prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Završila je studij biokemijskog inženjerstva prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. U naslovno zvanje izvanredne profesorice izabrana je 2018. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u znanstvenom polju nutricionizam, područje dijetoterapija.

Radi kao nutricionistkinja na Odjelu za kliničku prehranu te predaje na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. 

Svoj doprinos znanosti ostvaruje kroz autorsko djelovanje te potpisuje vlastite knjige, publikacije, poglavlja u udžbenicima i priručnicima te vodi internetski portal. Sudjelovala je u organizaciji niza stručnih i znanstvenih kongresa, konferencija, radionica i tečajeva te kao stručna suradnica na više znanstveno-istraživačkih projekata u Hrvatskoj i inozemstvu. Koordinatorica je i voditeljica nekoliko javnozdravstvenih projekata usmjerenih na edukaciju o pravilnoj prehrani.Predsjednica je Hrvatskog instituta za nutricionizam, dopredsjednica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara te Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, kao i članica vijeća Europskog društva za kliničku prehranu (ESPEN).

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Nutricionizam

Prehranom protiv nadutosti

Nadutost ili meteorizam označava prekomjerno nakupljanje plinova u probavnom sustavu, najčešće u crijevima. Ta učestala tegoba nerijetko se javlja kao rezultat užurbanog načina života, nepravilne prehrane ili nesvjesnog gutanja zraka

Nutricionizam

Smjernice za prehranu kod PCOS

Nutricionizam

Zablude o prehrani kroz povijest

Oduvijek je bilo i uvijek će biti zabluda o prehrani i onih koji ih šire, jedino se mijenja njihov oblik, izjavio je to jedan od urednika British Medical Journal-a. Tome svjedočimo i danas možda i više nego ikada u eri interneta koji je preplavljen svakojakim savjetima o prehrani.

Nutricionizam

Živopisna povijest vitamina C

Tijekom posljednjih trideset godina brojna su se istraživanja bavila svojstvima i djelovanjem vitamina C – nutrijenta sa snažnim imunomodulatornim djelovanjem koji naš organizam ne može sam proizvesti pa ga je nužno unositi hranom.

Nutricionizam

Korištenje manuka meda za akne

Nutricionizam

Može li kava doprinijeti dugovječnosti?

Kava i sastojci kave u žarištu su interesa znanstvenika. Svakoga mjeseca objavi se na desetke znanstvenih radova o utjecaju kave na zdravlje čovjeka…

Nutricionizam

Kako se crijevna mikrobiota mijenja sa starenjem

Do 2050. godine u svijetu će biti preko 390 milijuna osoba starijih od 80 godina. Mnogi od njih doživjet će staračku slabost ili krhkost popraćenu gubitkom tjelesne mase, mišićne mase i snage…

Nutricionizam

Zdravo mršavljenje uz mediteransku dijetu

Mediteranska prehrana prepoznata je i preporučena kao ogledni model prehrane za zdravlje i dugovječnost. Ujedno ima snažnu kulturološku dimenziju u smislu očuvanja tradicije, zaštite lokalnih receptura i načina pripreme hrane, zajedničkog objedovanja i općenito načina života karakterističnog za Sredozemlje.

Nutricionizam

Je li ashwaganda kontraindicirana kod autoimune bolesti štitnjače i koja je preporučena zamjena?

Nutricionizam

Priča o čaju

Prema legendi, davne 2737 g.pr.Kr., kineski car Shen Nung, prokuhavao je vodu za piće iznad otvorene vatre vjerujući da su oni koji piju prokuhanu vodu zdraviji.

Nutricionizam

Prehrana za prevenciju Alzheimerove bolesti

Od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencija danas u svijetu boluje 24 milijuna ljudi, a u Republici Hrvatskoj procjenjuje se da danas ima oko 80 tisuća oboljelih.

Nutricionizam

Prehrana i dodaci prehrani kao pomoć kod dislipidemije

Radna skupina Europskog kardiološkog društva (ESC) i Europskog društva za aterosklerozu (EAS) periodično objavljuje smjernice o liječenju dislipidemije. Najnovije izdanje smjernica objavljeno je sredinom 2016. godine, a prikazane su…