Seksualna disfunkcija – tamna strana najdraže čovjekove igre

Najdraža čovjekova igra je seks! Naime, priroda se pobrinula da opstanak vrste ovisi o nečemu čovjeku ugodnom, o nečemu što rezultira tjelesnim i duhovnim osjećam blaženstva u oba spola, o nečemu što jača samopouzdanje i učvršćuje potrebu zajedništva, o nečemu što pruža makar dojam sigurnosti.

Ne! Nogomet nikako nije najdraža čovjekova igra. On isključuje ogroman broj žena i jedan dio sportski indiferentnih muškaraca. Izuzetak su mlade ljepotice u potrazi za solventnim mužem (iako nije sasvim jasno da li je baš nogomet to što njih privlači).

Najdraža čovjekova igra je seks! Naime, priroda se pobrinula da opstanak vrste ovisi o nečemu čovjeku ugodnom, o nečemu što rezultira tjelesnim i duhovnim osjećam blaženstva u oba spola, o nečemu što jača samopouzdanje i učvršćuje potrebu zajedništva, o nečemu što pruža makar dojam sigurnosti. Konačno, priroda je ženu i muškarca i opskrbila svim potrebnim za tu omiljenu igru.

Ukoliko se slažete sa mnom, neće nam biti teško zaključiti kako seks ima vrlo širok i dubok  utjecaj na gotovo sve aktivnosti čovjeka. Dakle, seksualna disfunkcija neizbježno povlači za sobom mnoge neželjene posljedice s kojima se pogođeni moraju nositi, a one mogu znatno nadilaziti same okvire seksa. Zapravo seksualna disfunkcija nikada ne pogađa samo jednog partnera jer seks je društvena igra – potrebno je, barem, dvoje – iako njezina „društvenost“ nerijetko zna poprimiti i šire razmjere.

Iako se danas najviše govori o erekcijskoj disfunkciji, i time na neki način apostrofira muškarca, ne treba zaboraviti frazu koja govori kako od erekcijske disfunkcije boluju muškarci, a pate žene. S druge strane, i žene boluju od specifičnih seksualnih tegoba sukladnih svom spolu zbog čega pak mogu patiti muškarci.

Što nam govore brojke National Health and Social Life Survey (NHSLS, tzv. Sex Study)? Premda bi se mogao steći dojam da je to erekcijska disfunkcija, uvjerljivo najčešća seksualna tegoba u muškaraca je prerana ejakulacija. Taj poremećaj muči oko 30% muškaraca u dobi 20-60 godina i to podjednako. Nedostatak interesa za seks javlja se u oko 15% muškaraca i to većinom starijih dok dobro poznati strah „hoću li biti dovoljno dobar?“ značajno opterećuje njih 17%  ali to najmanje pogađa starije, iskusne muškarce. Erekcijska disfunkcija najrjeđe pogađa mlade a najčešće starije muškarce povećavajući svoju učestalost proporcionalno dobi. Samo 8% muškaraca navodi da u seksu ne uživa dok čak 21% žena, i to osobito mlađih, ima ovaj oblik seksualne disfunkcije. Neočekivano, čak 30% i to većinom mlađih žena tuži se na nedostatak interesa za seksom dok 25% njih ima znatne teškoće s postizanjem orgazma. Bol tijekom spolnog odnosa javlja se u 14% žena, a poznatog straha „hoću li biti dovoljno dobra“ nisu ni žene pošteđene – nesigurno je njih 11%. Većinom mlađe žene iskazuju tu nesigurnost dok starije češće imaju teškoće sa suhoćom vaginalne sluznice – 21%.

Žene su po prirodi socijalno otvorenija bića pa češće i traže profesionalni savjet i pomoć stručnjaka (21%) dok je takvo ponašanje u muškaraca znatno rjeđe (svega 12%). O ovom segmentu urološke problematike detaljnije će biti riječi u narednim tekstovima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika