Što kad grlo zaboli?

Bolno i upaljeno grlo je nešto s čime smo se svi susreli barem jednom u životu.

 Obično se grlobolja i ne smatra bolešću, no svi će se složiti da nam ova tegoba značajno otežava svakodnevno funkcioniranje, stvara neugodan osjećaj „izgrebanog“ grla i ždrijela, otežava gutanje, osobito krute hrane, a u težim slučajevima i tekućine. Sluznica grla i ždrijela je crvena, često i otečena, a upala može biti praćena i pojavom afti.

Iako upalu grla i sluznice usne šupljine najčešće povezujemo s prehladom, uz viruse i bakterije do nje mogu dovesti i drugi uzročnici poput primjerice peludi i prašine…

U većini slučajeva ove tegobe prolaze unutar nekoliko dana, no zbog neugode koju izazivaju često se poseže za lijekovima koji ove tegobe mogu ublažiti i učiniti lakše podnošljivim.

Ukoliko upala perzistira ili je praćena temperaturom te ozbiljnije narušenim općim stanjem organizma i mogućim osipom, potrebno se javiti liječniku koji će po obavljenom pregledu i potrebnoj dijagnostici propisati odgovarajuću terapiju, koja ponekad uključuje i odgovarajući antibiotik.

Za simptomatsko liječenje bolnih i upalnih stanja u ustima i ždrijelu na raspolaganju su nam i lijekovi na bazi benzidamina koji najčešće dolaze u obliku praktičnih sprejeva ili otopine za grgljanje.  

BELUPO PROMO

Kod upala usne šupljine praćene grloboljom, osobito onih virusnog porijekla često si možete pomoći i sami.

U širokoj paleti lijekova dostupnih bez recepta, novost je i Belupov lijek Zynol.

Po sastavu benzidamin, ovaj analgetik i prouupalni lijek lokalnog djelovanja pravo je rješenje za bolna i upalna stanja u ustima i ždrijelu, uključujući grlobolju, afte, upale desni, tegobe zbog zubnih proteza…

Ovaj lijek može se primijeniti i nakon malih stomatoloških ili kirurških zahvata u usnoj šupljini.

Primjena Zynola moguća je i kod upale krajnika (mandula), a u specifičnim slučajevima može se primijeniti i kod bolesnika koji su morali biti podvrgnuti zračenju ili kemoterepiji pa kao posljedicu imaju upalu sluznice usta (tzv, postradijacijski mukozitis).

Benzidamin, aktivni sastojak Zynola, specifično djeluje na lokalne mehanizme upale kao što su bol, edem ili granulom. Lokalno primijenjen benzidamin svoje protuupalno djelovanje ostvaruje smanjenjem otoka te smanjenjem formiranja eksudata. Uz to ima analgetska svojstva te lokalno anestetsko djelovanje.

Zynol je pogodan je za primjenu kod odraslih i djece starije od 6 godina, a dostupan je  u tri oblika i dvije doze. Sprejevi su jačine 3 mg/ml i 1,5 mg/ml dok je otopina za grgljanje u jačini od 1,5 mg/ml.

Sva pakiranja prodaju se bez recepta, u ljekarni.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog lječnika ili ljekarnika.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika