Kada je potrebno dijete testirati na COVID 19?

S dolaskom hladnije sezone i početkom školske godine 2021./2022. u Hrvatskoj bilježimo očekivani porast oboljelih od COVIDa 19. Roditeljima, zdravstvenim djelatnicima i svima koji skrbe o djeci u interesu je smanjiti širenje virusa u dječjim kolektivima, kako bi se nastava i sve ostale dječje aktivnosti mogle neometano nastaviti.

Postupanje s djecom koja su bila u bliskom kontaktu s osobom oboljelom od COVIDa 19

Bliski kontakt kod djece znači dijeljenje kućanstva s oboljelim, izravan tjelesni kontakt s oboljelim/tjelesnim izlučevinama oboljelog, te kontakt licem u lice ili boravak u zatvorenom prostoru s oboljelim na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta. Oboljela osoba zarazna je 2 dana prije i 10 dana nakon pojave simptoma COVIDa 19. Dijete koje je bilo u bliskom kontaktu s oboljelom osobom treba ostati u samoizolaciji 10 dana od zadnjeg kontakta sa zaraženom osobom. Ako je dijete kontinuirano u kontaktu s oboljelom osobom (npr. dijete u kućanstvu u kojem su oba roditelja bolesna ili malo dijete koje se ne može izolirati od roditelja koji je obolio), samoizolacija treba trajati 20 dana od datuma kada je oboljela osoba razvila simptome bolesti (10 dana trajanja zaraznosti bolesnika plus 10 dana koliko može trajati period inkubacije). U slučaju da dijete tijekom samoizolacije razvije simptome COVIDa 19 i bude  mu potvrđena bolest, izolacija traje 10 dana od razvoja simptoma (ili 10 dana od pozitivnog testa u asimptomatskih bolesnika).

Kada treba dijete testirati?

1. Djecu koja za vrijeme trajanja samoizolacije razviju simptome COVIDa 19, treba testirati. Kad god je to moguće, djecu treba testirati PCR testom. Svaki pozitivan nalaz brzog antigenskog testa preporuča se potvrditi PCR-om.

2. Testiranje djece u samoizolaciji, a koja nemaju simptome. Ako liječnik procijeni da je potrebno utvrditi proširenost bolesti u kolektivu, može preporučiti testiranje unutar pet dana od zadnjeg kontakta s oboljelim, bez obzira što dijete još nema simptome. Negativan rezultat testa ne skraćuje trajanje samoizolacije. Pozitivan nalaz znači izolaciju u trajanju 10 dana od početka bolesti i epidemiološku obradu bliskih kontakata.

3. Klinička slika COVIDa 19 kod djece je raznolika i često nespecifična. Najčešće se vide neki od sljedećih simptoma: blago povišena tjelesna temperatura, ali i visoka vrućica, glavobolja, grlobolja, kašalj, curenje nosa, uhobolja, bolovi u trbuhu, proljev i povraćanje, umor, bolovi u mišićima, gubitak osjeta mirisa ili okusa. Djeca koja nemaju poznati kontakt s COVIDom 19, ali na temelju kliničke slike postoji sumnja na ovu bolest, trebaju biti procijenjena od strane izabranog liječnika i po potrebi testirana na COVID 19 i/ili druge respiratorne viruse. Do prispijeća nalaza testiranja dijete treba ostati u izolaciji, a svi njegovi bliski kontakti također ostaju u karanteni, naročito obiteljski kontakti, osim ako pripadaju kategorijama koje su izuzete od karantene (prethodno preboljeli ili cijepljeni).

4. Prije medicinskih postupaka s visokim rizikom za prijenos bolesti, te prije hospitalizacije, djeca i roditelji u pratnji se testiraju na COVID 19 ovisno o preporukama zdravstvene ustanove u koju se primaju.

U kojim slučajevima nije potrebno testiranje?

1. Ako dijete nije bilo u direktnom kontaktu s oboljelom osobom, već s drugom osobom koja je kontakt oboljele osobe i koja nema razvijene simptome bolesti, nije potrebno testiranje.

2. Ako dijete tijekom perioda samoizolacije nije razvilo nikakve znakove bolesti, u pravilu nije potrebno testiranje prije povratka u kolektiv, osim ako drugačije ne procijeni nadležni liječnik.

3. Ako je dijete imalo  COVID 19 i zadovoljava kriterije za završetak izolacije, u pravilu nije potrebno testiranje prije povratka u kolektiv, osim za djecu koja su imunosuprimirana ili prema procjeni nadležnog liječnika imaju drugu indikaciju za testiranje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika