prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Završila je studij biokemijskog inženjerstva na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U naslovno zvanje redovite profesorice izabrana je 2024. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u znanstvenom polju nutricionizam, područje dijetoterapija.

Radi kao nutricionistkinja na Odjelu za kliničku prehranu KBC-a Zagreb te predaje na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Svoj doprinos znanosti ostvaruje kroz autorsko djelovanje te potpisuje vlastite knjige, publikacije, poglavlja u udžbenicima i priručnicima te vodi specijalizirani internetski medij Vitamini.hr. Sudjelovala je u organizaciji niza stručnih i znanstvenih kongresa, konferencija, radionica i tečajeva te kao stručna suradnica na više znanstveno-istraživačkih projekata u Hrvatskoj i inozemstvu. Koordinatorica je i voditeljica nekoliko javnozdravstvenih projekata usmjerenih na edukaciju o pravilnoj prehrani. Predsjednica je Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara te dopredsjednica Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, kao i članica odbora za edukaciju i kliničku praksu Europskog društva za kliničku prehranu i metabolizam (ESPEN).

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Nutricionizam

Prehrana za prevenciju Alzheimerove bolesti

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteOd Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencija danas u svijetu boluje 24 milijuna ljudi, a u Republici Hrvatskoj procjenjuje se da danas ima oko 80 tisuća oboljelih.

Nutricionizam

Prehrana i dodaci prehrani kao pomoć kod dislipidemije

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteRadna skupina Europskog kardiološkog društva (ESC) i Europskog društva za aterosklerozu (EAS) periodično objavljuje smjernice o liječenju dislipidemije. Najnovije izdanje smjernica objavljeno je sredinom 2016. godine, a prikazane su…

Nutricionizam

Ljekovite biljke za opuštanje i ublažavanje stresa

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjekovito bilje tradicionalno se koristi za ublažavanje stresa, nesanice i opuštanje. Dodaci prehrani te biljni pripravci i lijekovi koji se učestalo koriste su melatonin, valerijana (odoljen), matičnjak (melisa), pasiflora i hmelj…

Nutricionizam

Nadutost

Nutricionizam

Slatkiši i djeca: kada je previše?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSlastice i šećer u djetinjstvu su gotovo nezaobilazni. Djeca vole slatko, imaju urođenu sklonost prema tom okusu i potpuna zabrana slatkiša u djetinjstvu obično ne daje željene rezultate…

Nutricionizam

Prehrambenim vlaknima protiv konstipacije u djece

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteUnatoč brojnim kliničkim, patofiziološkim i epidemiološkim studijama, uzrok kronične konstipacije u djece još uvijek nije jasan…

Nutricionizam

Križne reakcije: još jedna nevolja za alergičare

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteAlergija je pretjerani odgovor organizma na inače bezazlene tvari, kao što su primjerice pelud, životinjska dlaka ili neke prehrambene namirnice. Među alergijskim bolestima najčešći su sezonski alergijski rhinitis te cjelogodišnji alergijski rhinitis…

Nutricionizam

Bolovi u trbuhu

Nutricionizam

Sirutka nakon pankreatitisa

Nutricionizam

Znanstveni dokazi o sigurnosti paleo-dijete

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePaleolitska prehrana ili prehrana spiljskog čovjeka je povratak hrani koju su ljudi jeli prije pojave civilizacije, zemljoradnje i tehnologije. Ljudska prehrana tijekom kamenog doba sastojala se velikim dijelom od mesa, masnoća i biljne hrane, uz ograničen udio ugljikohidrata.

Nutricionizam

Ljuto je zdravo?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteSvu hranu koja kod konzumacije izaziva osjet “ljutog” teško je svesti pod zajednički nazivnik u smislu djelovanja na zdravlje.

Nutricionizam

Prehrana za žene u najboljim godinama

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteŽivotni vijek se produljuje, a broj zdravih aktivnih godina za mnoge je osobe u zlatnoj dobi sve veći. Taj trend rezultat je bolje zdravstvene skrbi, kvalitete života, higijene i općenito napretka civilizacije…