prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender klinička nutricionistkinja, viša znanstvena suradnica

Završila je studij biokemijskog inženjerstva na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U naslovno zvanje redovite profesorice izabrana je 2024. godine na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u znanstvenom polju nutricionizam, područje dijetoterapija.

Radi kao nutricionistkinja na Odjelu za kliničku prehranu KBC-a Zagreb te predaje na Medicinskom i Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Svoj doprinos znanosti ostvaruje kroz autorsko djelovanje te potpisuje vlastite knjige, publikacije, poglavlja u udžbenicima i priručnicima te vodi specijalizirani internetski medij Vitamini.hr. Sudjelovala je u organizaciji niza stručnih i znanstvenih kongresa, konferencija, radionica i tečajeva te kao stručna suradnica na više znanstveno-istraživačkih projekata u Hrvatskoj i inozemstvu. Koordinatorica je i voditeljica nekoliko javnozdravstvenih projekata usmjerenih na edukaciju o pravilnoj prehrani. Predsjednica je Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara te dopredsjednica Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, kao i članica odbora za edukaciju i kliničku praksu Europskog društva za kliničku prehranu i metabolizam (ESPEN).

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Nutricionizam

Molim tumačenje OGTT-a

Nutricionizam

Zeleni čaj kao dodatak prehrani

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePoznat već tisućama godina, porijeklom iz Kine i Indije, zeleni čaj samo je jedna od nekoliko vrsta čaja koje se dobivaju preradom listova biljke po imenu Camelia Sinensis.

Nutricionizam

Nove spoznaje o ljekovitosti češnjaka

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjekovita svojstva češnjaka poznata su od davnina.Starorimski pisac Plinije opisao je češnjak kao lijek za desetke zdravstvenih tegoba.

Nutricionizam

Ljekovite kineske gljive

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteIako se specifične vrste gljiva koriste u tradicionalnoj kineskoj biljnoj medicini već tisućama godina, njihova medicinska svojstva i zdravstvene blagodati moderna znanost otkriva tek sada.

Nutricionizam

Jesti zdravo na poslu – nemoguća misija?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteBrojni zaposleni ljudi nemaju vremena i ideja za pravilnu prehranu tijekom napornog radnog dana. Posebice se to odnosi na uspješne mlade ljude pred kojima su svakodnevni zahtjevni poslovni izazovi i zbog toga često ne uspijevaju redovito jesti.

Nutricionizam

O funkcionalnoj hrani pobliže

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteOsnovno svojstvo vitamina E u tijelu je da djeluje kao antioksidans. Topljiv je u mastima te stoga djeluje kao zaštitnik masnih struktura u tijelu.

Nutricionizam

Bolovi u trbuhu nakon obroka

Nutricionizam

Anti – aging prehrana

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteAdekvatna količina svakog minerala, elementa u tragovima i elektrolita u prehrani je potrebna u svrhu održanja zdravlja. I nedostaci i prekomjeran unos uzrokuju promjene u tjelesnim funkcijama.

Nutricionizam

Povišeni kolesterol

Nutricionizam

Zašto su nam važni elektroliti?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteAdekvatna količina svakog minerala, elementa u tragovima i elektrolita u prehrani je potrebna u svrhu održanja zdravlja.

Nutricionizam

Možemo li prehranom povećati „dobar“ HDL kolesterol?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteKada je riječ o povišenim razinama lipida i riziku od kardiovaskularnih bolesti, uvijek se veća pažnja posvećuje povišenoj razini „lošeg“ LDL kolesterola.

Nutricionizam

Prehranom protiv celulita

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteNepravilna prehrana, stres, nedostatak tjelovježbe, pušenje, genetičke predispozicije i hormonske fluktuacije igraju važnu ulogu u nastanku celulita.