Mjesec muškog zdravlja – MOVEMBER

Mjesec studeni se već tradicionalno obilježava kao jedini mjesec u godini koji je ekskluzivno posvećen zdravstvenim teškoćama i općem zdravstvenom stanju muškaraca. Uobičajeno je najprije pomisliti na spolno zdravlje ako prema spolu definiramo zone interesa iako postoje mnoga stanja i bolesti koje su zapravo zajedničke i ženama i muškarcima, pa ipak se nekako dominantno pripisuju muškom spolu – gotovo kao ekskluziva.

Prije svega ovdje bih napomenuto poteškoće s mokrenjem koje se javljaju u srednjoj i, osobito, starijoj dobi kod oba spola, ali ipak nekako se, gotovo po navici – bez puno racionalnosti, u kontekstu tih tegoba govori praktički samo o muškarcima. Na prvom mjestu ovdje neizbježno dolazi noćno mokrenje. Stručno se ono, u odrasloj dobi, naziva nicturia ili nocturia (prema Nikta ili Nokta – antička božica noći). Smatra se normalnim, i posve je uobičajeno, da se muškarac iznad 50 godina života ustaje zbog mokrenja jednom noću. O toj tegobi se u žena gotovo i ne govori, a ona svakako postoji. Svako učestalije noćno buđenje, zbog mokrenja, smatra se simptomom narušenog mokrenja – nikturijom ili nokturijom. Noćno mokrenje, iako gotovo podjednako često pogađa oba spola, ipak se atribuira poglavito muškarcima. Istodobno, i uzrok tog noćnog mokrenja vezuje se uz prostatu odnosno njezino uvećanje. Povezujući tako kauzalno noćno mokrenje s prostatom gubimo posve iz vida da i žene starije dobi imaju isti problem, a nemaju prostatu – uzrok, dakle, noćnog mokrenja nikako ne može biti ekskluzivno u prostati.

Moramo priznati da uzroci noćnog mokrenja u starijoj dobi čovjeka i dalje nisu sasvim jasni. Jasno je da prostata nije jedini uzrok tome, jer žene prostatu nemaju, a ipak mokre noću. Nadalje, noćno mokrenje (nikturija ili nokturija) može imati i sasvim protektivni zdravstveni karakter osobito na volumno opterećenje srca, kao svojevrsne „pumpe“, tekućinom. Naime, dok smo danju budni i uglavnom vertikalizirani, noću liježemo i sva tekućina koja se, pod djelovanjem gravitacije, slegla i nakupila u donjim dijelovima tijela (osobito venskim bazenima nogu i zdjelice) sada se, kad legnemo i zauzmemo horizontalni položaj, lakše mobilizira i postaje dostupnija bubrezima koji ju filtriraju i tako nastaje povećana količina urina koju nekako treba odstraniti iz tijela. Najprirodniji i najlogičniji put je mokrenje – bilo povećanom učestalošću (nikturija/nokturija) ili volumenom (noćna poliurija).

Pri tome treba razlikovati nikturiju/nokturiju od noćne poliurije. I dok nikturija/nokturija obilježavaju ČEŠĆE noćno mokrenje – bez obzira na izmokrenu količinu mokraće – noćna poliurija (lat., – polyuria nocturna) opisuje povećan VOLUMEN tekućine koji izmokrimo noću, a definira se kao više od jedne trećine (33%) ukupno izmokrenog urina tijekom 24 sata. Oba entiteta, i nikturija/nokturija i noćna poliurija, viđaju se u oba spola. Oba stanja se „liječe“ korištenjem alfa-blokatora i muskarinskih blokatora te beta-agonista u muškaraca, a, nešto češće, korištenjem sintetskog antidiuretskog hormona – dezmopresina – u žena.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika