u organizmu aktiviraju enzime zaslužne za detoksikaciju opasnih spojeva.

Stoga, uz oprez i primjenu navedenih mjera možete uživati u roštilju već idućeg vikenda, bez bojazni za zdravlje.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Jetra

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]

Mozak

Možete li mi rastumačiti nalaz MR mozga?

Anemija u trudnoći

Anemija u trudnica ili kada je potrebna nadoknada željeza u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrilagodba hematopoetskog sustava u trudnoći U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi. Volumen krvi počinje rasti već od 6. tjedna trudnoće, a najviši je oko 34. tjedna. Nakon toga ostaje nepromijenjen sve do porođaja. Povećanje iznosi nevjerojatnih 45 do 50 %. Zanimljivo je da je volumen krvi nešto veći u svakoj sljedećoj trudnoći, kao i […]

Askar

Ožiljci kroz život – savjeti magistre farmacije za ljepšu kožu

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Koljena

Kako si pomoći kod bolova u koljenima?

Psihoze

Psihoza uzrokovana supstancama versus primarne psihoze – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNedavna istraživanja o progresiji i liječenju psihoze potiču neke stručnjake na pitanje: Jesu li psihoze izazvane psihoaktivnim supstancama i primarna psihoza u svojoj osnovi različite, a ako jesu, je li to važno? Liječenje prve epizode psihoze kod pacijenata koji također koriste kanabis često je izazov jer je teško razlučiti je li pacijentova konzumacija kanabisa prethodila […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]