prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Završila je studij biokemijskog inženjerstva na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U naslovno zvanje redovite profesorice izabrana je 2024. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u znanstvenom polju nutricionizam, područje dijetoterapija.

Radi kao nutricionistkinja na Odjelu za kliničku prehranu KBC-a Zagreb te predaje na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Svoj doprinos znanosti ostvaruje kroz autorsko djelovanje te potpisuje vlastite knjige, publikacije, poglavlja u udžbenicima i priručnicima te vodi specijalizirani internetski medij Vitamini.hr. Sudjelovala je u organizaciji niza stručnih i znanstvenih kongresa, konferencija, radionica i tečajeva te kao stručna suradnica na više znanstveno-istraživačkih projekata u Hrvatskoj i inozemstvu. Koordinatorica je i voditeljica nekoliko javnozdravstvenih projekata usmjerenih na edukaciju o pravilnoj prehrani. Predsjednica je Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara te dopredsjednica Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, kao i članica odbora za edukaciju i kliničku praksu Europskog društva za kliničku prehranu i metabolizam (ESPEN).

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Nutricionizam

COVID-19 snažnije pogađa pretile i pothranjene

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOpservacije ranijih pandemija, posebice znanja stečena promatrajući pandemiju influence koja je vladala 1918. do 1920. godine, ukazuju kako pothranjeni bolesnici razvijaju teže oblike bolesti.

Nutricionizam

Ako imam Chronovu bolest smijem li konzumirati ove namirnice?

Nutricionizam

Kako smanjiti unos soli u prehrani?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKorištenjem zamjena za sol umjesto kuhinjske soli ili morske soli s lakoćom možemo postići cilj smanjenja unosa soli u prehrani. Podravkin Salut® je jedinstvena, patentirana mješavina mineralnih soli …

Nutricionizam

Kako smanjiti sadržaj antinutrijenata u biljnoj hrani?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteHranjive tvari iz biljnih namirnica nije uvijek jednostavno probaviti.

Nutricionizam

Znate li što su postbiotici?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteZa razliku od probiotika, koji predstavljaju žive kulture bakterija ili drugih mikrroorganizama s povoljnim učinkom na zdravlje čovjeka, postbiotici za molekule koje nastaju kao rezultat metabolizma probiotika.

Nutricionizam

Znanstvenici usporedili dijete za mršavljenje i otkrili postoji li idealna dijeta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNajnovije istraživanje objavljeno u uglednom časopisu Nutrition bavilo se usporedbom najpopularnijih dijeta za mršavljenje s ciljem otkrivanja koje su dijete najuspješnije. U nastavku saznajte postoji li najbolja dijeta i je li to ketogena, bezglutenska dijeta ili povremeni post.

Nutricionizam

Upućuju li ovi nalazi na inzulinsku rezistenciju?

Nutricionizam

Kako olakšati simptome sindroma iritabilnog crijeva?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSindrom iritabilnog crijeva (IBS, engl. irritable bowel syndrome) je kronični gastrointestinalni poremećaj.

Nutricionizam

Zašto u prehranu uvrstiti sjemenke konoplje?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOno po čemu se sjemenke konoplje ističu svakako je izuzetan nutritivni sastav – obiluju zdravim masnoćama, proteinima i brojnim mineralima.

Nutricionizam

Kardiološko pitanje

Nutricionizam

Sve tajne raznih vrsta riže

Vrijeme čitanja članka: 5 minuteRiža je jedna od najstarijih kultiviranih kultura, koja se prvi put spominje u Kini 2800 godine prije Krista

Nutricionizam

Prirodna pomoć za probleme venske cirkulacije

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteSvaka peta osoba boluje od poremećaja venske cirkulacije, pri čemu su češće pogođene žene nego muškarci, a broj oboljelih se povećava s dobi.