Zeleni čaj kao dodatak prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Poznat već tisućama godina, porijeklom iz Kine i Indije, zeleni čaj samo je jedna od nekoliko vrsta čaja koje se dobivaju preradom listova biljke po imenu Camelia Sinensis.

Poznat već tisućama godina, porijeklom iz Kine i Indije, zeleni čaj samo je jedna od nekoliko vrsta čaja koje se dobivaju preradom listova biljke po imenu Camelia Sinensis. Naime, ovisno o stupnju oksidacije, odnosno razini enzimskih procesa koji se odvijaju u listovima biljke nakon branja konačni proizvod procesa biva bijeli, zeleni ili crni čaj. Kako bi se proizveo zeleni čaj, svježe ubrani listovi se ubrzo nakon branja pare da bi se inaktivirali enzimi i na taj način spriječila fermentacija. Upravo zbog te minimalne obrade zeleni čaj sadrži velike količine farmakološki aktivnih sastojaka polifenola – katehina koji blagotvorno djeluju na zdravlje.

Ekstrakti zelenog čaja, odnosno konkretnije ekstrakti katehina iz njega dostupni u obliku dodataka prehrani pokazuju višestruki zdravstveni potencijal. Znanstvenici su otkrili i zašto je tome tako. Naime, pokazalo se da katehini imaju bolju bioraspoloživost kada se unose kao dio inkapsuliranog esktrakta zelenog čaja nego kada se konzumiraju kao dio tradicionalnog napitka.

U skladu s time znanstvenici su krenuli u opsežna istraživanja dodataka prehrani na bazi zelenog čaja.  Rezultati su i više nego ohrabrujući, a lista blagodati suplementacije zelenim čajem svakim je danom sve opsežnija.
Ponajviše pozitivne prašine podiglo je otkriće da EGCG djeluje na smanjenje tjelesne mase. Naime, pokazalo se da EGCG povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. U prilog tome govori istraživanje na ljudima objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition koje je utvrdilo povećanje od 4 % u cjelodnevnoj energetskoj potrošnji tijekom unosa ekstrakta zelenog čaja koji je najvećim djelom sadržavao EGCG.

Također, EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenem zaliha masnog tkiva. Istraživanje na miševima objavljeno u časopisu Journal of Health Science otkriva da je oksidacija masti značajno veća u slučaju istovremene redovite tjelesne aktivnosti (3 puta tjedno) i unosa ekstrakta zelenog čaja, nego redovitom tjelesnom aktivnošću ili unosom ekstrakata zelenog čajapojedinačno. Stoga se smatra da je kombinacija redovite tjelovježbe i unosa katehina čaja učinkovita metoda smanjenja zaliha masti u organizmu.

Dodatno, čak i pri prehrani koja obiluje mastima, dugotrajni unos EGCG –a smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomjerne tjelesne mase. Naime, in vitro studije pokazuju da katehini zelenog čaja, osobito EGCG ometaju probavu i emulgiranje masti što su ključni koraci u apsorpciji masti iz hrane. Na taj je način i smanjenja akumulacija masti u tkivima.

Područje koje također može profitirati dodacima prehrani na bazi zelenog čaja je dermatologija. Nekoliko je znanstvenih studija utvrdilo impresivna fotoprotektivna svojstva EGCG-a ukazujući na njegovu zaštitnu ulogu na razorni utjecaj štetnih sunčevih zraka. Zahvaljući snažnim antioksidativnim moćima polifenola, osobito EGCG-a, znanstvenici su se poigravali mišlju da zeleni čaj kao dodatak prehrani može biti od velike koristi  i kod brojnih kožnih poremećaja. Potvrda takve teze je došla u studiji objavljenoj u časopisu Experimental Dermatology koja je utvrdila da zeleni čaj može pomoći oboljelima od psorijaze na način da uspori rast stanica kože i djeluje protuupalno, a upravo upala i nekontroliran rast stanica leže u podlozi psorijaze.

Antioksidansi čaja koji su davani u obliku kapsula pokazali su se korisnima i u prevenciji gastrointestinalnih poremećaja, a pozitivan učinak je primjećen i na produkciju stanica imunološkog sustava. Također, pokazalo se da unos zelenog čaja u obliku dodataka prehrani potiče izmjenu tvari i detoksikaciju organizma, a dodatno su potvrđeni i već poznati povoljni učinci na kardiovaskularno zdravlje te preventivno djelovanje na razvoj karcinoma.

Temeljeno na količinama korištenim u studijama, može se zaključiti da optimalna doza EGCG-a varira između 115 i 300 mg. Jedna šalica zelenog čaja može sadržavati i do 200 mg EGCG-a. Budući da se dobar dio unesenog EGCG-a apsorbira i u značajnoj mjeri distribuira kroz organizam, jedna do dvije šalice zelenog čaja dnevno ili pak kvalitetan dodatak prehrani mogu poslužiti kao važan saveznik zdravlju.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Jetra

Silimarin iz sikavice – prirodni saveznik vaše jetre

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteSikavica – prirodni saveznik zdravlja jetre Sikavica, poznata i kao mlijeko čička, biljka je koja se već stoljećima koristi kao prirodan saveznik zdravlja jetre. Njezina ljekovita svojstva potječu iz sjemenki koje sadrže silimarin – aktivnu tvar s protuupalnim i antioksidativnim djelovanjem. Silimarin štiti stanice jetre od oštećenja, potiče njihovu obnovu i smanjuje upalu uzrokovanu djelovanjem […]

Anemija u trudnoći

Anemija u trudnica ili kada je potrebna nadoknada željeza u trudnoći

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePrilagodba hematopoetskog sustava u trudnoći U trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi. Volumen krvi počinje rasti već od 6. tjedna trudnoće, a najviši je oko 34. tjedna. Nakon toga ostaje nepromijenjen sve do porođaja. Povećanje iznosi nevjerojatnih 45 do 50 %. Zanimljivo je da je volumen krvi nešto veći u svakoj sljedećoj trudnoći, kao i […]

Mozak

Možete li mi rastumačiti nalaz MR mozga?

Askar

Ožiljci kroz život – savjeti magistre farmacije za ljepšu kožu

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Koljena

Kako si pomoći kod bolova u koljenima?

Psihoze

Psihoza uzrokovana supstancama versus primarne psihoze – 1. dio

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNedavna istraživanja o progresiji i liječenju psihoze potiču neke stručnjake na pitanje: Jesu li psihoze izazvane psihoaktivnim supstancama i primarna psihoza u svojoj osnovi različite, a ako jesu, je li to važno? Liječenje prve epizode psihoze kod pacijenata koji također koriste kanabis često je izazov jer je teško razlučiti je li pacijentova konzumacija kanabisa prethodila […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]