Erekcijska disfunkcija (ED) – ženski pogled na stvar

     Ženske tajne. Pitam se je li itko ikada bio i zna li što je točno tamo? U tim ženskim tajnama. Znaju li one same? Nije važno – pokušat ćemo proniknuti u barem jednu. Kako žene doživljavaju susret s ED?

     Dozvolite mi da citiram misao jednog muškarca, L.N.Tolstoja: “Muškarci preživljavaju ratove, potrese, strahote, bolesti i duševne patnje no najstrašnija tragedija je bila, i uvijek će ostati, ona koja se dešava u krevetu“. Eto, tako to doživljavaju muškarci. Poistovjećuju svoju erekcijsku sposobnost s ukupnom vrijednošću sebe kao muškarca. Naravno da im se uz nastanak ED urušava i čitav njihov svijet.

     Međutim, postoji izreka – od ED boluju muškarci, a pate žene. Svaki put kad bih čuo nekoga, a obično je to bio muškarac, izgovaranje ove rečenice bilo je praćeno neizostavnim smijehom … ili podsmjehom. Ne znam točno kome. U svakom slučaju, prisutne žene ne bi nalazile ništa smiješno u toj rečenici. Taj smijeh kao da je imao zadatak, gotovo poslanje, olakšati svu tragičnost teme u koju smo se netom upustili, a ujedno je lagodno odmah okončati i pobjeći od nje.

     ED je stanje muškaraca ali u unutrašnjem svijetu žene susret s ED također dovodi do potresa. Ja bih čak rekao i do znatno opsežnijeg i dubljeg potresa nego što je to slučaj u muškaraca. Prva pomisao preko 60% žena je pitanje „jesam li ja nešto kriva“ ili „nisam mu više privlačna“? Nakon toga slijedi neizbježna i stereotipna (ne zato manje opravdana) sumnja: „Ima drugu“!? Neće valjda otići i ostaviti me? Što će biti s našom djecom? U većini slučajeva nadolazi strah zbog mogućih financijskih problema. Nerijetko se žene istinski zabrinu i za zdravstveno stanje svog partnera. Kako god bilo, pokreće se čitava lavina sumnji i strahova koje je teško obuzdati i racionalizirati. Nadalje, ta sumnja i osjećaj da je neželjena, u ženi vrlo destruktivno djeluje na samopoštovanje i samopouzdanje, a to povratnom spregom još više jača osjećaj odbačenosti. Krugovi se začarano zatvaraju i žene teško nalaze izlaz iz takve situacije.

     Pa ipak, tek malobrojne žene (a osobito muškarci) pokazuju znake spremnosti i želju za razgovor o postojećem problemu. Većina žena ignorira postojeće stanje bez namjere da se konfrontira s nečim što izaziva frustraciju, a takvo ponašanje muškarci svesrdno prihvaćaju jer ista tema frustrira i njih. Problem, međutim, ne nestaje niti postaje manji ali zato podsvjesno omogućuje dobru argumentaciju, i ženi i muškarcu, u nekim budućim bračnim svađama. Najlakše je, i najčešće se viđa, ignoriranje ED i njezinih posljedica na oba partnera. Takav regresivni oblik ponašanja mnogim udanim ženama srednje dobi i ne pada teško jer odustajanje od aktivnog seksualnog života doživljavaju i kao olakšanje te rasterećenje od svojevrsne bračne obaveze koja godinama i nije donosila  neki osobit užitak. Tako se nekim ženama ED može činiti i kao ostvarenje snova. Međutim, prilikom prvih bračnih razmirica izletit će ispod tepiha ono što smo tamo pospremili: „Tebi ionako više nije stalo do mene … pa to se vidi“!

     Postoji i drugi, agresivni, oblik reakcije žena na pojavu ED. Ove žene pod svaku cijenu nastoje reanimirati svoj seksualni život. One ne štede truda ni novaca. Agilne su i požrtvovne. Nakon pogleda u ormar zaključe kako njihovo, ranije korišteno, seksi rublje nikako više ne zadovoljava sadašnje povećane potrebe. Iznenada dućani poput Palmers i Victoria´s secret bilježe nagli rast prodaje. U kući raste učestalost zavodljivih pogleda, slučajnih dodira, ogoljenih bedara, dvosmislenih izjava, širih i dubljih dekoltea dok se broj odjevnih predmeta koje žena nosi razmjerno smanjuje. Učinak takvih nastojanja žene, u muškarca s ED, nesumnjivo će dovesti do frustracije i njegove daljnje iritacije. Njegovo odbijanje te žene koja se toliko uporno trudi, dok njezina nastojanja pritom nisu nimalo jeftina (ni u materijalnom a kamoli duhovnom smislu), dovodi ih na teren plodan za sukob u svakom smislu. Taj sukob je vrlo vjerojatan jer razloga za sumnje i nezadovoljstvo je i previše.

     Zaključio bih da su nevolje koje izaziva ED brojnije u žena nego u samog muškarca i zadiru u više životnih sfera. Kompleksnije su, kao što su i žene načelno kompleksnija bića od nas muškaraca. Nadalje, otvoreni razgovor o mogućim uzrocima nastalih problema u svezi ED nema alternative. Šutnja neće umanjiti teret postojećeg stanja niti će agresivna reanimacija nužno oživjeti bolesnika.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika