prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Završila je studij biokemijskog inženjerstva na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U naslovno zvanje redovite profesorice izabrana je 2024. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u znanstvenom polju nutricionizam, područje dijetoterapija.

Radi kao nutricionistkinja na Odjelu za kliničku prehranu KBC-a Zagreb te predaje na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Svoj doprinos znanosti ostvaruje kroz autorsko djelovanje te potpisuje vlastite knjige, publikacije, poglavlja u udžbenicima i priručnicima te vodi specijalizirani internetski medij Vitamini.hr. Sudjelovala je u organizaciji niza stručnih i znanstvenih kongresa, konferencija, radionica i tečajeva te kao stručna suradnica na više znanstveno-istraživačkih projekata u Hrvatskoj i inozemstvu. Koordinatorica je i voditeljica nekoliko javnozdravstvenih projekata usmjerenih na edukaciju o pravilnoj prehrani. Predsjednica je Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara te dopredsjednica Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, kao i članica odbora za edukaciju i kliničku praksu Europskog društva za kliničku prehranu i metabolizam (ESPEN).

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Nutricionizam

Zašto je šećer toliko loš?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePod pojmom šećer najčešće podrazumijevamo saharozu, molekulu koja se sastoji od dva dijela tj. od glukoze i fruktoze.

Nutricionizam

Hranom protiv stresa

Vrijeme čitanja članka: 3 minute Ne postoji bolest ili stanje u današnjem modernom svijetu, koje na neki način nije povezano, pojačano ili uzrokovano stresom. U borbi protiv stresa i njegovih posljedica.  

Nutricionizam

Nahranite kožu iznutra

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteBrižno odabrane namirnice i obilje tekućine preduvjet su zdravlja i ljepote. Lijepa koža prvi je vanjski znak ljepote, ali i pokazatelj naših prehrambenih navika.

Nutricionizam

Problem s mršavosti

Nutricionizam

Heljda, stara žitarica za novo doba

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteHeljda je botanički poznata kao Polygonum fagopyrum i podrijetlom je iz Azije i sjeverne Evrope. To je planinska jednogodišnja biljka koja uspijeva na području preko tisuću metara.

Nutricionizam

Bademi i nesanica

Nutricionizam

Mediteranskom dijetom protiv metaboličkog sindroma

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePovišeni krvni tlak, previše kilograma, abdominalna pretilost, loša kontrola glukoze i lipida u krvi – sve su to tekovine obilja i modernog života, a kada se više tih tegoba javi u kombinaciji govorimo o metaboličkom sindromu.

Nutricionizam

Kako čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima

Vrijeme čitanja članka: 6 minuteDugi niz godina nutricionističke spoznaje bile su „privilegija“ profesionalaca koji se bave nutricionizmom. Danas smo potpuno svjesni da informacije o hrani.

Nutricionizam

Đumbir: ljekoviti začin

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteĐumbir je kultiviran još u prethistorijsko doba, a smatra se da potječe iz južne Azije. Naziv mu potječe potječe od sanskrtske riječi „shringavera“ što znači „tijelo kao rog“. U sušenom obliku donesen je na područje Mediterana u vrijeme stare Grčke, a bio je jedan od najznačajnijih začina srednjovjekovne Europe. Njegovu popularnost.

Nutricionizam

Znate li što je omega-3 indeks?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteTijekom posljednjih nekoliko desetljeća kontinuirano raste interes za omega-3 masnim kiselinama i njihovoj ulozi u zdravlju i bolesti. Mnoge kliničke i epidemiološke studije ukazale su na pozitivne uloge omega.

Nutricionizam

Mekana stolica kod djeteta, zašto se javlja

Nutricionizam

Matična mliječ

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteČovjek poznaje pčele još od najstarijih vremena. Naš drevni predak, lovac-sakupljač u šupljem je drveću i pećinama otkrio pčele i med. No, do meda se nikada nije lako dolazilo jer su pčele oduvijek branile svoje nastambe.