Transplantacija bubrega

Transplantacija organa je presađivanje organa iz tijela davatelja u tijelo primatelja, pod uvjetom da je primateljev organ oštećen, odnosno afunkcionalan.

Mentor: izv. prof.dr.sc. Mladen Knotek, dr.med. – internist nefrolog

Mogu se transplantirati tkiva ili organi. Od organa je moguće transplantirati jetru, bubreg, srce, pluća, gušteraču, crijeva, a moguće je transplantirati i više organa jednog davatelja, na primjer kod bolesnika koji imaju šećernu bolest tip I, moguće je transplantirati bubreg i gušteraču. Transplantacija bubrega predstavlja najbolji vid kroničnog bubrežnog nadomjesnog liječenja. Bubreg se može transplantirati sa živog ili sa umrlog davatelja. Živi davatelj može biti srodan ili nesrodan. Iako se pri transplantaciji uzima u obzir podudarnost tkiva davatelja i tkiva primatelja, ona uz današnju učinkovitu imunosupresivnu terapiju i nije presudna za uspješan ishod transplantacije. U Hrvatskoj 90% transplansplantiranih bubrega dolazi od umrlog  davatelja, a 10% sa živog davatelja.

Indikacije za transplantaciju bubrega

Indikacije za transplantaciju bubrega su sve bubrežne bolesti koje dovode do kroničnog završnog gubitka funkcije bubrega. Najčešći uzroci zatajenja bubrega su teški neliječeni dugogodišnji povišeni krvni tlak, šećerna bolest, policistična bolest jetre i bubrega, glomerulonefritisi, autoimune bolesti poput lupusa. U Republici Hrvatskoj prosječno vrijeme čekanja za transplantaciju bubrega je otprilike tri godine. Listom za transplantaciju bubrega upravlja Eurotransplant, a lista je kreirana prema mjesecima provedenim na dijalizi. Ukoliko imate člana obitelji ili prijatelja koji vam je spreman odmah dati bubreg, te ukoliko ne postoji zapreka za transplantaciju, moguće je učiniti transplantaciju i prije započinjanja liječenja dijalizom.

Prije odluke o transplantaciji

Pacijent koji je na dijalizi, bilo na hemodijalizi ili na peritonejskoj dijalizi upućuje se u nefrološku ambulantu transplantacijskog centra radi stavljanja na listu čekanja za transplantaciju bubrega. Transplantaciju bubrega moguće je obaviti u KB Merkur u Zagrebu, KBC Osijek, KBC Rijeka i KBC Zagreb. Prije transplantacije liječnici pojedinih specijalnosti uključenih u postupak transplantacije (nefrolog, urolog/kirurg, anesteziolog) obave detaljne razgovore s pacijentom i obitelji, te objasne rizike i koristi transplantacijskog liječenja. Podobnost za transplantaciju utvrđuje se kliničkim pregledom i detaljnom pretransplantacijskom obradom. Prije stavljanja na listu za transplantaciju bubrega potrebno je isključiti maligne bolesti, kao i sve druge bolesti ili stanja koja bi mogla znatnije povećati rizik od komplikacija ili neuspjeha transplantacije bubrega. Primjerice, ukoliko bolesnik ima kolelitijazu, odnosno učestale „napade žučnih kamenaca“ potrebno ih je operirati prije transplantacije, ili ukoliliko ima loše zubalo, u trenutku žestoke imunosupresije, bakterije iz usne šupljine mogle bi prodrijeti u krvotok i uzrokovati sepsu. Također, s pacijentom se razgovara o potrebi uzimanja mnoštva lijekova nakon transplantacije i učestalih kontrola u transplantacijskoj ambulanti.

Jednom kada ste kompletno obrađeni, i nema zapreka za stavljanje na listu, pacijent se uvrštava na listu za transplantaciju bubrega. Lista je sasvim transparenta i njom upravlja Eurotransplant. Kada se od Eurotransplanta dobije obavijest o donoru, primatelja se poziva na transplantaciju u centar koji je odabrao. Eurotransplant naziva transplantacijski centar, i nude bubreg za točno određenog pacijenta. Ukoliko ste na listi, a razbolite se, primjerice, dobijete akutnu upalu ždrijela, potrebno je javiti se nefrologu koji vas privremeno stavlja u NT (non- transplantable) status dok ne ozdravite. U samu transplantaciju treba ući  u odsutnosti infekcije ili ozljede, ili bilo kojeg novonastalog stanja, koje bi moglo povećati rizik transplantacije i to zbog toga što prilikom transplantacije, osim operativnog zahvata dobivate i snažnu imunosupresivnu terapiju.

Suradljivost pacijenta nakon transplantacije

Jednom kad ste transplantirani, morat ćete piti više vrsta različitih lijekova dnevno, svaki u točno određeno doba dana. Zatim imat ćete redovite kontrole u transplantacijskoj ambulanti, koje su odmah nakon transplantacije 2x tjedno, potom  2x mjesečno, potom svaka 2 mjeseca. Ukoliko dobijete temperaturu sa zimicama i tresavicama, potrebno je odmah se javiti u transplantacijski centar, radi dijagnostičke obrade i liječenja.

Eurotransplant

Eurotransplant je krovna organizacija koja ujedinjuje 8 država, a cilj joj je što bolja i efikasnija i transplarentnija razmjena organa i tkiva među zemljama članicama. Sjedište Eurotransplanta je u Nizozemskoj, a zemlje članice su Austrija, Belgija, Njemačka, Mađarska, Nizozemska, Slovenija, Luksemburg i Hrvatska. Kod transplantacije, kad se pojavi donor, prvo se obavještava Eurotransplant, koji potom odabire najprikladnijeg primatelja (prema tkivnoj podudarnosti, te prema vremenu provedenom na dijalizi), te odlučuje za kojeg će pacijenta transplantacijskom centru ponuditi organ.

Ishod nakon transplantacije bubrega

Kako su pokazala do sad provedena istraživanja, nakon transplantacije 90% pacijenata kroz 5 godina zadržava dobru funkciju transplantiranog bubrega, a 80% kroz razdoblje od 10 godina zadržava dobru funkciju transplantiranog bubrega.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika