prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Završila je studij biokemijskog inženjerstva na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U naslovno zvanje redovite profesorice izabrana je 2024. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u znanstvenom polju nutricionizam, područje dijetoterapija.

Radi kao nutricionistkinja na Odjelu za kliničku prehranu KBC-a Zagreb te predaje na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Svoj doprinos znanosti ostvaruje kroz autorsko djelovanje te potpisuje vlastite knjige, publikacije, poglavlja u udžbenicima i priručnicima te vodi specijalizirani internetski medij Vitamini.hr. Sudjelovala je u organizaciji niza stručnih i znanstvenih kongresa, konferencija, radionica i tečajeva te kao stručna suradnica na više znanstveno-istraživačkih projekata u Hrvatskoj i inozemstvu. Koordinatorica je i voditeljica nekoliko javnozdravstvenih projekata usmjerenih na edukaciju o pravilnoj prehrani. Predsjednica je Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara te dopredsjednica Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, kao i članica odbora za edukaciju i kliničku praksu Europskog društva za kliničku prehranu i metabolizam (ESPEN).

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Nutricionizam

Prehrana po glikemijskom indeksu

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteNačin kako danas doživljavamo ugljkohidrate u hrani velikoj mjeri dugujemo znanstvenicima D.J. Jenkinsu i P. Crapu koji su započeli istraživanja o glikemijskom učinku hrane 1970-ih godina.

Nutricionizam

Istine i mitovi o kuhanju s maslinovim uljem

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteMaslinovo ulje tradicionalno je temeljno ulje na području Mediterana, koristi se u gotovo svim kulinarskim aplikacijama koje zahtijevaju izvor masnoća.

Nutricionizam

Prehrambene mjere kod proljeva u djece

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteProljev u ranoj dječjoj dobi drugi je po redu poremećaj po učestalosti nakon respiratornih infekcija, a najčešće pogađa djecu u dobi između 1 i 3 godine.

Nutricionizam

Smjernice za prehranu kod PCOS

Nutricionizam

Izbjegnite ljetne probavne smetnje

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLjeto je godišnje doba u kojem najviše uživamo, ali nam zadovoljstvo mogu pokvariti, barem privremeno, gastrointestinalne tegobe odnosno tegobe u probavnom sustavu.

Nutricionizam

Kuhinja bez glutena

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteBolest celijakija, također poznata i kao glutenska enteropatija, je stanje kod kojeg je crijevo preosjetljivo na  prehrambeni gluten, koji uzrokuje imunološki posredovano oštećenje sluznice u genetski predodređenih osoba.

Nutricionizam

Prehrana i depresija

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteČovječanstvo od početka pisane povijesti vjeruje kako hrana utječe na emocije i ponašanje. Primjerice, drevna kineska medicina ističe češnjak kao lijek za depresiju.

Nutricionizam

Korištenje manuka meda za akne

Nutricionizam

Kako prepoznati vrhunsko maslinovo ulje

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteBrojni su maslinari zabrinuti za prinos ulja zbog napada nametnika svrdlaša, u maslinike se odlazi s jednakim žarom.  Maslinovo ulje tradicionalno je temeljno ulje na području Mediterana.

Nutricionizam

Je li ashwaganda kontraindicirana kod autoimune bolesti štitnjače i koja je preporučena zamjena?

Nutricionizam

Fascinantna crijevna mikrobiota

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNakon respiratornog, gastrointestinalni sustav je svojom površinom od 300-400 m2, drugi najveći entitet koji povezuje organizam sa vanjskim svijetom.

Nutricionizam

Utjecaj prehrane na plodnost

Vrijeme čitanja članka: 4 minuteBrojni su utjecaji koji uvjetuju začeće i rođenje zdravog djeteta. Pritom neke od tih utjecaja možemo kontrolirati, a neke ne. Prehrana je jedan od najvažnijih vanjskih.