Kako pripremiti dijete za polazak u vrtić

Prvi dan vrtića je veliki događaj u životu djeteta. Za neku će djecu ovo biti prvo odvajanje od obitelji, a strah i zabrinutost često osjećaju ne samo mališani, nego i roditelji. Evo kako djetetu možemo pomoći da novo razdoblje u životu bude pozitivno iskustvo.

Poticati samostalnost djeteta

Dijete treba od najranije dobi ohrabrivati da preuzme brigu o sebi, da se samostalno izjutra odijeva i po povratku kući presvlači, da se samo hrani i da može samo brinuti o osobnoj higijeni (brisanje nosa, pranje ruku i zubi, korištenje toaleta). Dijete koje u svemu ovisi o drugima može se osjećati bespomoćno kada roditelji nisu u blizini. Stjecanje samostalnosti je naravno proces koji traje i za svaku dob ima drugo značenje. Važno je dijete u tome ohrabrivati, ali i dati mu do znanja da može i treba tražiti pomoć kada je to nužno.

Dati djetetu priliku da preuzme odgovornost

Preuzimanje jednostavnih zadataka omogućuje djetetu da se osjeti kao jednako vrijedan član obitelji i zajednice i da bude ponosno kada zadatak uspješno izvrši. Često se roditeljima čini praktičnije i lakše da sami sve odrade jer djeci za isti zadatak treba značajno više vremena, ali preuzimanje odgovornosti je neophodno za razvoj samopouzdanja djeteta. I mala djeca mogu skloniti svoj tanjur sa stola, pospremiti igračke, složiti cipele u ormar ili napuniti svoju bocu vodom, a za uspješno izvršen zadatak zaslužuju pohvalu.

Dovoljno sna i uspostavljanje dnevnih rutina

Rano ustajanje će za neku djecu biti velika promjena u odnosu na ljetni režim. Djetetu treba osigurati odlazak na spavanje na vrijeme i dovoljno sati noćnog odmora kako bi jutra prošla bez pospanosti i nervoze. Stabilne jutarnje rutine, ustajanje u otprilike isto vrijeme i kvalitetan doručak, dat će djetetu osjećaj strukture i mirnog početka dana.

Uvažavanje djetetovih osjećaja

Neku će djecu polazak u vrtić ispunjavati strahom od nepoznatog, a drugu uzbuđenjem zbog upoznavanja novih prijatelja. Kako god bilo, djetetove osjećaje treba uvažavati i saslušati ono što dijete ima za reći.  U prevladavanju straha od nepoznatog može pomoći čitanje knjiga i slikovnica koje opisuju kako izgleda dan u vrtiću i prikazuju polazak u vrtić kao pozitivno novo iskustvo.

Pozdraviti ga s osmijehom na licu

Prva odvajanja često su jednako stresna za roditelje kao i za dijete. Roditelji trebaju pokušati ne prenositi vlastite strahove na dijete. Kada u procesu prilagodbe dođe trenutak u kojem dijete ostaje samo u vrtiću, bolje je da rastanak ne traje predugo i da roditelj dijete pozdravi vedra lica, uz jasnu poruku da će se uskoro vratiti. Tako djetetu šalje poruku da ga ostavlja na mjestu u koje ima povjerenja.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika