Virusne bradavice kod djece – zbog čega nastaju i kako ih prepoznati?

Virusne bradavice su benigne izrasline na koži koje su vrlo uobičajene u dječjoj dobi. Iako ne predstavljaju opasnost za opće zdravlje djeteta, mogu uzrokovati nelagodu i kozmetski problem, a ponekad mogu biti i bolne.

Kako nastaju virusne bradavice?

Virusne bradavice su izrasline na koži uzrokovane infekcijom Humanim papiloma virusom (HPV) koji ima više od 170 različitih tipova. U dječjoj dobi se vide vrlo često, kod čak 30% djece školske dobi. Virus se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili posredno preko zaraženih predmeta. Vrijeme inkubacije (vrijeme od zaraze virusom do razvoja kliničke slike) je dugo, nekoliko tjedana do čak godinu dana. Često dolazi do autoinokulacije (prijenosa s jednog dijela tijela na drugi).

Kakve tegobe uzrokuju virusne bradavice?

Bradavice obično ne uzrokuju značajnije tegobe, ali one na stopalima mogu biti bolne kod hodanja, a ostale mogu krvariti nakon što se ozlijede. Bradavice na izloženim dijelovima tijela mogu za dijete uzrokovati nelagodu (npr. bradavice na licu mogu uzrokovati nesigurnost i nezadovoljstvo vlastitim izgledom, te biti biti uzrok zadirkivanja od strane druge djece). I kod manje djece ove promjene mogu biti uzrok socijalnom neprihvaćanju od strane vršnjaka (npr. drugo dijete ne želi primiti za ruku dijete koje ima virusne bradavice).

Jesu li virusne bradavice opasne?

S izuzetkom genitalnih bradavica, virusne bradavice ne predstavljaju opasnost za opće zdravlje djeteta. Kod osoba koje imaju normalan imunološki sustav nema opasnosti od maligne promjene nastale iz obične virusne bradavice.

Kako izgledaju virusne bradavice?

Na temelju njihovog izgleda i lokalizacije razlikujemo nekoliko vrsta virusnih bradavica koje su uzrokovane nekim od 170 različitih tipova Humanog papiloma virusa.

1. Obične bradavice (Verruca vulgaris). Ovo je najčešći oblik bradavica, a vide se obično na šakama, stopalima, laktovima i koljenima. Izgledaju kao oštroograničena polukuglasta zadebljanja u boji kože ili svjetlija, neravne, karfiolaste površine, promjera do 1 cm. Mogu biti pojedinačne ili se grupira više bradavica koje su se raširile autoinokulacijom. Ponekad se u središtu bradavice vide sasvim sitne crne točkice.

2. Bradavice na stopalima (Verruca plantaris). Ove bradavice su u početku ravne, ali s vremenom zbog mehaničkog pritiska zadebljaju. Često su bolne i otežavaju hod, djetetu se čini kao da ima trn u stopalu. Zbog lokalizacije i zadebljanog izgleda često se zamijene za natisak na stopalu, ali se lako razlikuju skidanjem zadebljanog dijela kože pri čemu bradavice točkasto krvare ili se u središtu otkriju sitne crne točkice.

3. Plosnate bradavice (Verruca plana). Najčešće se vide na licu i nadlanicama. Izgledaju kao vrlo blago uzdignuta zadebljanja glatke i ravne površine, promjera 1-4 mm, u boji kože ili smeđe-sivkasta, često gusto grupirana.

4. Filiformne bradavice (Verruca filiformis). Najčešće se vide na licu i vratu, kao pojedinačne bradavice oko očiju ili usta. Izgledaju kao tanke duguljaste izrasline u boji kože, dužine 1-3 mm.

5. Moluske (Mollusca contagiosa) su uzrokovane Pox virusom (Molluscum contagiosum virus – MCV). Lako se prepoznaju kao polukuglasta sitna izbočenja, u boji kože i sjajna, a imaju uleknuto središte. Mogu se naći bilo gdje na tijelu, ali se u pravilu ne nalaze na dlanovima i tabanima.

6. Virusne bradavice na spolovilu (genitalne bradavice), poznate su još kao šiljaste bradavice ili kondilomi, a prenose se spolnim putem. Uzrokuju ih HPV tipovi niskog rizika (6 i 11), ali i oni visokog rizika (16, 18, 31, 45…) za razvoj karcinoma cerviksa, penisa i anusa. To su mekane izdužene bradavice ružičaste boje, neravne površine. Ovu vrstu bradavica obavezno treba liječiti.

Kako se liječe virusne bradavice?

Postoje različiti načini liječenja virusnih bradavica (krioterapija tekućim dušikom, lokalni keratolitici, topički lijekovi koji djeluju antiproliferatvno i imunomodulatorno, mehaničko odstranjivanje ekskohleacijom i odstranjivanje elektrokauterizacijom ili laserom) od kojih neki za dijete mogu biti bolni, a većina ih zahtijeva višekratno ponavljanje postupka. Izbor načina liječenja ovisi o dobi i suradljivosti djeteta, te o vrsti, broju i lokalizaciji bradavica.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika