Kako olakšati simptome sindroma iritabilnog crijeva?

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS, engl. irritable bowel syndrome) je kronični gastrointestinalni poremećaj.

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS, engl. irritable bowel syndrome) je kronični gastrointestinalni poremećaj koji je karakteriziran abdominalnim bolovima, promijenjenim ritmom pražnjenja crijeva te izgleda stolice, u trajanju od najmanje tri mjeseca.

Može zahvaćati tanko i debelo crijevo, a osnovni simptomi sindroma iritabilnog crijeva uključuju promjene u pokretljivosti crijeva, poput:

  • razdoblja konstipacije i/ili dijareje
  • grčeva u donjem dijelu abdomena, posebno izraženih nakon obroka
  • nadutosti.

Zahvaća 9 – 23 % odraslih osoba, a učestalost je čak trostruko veća u žena. Točan uzrok nije poznat, no istraživanja su identificirala prehrambene čimbenike koji mogu utjecati na razvoj bolesti i pogoršanje simptoma. Bez obzira na to koji su pravi čimbenici uslijed kojih nastaje ovaj poremećaj – infekcija, hormoni, stres ili neravnoteža crijevne mikroflore – promjene prehrambenih navika mogu imati značajan utjecaj na bol i nelagodu koju osjećaju osobe s IBS-om.

Hrana kao okidač pojave simptoma

Približno 60% osoba koje boluju od sindroma iritabilnog crijeva vjeruju da određena hrana pogoršava njihove simptome, a istraživanja pokazuju kako alergije i/ili preosjetljivost na pojedine namirnice mogu biti „okidač“ za simptome sindroma iritabilnog crijeva. Općenite prehrambene navike koje mogu uzrokovati pogoršanje simptoma uključuju povećan unos masnoća, prevelik unos alkoholnih ili gaziranih napitaka te kave, konzumacija laktoze, fruktoze ili alkoholnih šećera (npr. sorbitola).

Blagotvorne namirnice kod IBS-a

Ipak, postoji skupina namirnica koja može imati povoljno djelovanje kod oboljelih, kao što su fermentirani mliječni proizvodi, te namirnice bogate vlaknima kao što su voće, povrće, mahunarke i cjelovite žitarice. Pritom sva vlakna nisu jednako djelotvorna. Blagovorna su topljiva prehrambena vlakna (npr. psyllium), posebno kod rješavanja konstipacije, dok netopljiva prehrambena vlakna (npr. mekinje) ne ublažavaju simptome. U kliničkim istraživanjima uočena je i bolja kvaliteta života nakon terapije s topljivim vlaknima. Hipoteza je da se mehanizam djelovanja ovih molekula temelji na prebiotičkom učinku, odnosno poticanju rasta i aktivnosti korisnih bakterija (Laktobacila i Bifidobakteria).

Dodaci prehrani koji mogu olakšati simptome

Posljednja istraživanja i smjernice stručnih društava ukazuju kako od koristi mogu biti i dodaci prehrani koji sadrže probiotike, prebiotike i topljiva vlakna, L-triptofan i ulje paprene metvice.

Probiotici

Probiotici odnosno živi mikroorganizmi primijenjeni u adekvatnom broju, utječu na zdravlje domaćina, također su učinkoviti u poboljšanju simptoma IBS-a. Probiotičke kulture prirodno su prisutne u fermentiranoj hrani, a sve se češće uzimaju u kapsuliranom obliku. U posljednjih nekoliko godina, povećan je interes za proučavanjem utjecaja probiotičkih bakterija na ublažavanje simptoma i liječenje sindroma iritabilnog crijeva. Simptomi IBS-a povezuju se sa promjenama u raznolikosti crijevne mikrobiote. Tako na primjer, oboljeli imaju smanjeni broj „dobrih“ bakterija iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium, a povećan broj „loših“ bakterija kao što su Streptococcus, E. coli te  Clostridium.

Isto tako, čak kod 80% oboljelih javlja se bakterijsko prerastanje u tankom crijevu što može biti uzrokom brojnih simptoma.  Međutim, još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno je li bakterijsko prerastanje uzrok ili posljedica sindroma iritabilnog crijeva. Također, određeni lijekovi koji se koriste u terapijskom liječenju simptoma bolesti mogu uzrokovati smanjenje broja „dobrih“ bakterija u našem probavnom sustavu.

Istraživanja pokazuju kako probiotici mogu poboljšati simptome na nekoliko načina:

  • sprječavanjem rasta „loših“ bakterija koji mogu biti uzrokom bolesti
  • jačaju funkciju imunosnog sustava
  • smanjuju upalne procese
  • sudjeluju u postizanju ravnoteže crijevne mikrobiote što pomaže u smanjenju nadutosti.

Prebiotici

Prebiotici su vlakna topljiva u vodi koja predstavljaju supstrat korisnoj crijevnoj mikroflori. Inulin, prirodni ugljikohidrat koji ima prebiotičko djelovanje u pripravcima se najčešće kombinira s probiotičkim sojevima, a takva kombinacija naziva se simbiotik. Budući da pojedine vrste bakterija imaju povoljan učinak na zdravlje čovjeka „hranjenjem“ dobrih bakterija inulinom omogućava im da nadvladaju potencijalno štetne bakterije.

L-triptofan

Od koristi može biti i dodatno uzimanje aminokiseline L-triptofana jer stimulira serotoninergičku aktivnost, odnosno djeluje umirujuće na cijeli organizam. Izravan lokalni učinak manifestira se preko posebnih receptora u probavnom sustavu te tako modulira motoričku aktivnost, visceralnu osjetljivost i sekrecijske procese. Od posebne je koristi kod IBS-a s predominantnom konstipacijom.

Ulje paprene metvice

Ulje paprene metvice također može pomoći kod oboljelih od sindroma iritabilnog crijeva. Naime, ono djeluje tako da opušta glatku muskulaturu crijeva. Metaanalize ukazuju na učinkovitost u smanjenju simptoma IBS-a. Taj je pripravak istaknut kao sredstvo koje može imati blagotvorno djelovanje, te se nalazi i u smjernicama za terapiju IBS-a Američkog gastroenterološkog društva.

Individualni pristup je najvažniji

Važno je napomenuti kako se prisutnost i intenzitet simptoma razlikuje od pacijenta do pacijenta, stoga se oboljelima savjetuje da osluškuju vlastiti organizam. Individualnost pojavnosti simptoma posebno se ističe nakon konzumacije pojedinih namirnica, stoga univerzalne preporuke za sve pacijente nažalost ne postoje. Savjetuje se vođenje dnevnika prehrane, koje uključuje zapisivanje svih obroka tijekom dana, te pojavu simptoma kako bi se točno moglo ukazati koje namirnice ili obrasci ponašanja uzrokuju probleme, te ih konačno i eliminirati iz prehrane i načina života.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Alergije

Krije li se ključ prevencije dječjih alergija u zdravome mikrobiomu?

Posljednjih desetljeća bilježimo porast broja alergijskih bolesti, a posebno među djecom. U nekim dijelovima svijeta, s alergijom se bori od 20 do 30% djece, dok je u Hrvatskoj prevalencija alergijskih bolesti u dječjoj dobi oko 10-15%. Zašto nam je važno održavati zdravlje mikrobioma? Znanstvena istraživanja su potvrdila da zdrav mikrobiom ima važnu ulogu u održavanju […]

Nutricionizam

Kako si pomoći kod refluksa i žgaravice?

Žgaravica je neugodan osjećaj pečenja koji se javlja u srednjem ili donjem dijelu prsišta, a s kojim se svakodnevno susreću milijuni ljudi diljem svijeta. Želučani refluks je pojava kada se sadržaj želuca vraća u jednjak te je uglavnom riječ o normalnom procesu kod djece i odraslih.  No, ako se javlja više od dva puta tjedno, […]

Debljina

Što je to personalizirani koncept za redukciju prekomjerne i održavanje zdrave tjelesne mase

Zdravstveni problemi povezani s neadekvatnom prehranom ubrajaju se među najznačajnije javnozdravstvene probleme. U Hrvatskoj, kao i u Europi, više od polovice osoba starijih od 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, njih 57,4%, od čega debljinu ima 18,7% stanovnika. Brojke ukazuju na alarmantno stanje upravo u mediteranskim zemljama te potvrđuju premisu da se mediteranska […]

IBS

Postoji li šansa da imam neliječenu upalu slijepog crijeva?

Inovacija

Inovacija – rješenje za malnutriciju

U zajedničkom istraživačko-razvojnom projektu vrijednom 9 milijuna kuna, koga s 6,1 milijun kuna sufinancira Europska Unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, stručnjaci Instituta Ruđer Bošković i Belupa razvijat će inovativne proizvode iz kategorije hrane za posebne medicinske potrebe.

Aktivnosti

Ibs ili upalna bolest

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Kako suhe šljive mogu pomoći ženama u menopauzi

Činjenica je da suho voće u svom sastavu ima visoki udio šećera i to glukoze i fruktoze. No, promatranje suhog voća isključivo kroz prizmu kalorija i udjela šećera pogrešno je, što dokazuju i brojna istraživanja. Novo istraživanje znanstvenika iz SAD-a pokazalo je da suhe šljive imaju značajno protuupalno djelovanje u organizmu zbog kojeg im valja […]

Nutricionizam

Kako pretjerane količine folne kiseline u trudnoći negativno utječu na plod?

Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u trudnoći može smanjiti postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% smatra se jednim od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća. Naime, niska razina folata u serumu buduće majke može biti značajan čimbenik rizika za pojavu oštećenja živčane cijevi novorođenčeta. Stoga se preporučuje da sve žene u reproduktivnoj […]

Nutricionizam

Žučna dijeta i antikoagulansi

Nutricionizam

Prehrana bazirana na namirnicama biljnog porijekla najbolja je novogodišnja odluka

Mnogi se svake godine odluče donijeti novogodišnju odluku ili obećanje samome sebi da će nešto promijeniti, a najčešće želje za promjenom tiču se zdravlja. Izgubiti višak kilograma, početi vježbati ili zdravije se hraniti su redovito visoko na popisu želja. Zadnjih godina puno se priča o prehrani baziranoj na namirnicama biljnog porijekla iz dva važna razloga. […]

Nutricionizam

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Hipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Nutricionizam

Inzulinska rezistencija

Nutricionizam

Prehrana kod preosjetljivosti na salicilate

Salicilati su biološki aktivne molekule koje se prirodno nalaze u hrani. Najpoznatiji derivat salicilne kiseline je acetilsalicilna kiselina koja predstavlja poznati lijek s analgetskim, antipiretskim i protuupalnim djelovanjem, a dugotrajnim uzimanjem u organizmu djeluje kao i antikoagulans. Salicilati u biljkama dio su obrambenog sustava biljaka kojim se biljke brane od patogena ili okolišnog stresa. Udio […]

Nutricionizam

Niska razina progesterona – kako si pomoći?

Progesteron je jedan od hormona neophodnih za održavanje ženskog zdravlja, a niske razine ovog hormona doprinose pojavi različitih problema, od povećanja tjelesne mase do poteškoća s plodnošću. Koja je uloga progesterona te kako osigurati njegovu ravnotežu na prirodan način, saznajte u nastavku članka. Što je progesteron i zašto je važan? Progesteron je ženski spolni hormon […]