Prostatitis

Prostatitis je upalna bolest prostate od koje boluju najčešće muškarci srednje dobi. Može biti akutna, koja je češća i kronična. Bolest je uzrokovana upalnim agensima, najčešće bakterijama; E.coli, proteus, pseudomonas.

Prostatitis je upalna bolest prostate od koje boluju najčešće muškarci srednje dobi.
Može biti akutna, koja je češća i kronična. Bolest je uzrokovana upalnim agensima, najčešće bakterijama; E.coli, proteus, pseudomonas. Mehanizam nastanka upale je različit, ali se zna da manipulacije u mokraćnoj cijevi kod npr. kateterizacije može dovesti do razvoja upale prostate, potom uvlačenje različitih predmeta u mokraćnu cijev, kao komplikacija nakon učinjene biopsije prostate, ualne bolesti mokraćnih putova ili susjednih organa.
Akutni prostatitis počinje naglo sa općim lošem stanjem, visokom terperaturom, slabošću, bolnim, otežanim, ponekad i krvavim mokrenjem, osjećajem  težine u području perineuma.
Prostata postane edematoznija, pa i voluminoznija, te katkada onemogućava mokrenje kod bolesnika, te bolesnik tada bude u kompletnoj retenciji urina.
Postoji i sklomost određenog broja muškaraca razvoju prostatitisa, te se takvim bolesnicima savjetuje izbjegavati  alkoholna pića, začinjenu hranu, ne izlagati se hladnomi vjetrovitom vremenu neadekvatno odjeven.
Postavljanje ispravne dijagnoze ne predstavlja problem, sastoji se od kliničkog pregleda bolesnika i laboratorijskih nalaza krvi i urina.
Nakon ispravno postavljene dijagnoze slijedi liječenje, bolesniku se sugerira mirovanje, potrebno je uzimati dosta terkućine, antipiretika, te ciljanih antibiotika prema nalazima urinokulture i/ili bakteriološkog nalaza ejakulata. Ranije je lijek izbora bila kombinacija aminglikozida i  kombinacije amoksicilina i klavuronske kiseline. Danas je lijek izbora fluorokinolon,  CIFLOX, koji se pokazao kao najučinkovitiji kako u prevenciji razvoja bolesti,npr. nakon učinjene biopsije prostate, potom u liječenju akutne upale prostate, tako i kasnije u smislu prevencije recidiva upale, ili razvoja neželjene kronične upale. Kronična upala prostate može nastati kao posljedica neadekvatno liječene akutne upale prostate, ili se može razvijati  od početka pritajeno, bez akutne faze bolesti. Simptomatologija kod takvih bolesnika je  raznolika, puno blaža po intenzitetu od akutne bolesti.
Bolesnici se obično žale na neodređeni pritisak iza stidne kosti, ili nelagodu, neki opisuju tupu bol. Laboratorijskom obradom vrlo često nećemo izolirati uzročnika, a ako ga i ne izoliramo, ne znači i da ga nema. Smatra se da je potrebno profilaktički djelovati kroz duže vrijeme i to do tri mjeeca. Lijek izbora je opet fluorokinolon tj. CIFLOX.
Postoji i treći, vrlo česti oblik prostatitisa, tzv..nebakterijski. Uzročnika ne možemo izolirati, po simptromatologiji je sličan kroničnom prostatitisu, ranije nije postojala akutna upala. Liječenje takvih bolesnika nije lagano, obično predlažemo higijensko-dijatetski režim, neki u početnoj fazi sugeriraju i uzimanje antibiotika. Drugi sugeriraju tople,sjedeće kupke i nesteroidne analgetike.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika