Konjunktivitis kod djece

Konjunktivitis je upala konjunktive ili spojnice oka, sluznice koje oblaže površinu oka i unutarnju stranu vjeđa. Upala može biti infektivna – bakterijska ili virusna, te neinfektivna – alergijska ili iritacijska.

Infektivni konjunktivitis

Kod djece predškolske dobi konjunktivitis je obično uzrokovan infekcijom i javlja se kao dio kliničke slike bakterijskih i virusnih infekcija gornjih dišnih puteva. Može biti zahvaćeno jedno ili oba oka. Oko je zacrvenjeno, djeca javljaju nelagodu u oku, osjećaj kao da je u oku pijesak. Kod virusnih infekcija sekrecija u oku je najčešće bistra, a kod bakterijskih infekcija često se vidi gnojni, ljepljivi, žuto-zeleni sekret u oku. Sekret se izjutra sasuši i krmelji mogu slijepiti vjeđe toliko da dijete ne može otvoriti oko. Ponekad vjeđe mogu biti blago otečene i dijete može javljati da mu smeta jarko svjetlo. Najčešći bakterijski uzročnici su Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae i Moraxella catarrhalis, a kod novorođenčadi su mogući uzročnici Chlamydia trachomatis i Neisseria gonorrhoeae. Virusni konjunktivitis kod djece najčešće uzrokuju adenovirus i enterovirusi, a posebno opasan virusni uzročnik je herpesvirus koji može uzrokovati stvaranje ožiljaka rožnice i drugih struktura oka i oštećenje vida.

Neinfektivni konjunktivitisi

Konjunktivitis uzrokovan alergijskom reakcijom najčešći je u djece školske dobi. Obično ta djeca imaju od prije poznatu alergiju na pelud, trave, grinje, životinjsku dlaku i slično. Ovaj oblik konjunktivitisa prepoznajemo po crvenilu oka koje se javlja obostrano i praćeno je intenzivnim svrbežom i bistrom sekrecijom iz oka. Uz to dijete često ima i druge simptome alergije (neprohodan nos i curenje nosa, kihanje, šmrcanje, kašalj). Ponekad se može javiti i otok vjeđa. Konjunktivitis može biti uzrokovan iritacijom (duhanski dim, zagađenje zraka, klor u bazenima, sapun). Simptomi su crvenilo i pojačano suzenje oka, uz osjećaj peckanja u oku.

Može li konjunktivitis biti zarazan?

Svi virusni i bakterijski konjunktivitisi lako se prenose na druge osobe, najčešće prljavim rukama i zajedničkim ručnicima. Dijete koje ima infektivni konjunktivitis zarazno je za druge dok god ima gnojne sekrecije u očima, ponekad i dulje. Osobito se lako konjunktivitis širi među članovima kućanstva i u dječjim vrtićima i školama. Zbog toga dijete s virusnim konjunktivitisom ne treba ići u kolektiv dok se ne oporavi, a dijete s bakterijskim konjunktivitisom treba ostati kod kuće najmanje prvih 48 sati od početka terapije.

Kako se liječi konjunktivitis?

Virusni konjunktivitis prolazi spontano, osim herpesvirusnog konjunktivitisa koji se liječi aciklovirom u obliku kapi i masti za oči, te istim lijekom u obliku sirupa ili tableta. Bakterijski konjunktivitis se može liječiti antibiotskim kapima ili mašću. Za alergijski konjunktivitis liječnik može propisati kapi za oči koje sadrže antihistaminik, te ev. antihistaminik u obliku tableta ili sirupa.

Kako se još može pomoći djetetu koje ima konjunktivitis?

Oči djeteta moraju biti čiste. Treba ih oprati više puta dnevno čistom vaticom natopljenom toplom vodom. Slobodno namočite krmelje i očistite ih pazeći da za svako oko koristite uvijek novu čistu vaticu! Ponekad će djetetu goditi primjena toplih obloga na zahvaćeno oko. Ako dijete koristi kontaktne leće, obično se preporuča da se zamijene naočalama dok se konjunktivitis ne izliječi i da se temeljito očiste bar dva puta prije nego ih dijete počne ponovo nositi.
Često je teško djetetu koje ne surađuje nanijeti kapi za oči više puta dnevno. Ako ne ide drugačije, nanesite kapi na unutarnji kut zatvorenog oka, a kada dijete otvori oko, kapi će se same preliti u oko. Mast za oči se može nanijeti uz rub kapaka zatvorenog oka dok dijete spava, postupno će se rastopiti i rasporediti u oko.

Kada odvesti dijete liječniku?

Ukoliko sumnjate da dijete ima konjunktivitis, javite se pedijatru i ev. dogovorite pregled. Svakako treba pregledati dijete koje javlja jaku bol u oku, izrazitu osjetljivost na svjetlo, bilo kakav poremećaj vida ili glavobolju. Znakovi komplikacija su crvenilo i oteklina mekih tkiva oko oka, povišena temperatura ili bilo kakav poremećaj općeg stanja. U slučaju pojave mjehurića na spojnici i na koži oko oka moguće je da se radi o herpesvirusnom konjunktivitisu kojega treba početi liječiti čim prije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika