Hematospermija

Krv u spermi javlja se u manje od 2% uroloških bolesnika. Kod bolesnika hematospermija izaziva alarm i strah zbog čega se vrlo brzo javljaju u urološku ambulantu.

Kod većine bolesnika javlja se kao rekurentna pojava ali ima bolesnika kod kojih se javlja samo jednom. Najčešće je idiopatska etiologija, a uzrok može biti seminalna vezikulopatija, zbog neidentificirane infekcije ili vaskularni zastoj. Mogući uzroci hematospermije mogu biti učestali, dugotrajna apstinencija od spolnog odnosa  ili prekid snošaja a lagana hematospermija moguća je kod jake kongestije zdjeličnih organa i vanjskog spolovila. Ovaj dramatičan simptom za pacijenta je najčešće benigne prirode i rijetko je udružen sa malignom bolešću ili infekcijom. Ponekad hematospermija može biti posljedica poremećaja koagulacije.

Kada bolesnik dođe u urološku ambulantu zbog hematospermije uvijek je potreban detaljan urološki pregled. Provodi se osnovna dijagnostička obrada , laboratorijski pregled krvi i urina, urinokultura, kultura ejakulta, PSA. Uzima se detaljna anamneza tijeka bolesti kao i pojava popratnih simptoma uz hematospermiju te fizikalni pregled uz obavezan digitorektalni pregled. Nužan je i sonografski pregled prostate i vezikula transabdominalno i transrektalno.

U kliničkoj praksi hematospermija može se javiti kod bolesnika sa seminalnim vezikulitisom.

Kod akutne upale sjemenih vezikula u kliničkoj slici pojavljuje se bol, tup, nekarakteristično lokaliziran, koji se opisuje kao sijevanje u predjelu perineuma, leđa ili kuka. Kod kronične upale sjemenih vezikula bolovi mogu biti uporni, promjenjivi, različitog intenziteta, sa osjećajem nelagode a ponekad su praćeni dizuričnim tegobama. Digitorektalno u slučajevima upale mogu se napipati povećane i otvrdnule sjemene vrećice, bolne na palpaciju. Kod akutne upale nije preporučljiv endoskopski pregled.

I akutna i kronična upala sjemenih vrećica može biti praćena hematospermijom, prijapizmom ili spermatorejom. Terapiju treba započeti odmah sa antibioticima /penicilinske skupina, cefalosporini ili kinoloni/uz analgetike, mirovanje, dijetetski režim, unošenje dovoljne količine tekućine, regulacija stolice. Obično se kod bolesnika pojavljuje i problem poremećaja u spolnom životu, koji potencira ostale poteškoće i samu upalu sjemenih vezikula, tako da se stvara zatvoreni krug reakcija. Tijekom liječenja predlažu se različite fizikalne mjere koje imaju za cilj spriječiti kongestiju genitalne regije, od mirovanja do pojačanoga kretanja, tople kupke, regulacija stolice, različite modifikacije spolnog života, preporuka za intenziviranje spolnog života ili potpune apstinencije.

Tijekom dijagnostičke obrade može s pojaviti potreba za uretrocistoskopijom, seminalnom vezikulografijom, sonografski pregled, ili CT pregled. Hematospermiju mogu izazvati i specifične upale urogenitalna tuberkuloza, bilharzijaza , karcinom prostate i ozljede. Pojava hematospermije kod karcinoma prostate je kontradiktorna, prema nekim autorima je vrlo rijetko dok prema drugima čest simptom ovog oboljenja.

Preporuka urologa kod pacijenta sa hematospermijom uvijek je kompletna dijagnostička obrada i adekvatna terapija.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika