prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Završila je studij biokemijskog inženjerstva prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. U naslovno zvanje izvanredne profesorice izabrana je 2018. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u znanstvenom polju nutricionizam, područje dijetoterapija.

Radi kao nutricionistkinja na Odjelu za kliničku prehranu te predaje na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. 

Svoj doprinos znanosti ostvaruje kroz autorsko djelovanje te potpisuje vlastite knjige, publikacije, poglavlja u udžbenicima i priručnicima te vodi internetski portal. Sudjelovala je u organizaciji niza stručnih i znanstvenih kongresa, konferencija, radionica i tečajeva te kao stručna suradnica na više znanstveno-istraživačkih projekata u Hrvatskoj i inozemstvu. Koordinatorica je i voditeljica nekoliko javnozdravstvenih projekata usmjerenih na edukaciju o pravilnoj prehrani.Predsjednica je Hrvatskog instituta za nutricionizam, dopredsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara te Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, kao i članica vijeća Europskog društva za kliničku prehranu (ESPEN).

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Nutricionizam

Operirao sam slijepo crijevo

Nutricionizam

Zajutrak – najvažniji dnevni obrok od najranijeg djetinjstva

Prema rezultatima istraživanja Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), 60,2 % dječaka i 53,7 % djevojčica u dobi od 11 – 15 godina u Hrvatskoj svakodnevno zajutarkuje tijekom radnih dana.

Nutricionizam

Tamna čokolada: dar za dušu i tijelo

Čokoladu je teško usporediti s bilo kojom drugom namirnicom. Ona posjeduje posebno podatnu teksturu, iznimno snažan okus i arome i stoga već stoljećima oduševljava čovječanstvo.

Nutricionizam

Intolerancija laktoze

Intolerancija laktoze označava nemogućnost probavljanja mliječnog šećera laktoze. Mliječni šećer ili laktoza je, u najvećoj količini prisutna u mlijeku, no ima je i u drugim mliječnim proizvodima poput sira, mliječnih deserata…

Nutricionizam

Vitamin D: novi supervitamin

Prva asocijacija na vitamin D su čvrste kosti i prevencija osteoporoze, međutim novija istraživanja pokazuju da vitamin D ima veću važnost od one koja mu se ranije pridavala. Pokazalo se da vitamin D ima ulogu i u prevenciji karcinoma…

Nutricionizam

Ginkgo biloba – moćno drevno drvo

Danas je Ginkgo biloba najčešće propisivan biljni pripravak u Njemačkoj te jedan od najčešće korištenih bezreceptnih biljnih lijekova u SAD-u. Godine 1964. jedna je njemačka farmaceutska kompanija razvila ekstrakt Ginkgo bilobe pod imenom EGb 761 i od tog trenutka provedeno je na stotine studija koje su proučavale učinak Ginkga na ljude i životinje.

Nutricionizam

Zapanjujuće moći kurkume

Kurkuma, začin koji se dobiva iz istoimene korjenaste biljke iz obitelji đumbira, svakog mjeseca puni stupce znanstvenih časopisa. Taj omiljeni azijski začin jarko žute boje ima povoljno djelovanje na funkciju mozga i srca.

Nutricionizam

Hijatalna hernija i gastritis

Nutricionizam

O vitaminu E pobliže

Osnovno svojstvo vitamina E u tijelu je da djeluje kao antioksidans. Topljiv je u mastima te stoga djeluje kao zaštitnik masnih struktura u tijelu.

Nutricionizam

Kako se udebljati?

Nutricionizam

Zeleni čaj kao dodatak prehrani

Poznat već tisućama godina, porijeklom iz Kine i Indije, zeleni čaj samo je jedna od nekoliko vrsta čaja koje se dobivaju preradom listova biljke po imenu Camelia Sinensis.

Nutricionizam

Nove spoznaje o ljekovitosti češnjaka

Ljekovita svojstva češnjaka poznata su od davnina.Starorimski pisac Plinije opisao je češnjak kao lijek za desetke zdravstvenih tegoba.