Spolni život žene iza ginekološke operacije

Sindrom seksualne disfunkcije u žena, FSD-sindrom (engl. Female sexual dysfunction), prisutan je u skoro 50% žena svih dobnih skupina, rasa, stupnja obrazovanja…

Nerijetko i žene i muškarci imaju određenih problema u spolnom životu. U žena su takva stanja prepoznata kao sindrom seksualne disfunkcije u žena, FSD-sindrom (engl. Female sexual dysfunction), koji je prisutan u skoro 50% žena svih dobnih skupina, rasa, stupnja obrazovanja; udanih/neudanih. Medicinski gledano, sindrom je različito kategoriziran s obzirom na uzroke, odsutnost spolne želje, neugodu pri spolnom odnosu ili bol, nemogućnost doživljavanja orgazma i drugo.

Neki od fizičkih uzroka FSD-a su:

 • ginekološka operacija (histerektomija) ili bilo kakva operacija u području zdjelice,
 • ozljede (prijelomi) zdjeličnih kostiju i/ili kralješnice,
 • vaginalni porod (naročito dugotrajan ili kompliciran),
 • menopauza (prirodna, a naročito iatrogena, tj. umjetno izazvana),
 • ateroskleroza ili druga oboljenja krvnih žila,
 • različiti lijekovi (antihipertenzivi, antidepresivi, oralni hormonski kontraceptivi),
 • neke kronične i sistemne bolesti (povišeni arterijski tlak, šećerna bolest i drugo) i drugo.

Neki od psiholoških uzroka FSD-a su:

 • depresija, stres,
 • spolno ili emocionalno nasilje,
 • konzumacija droga ili alkohola, pušenje,
 • problemi sa prihvaćanjem vlastitog identiteta (spolnog i inog),
 • problemi s uspostavljanjem prikladnih međuljudskih (naročito međupartnerskih) odnosa i drugo.

Zadržat ćemo se na problemima koje u spolnom životu mogu imati žene iza ginekološke operacije.

Ako tehnički operacija prođe bez problema (ne ozlijede se crijeva, krvne žile ni okolni organi), rani poslijeoperacijski tijek također (rana uredno cijeli, ne razvije se infekcija rane pa nije potrebno dodatno kirurški intervenirati), operater je zadovoljan s oporavkom, operirana žena se također fizički dobro osjeća i sve ukazuje kako je problem rješen – je li problem doista i rješen? Odnosno, hoće li sve biti u redu?

Anatomski su odnosi, neovisno o kirurškom pristupu, sasvim sigurno rješeni na najbolji mogući način. To znači kako je sama rodnica uredne veličine i dubine, pa s te strane ne bi trebalo biti problema kod spolnih odnosa. Tzv. vaginalna zaraslica (mjesto gdje su stijenke rodnice spojene šavovima, nakon što je odstranjena maternica) dovoljno je duboko (odnosno daleko od ulaza u rodnicu) i ne bi trebala ometati uredan spolni život. (Vrat maternice nakon supracervikalne histerektomije ima ulogu u tome što žena nema osjećaj kako je sve izvađeno).

Nakon različito dugog perioda oporavka (što uključuje urednu prehranu, odvikavanje od lijekova protiv bolova, uredan san, uobičajenu higijenu), žena se počinje baviti svakodnevnim poslovima – kućanskim, radnim … i uspijeva savršeno funkcionirati. Međutim, i životni partner ima svoja očekivanja i tu može, a nerijetko i nastaje problem.

Žena može osjećati neugodu pri spolnom odnosu, bol, ne može doživjeti orgazam i tako dalje. U takvim situacijama sama žena se neizostavno pita je li problem u njenoj glavi? Je li stanje prolazno ili trajno, je li povezano s operacijom, treba li se liječiti ili će samo od sebe proći, kome se treba javiti, s kime popričati? Ako takva razmišljanja, bez poduzimanja nekih koraka, potraju, međupartnerski su odnosi (nepovratno) narušeni, a žena se može osjećati napuštenom, izdanom, bezvrijednom.

Kako pripremiti ženu koja se odluči za ginekološku operaciju na probleme i poteškoće koje može očekivati u spolnom životu?

Prije svega, potrebno je otvoreno reći, u prvim razgovorima prije predviđene operacije, kako su to problemi koje i uz tehnički savršeno izvedenu operaciju može očekivati. Naime, naročito ako se odstrane i jajnici, nastupit će iatrogena, umjetno izazvana menopauza, dakle stvorit će se stanje bez estrogena, hormona koji omogućava uredno funkcioniranje ženskog organizma. Zbog nedostatka estrogena, sluznica rodnice postati će atrofična, suha, što će izazvati bolne odnose. Zbog sada drugačijih anatomskih odnosa, može doći do spuštanja mokraćnog mjehura i do nevoljnog otjecanja mokraće. Zbog oštećenja živčanih završetaka osjet u genitalnom području može biti narušen, tj. može se javiti nemogućnost postizanja orgazma.

Neke smetnje mogu se liječiti, neke se mogu ublažiti. Neke nisu izlječive, npr. gubitak osjeta, pa tu svoje mjesto ima psiholog/psihijatar, odnosno bračni savjetnik.

Liječenje nabrojenih smetnji (suhoća rodnice zbog koje su odnosi bolni ili nemogući, slabija kvaliteta stijenki mokraćnih organa i slično) je u vidu:

 • hormonskih pripravaka za žene u menopauzi – tablete (HNL), odnosno lokalni pripravci za rodnicu (estrogenske kreme ili vaginalete),
 • različitih ovlaživača za rodnicu (čime se postiže zadovoljavajuća vlažnost rodnice),
 • prakticiranja tzv. Kegelovih vježbi (za jačanje mišićja dna male zdjelice),
 • kirurško (ako su smetnje sa strane mokraćnog sustava jako izražene – jako spušten mokraćni mjehur, nevoljno otjecanje mokraće,
 • moguće je učiniti korektivnu operaciju za podizanje mokraćnog mjehura; odnosno ako se ustanovi kako je ožiljkasto tkivo vrlo opsežno i
 • uzrokom je znatnih tegoba, bolnih odnosa, probavnih smetnji i slično, djelomično se može kirurški odstraniti),
 • postavljanja u rodnicu tzv. ringova (prstena), pesara (za podizanje mokraćnog mjehura, čime se također uspostavlja i kontrola uriniranja).

Ako je došlo do nekih komplikacija tijekom same operacije, iste se najčešće rješavaju dodatnim kirurškim zahvatima.

Najozbiljnije komplikacije javljaju se iza liječenja malignih bolesti, kada je kvaliteta tkiva dodatno narušena i zračenjem i kemoterapeuticima. Poslijeoperacijsko zbrinjavanje takvih bolesnica znatno je kompleksnije i dugotrajnije (često su potrebne dodatne operacije, fizikalna terapija, dugotrajna psihološka pomoć itd).

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika