Kako olakšati simptome sindroma iritabilnog crijeva?

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS, engl. irritable bowel syndrome) je kronični gastrointestinalni poremećaj.

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS, engl. irritable bowel syndrome) je kronični gastrointestinalni poremećaj koji je karakteriziran abdominalnim bolovima, promijenjenim ritmom pražnjenja crijeva te izgleda stolice, u trajanju od najmanje tri mjeseca.

Može zahvaćati tanko i debelo crijevo, a osnovni simptomi sindroma iritabilnog crijeva uključuju promjene u pokretljivosti crijeva, poput:

  • razdoblja konstipacije i/ili dijareje
  • grčeva u donjem dijelu abdomena, posebno izraženih nakon obroka
  • nadutosti.

Zahvaća 9 – 23 % odraslih osoba, a učestalost je čak trostruko veća u žena. Točan uzrok nije poznat, no istraživanja su identificirala prehrambene čimbenike koji mogu utjecati na razvoj bolesti i pogoršanje simptoma. Bez obzira na to koji su pravi čimbenici uslijed kojih nastaje ovaj poremećaj – infekcija, hormoni, stres ili neravnoteža crijevne mikroflore – promjene prehrambenih navika mogu imati značajan utjecaj na bol i nelagodu koju osjećaju osobe s IBS-om.

Hrana kao okidač pojave simptoma

Približno 60% osoba koje boluju od sindroma iritabilnog crijeva vjeruju da određena hrana pogoršava njihove simptome, a istraživanja pokazuju kako alergije i/ili preosjetljivost na pojedine namirnice mogu biti „okidač“ za simptome sindroma iritabilnog crijeva. Općenite prehrambene navike koje mogu uzrokovati pogoršanje simptoma uključuju povećan unos masnoća, prevelik unos alkoholnih ili gaziranih napitaka te kave, konzumacija laktoze, fruktoze ili alkoholnih šećera (npr. sorbitola).

Blagotvorne namirnice kod IBS-a

Ipak, postoji skupina namirnica koja može imati povoljno djelovanje kod oboljelih, kao što su fermentirani mliječni proizvodi, te namirnice bogate vlaknima kao što su voće, povrće, mahunarke i cjelovite žitarice. Pritom sva vlakna nisu jednako djelotvorna. Blagovorna su topljiva prehrambena vlakna (npr. psyllium), posebno kod rješavanja konstipacije, dok netopljiva prehrambena vlakna (npr. mekinje) ne ublažavaju simptome. U kliničkim istraživanjima uočena je i bolja kvaliteta života nakon terapije s topljivim vlaknima. Hipoteza je da se mehanizam djelovanja ovih molekula temelji na prebiotičkom učinku, odnosno poticanju rasta i aktivnosti korisnih bakterija (Laktobacila i Bifidobakteria).

Dodaci prehrani koji mogu olakšati simptome

Posljednja istraživanja i smjernice stručnih društava ukazuju kako od koristi mogu biti i dodaci prehrani koji sadrže probiotike, prebiotike i topljiva vlakna, L-triptofan i ulje paprene metvice.

Probiotici

Probiotici odnosno živi mikroorganizmi primijenjeni u adekvatnom broju, utječu na zdravlje domaćina, također su učinkoviti u poboljšanju simptoma IBS-a. Probiotičke kulture prirodno su prisutne u fermentiranoj hrani, a sve se češće uzimaju u kapsuliranom obliku. U posljednjih nekoliko godina, povećan je interes za proučavanjem utjecaja probiotičkih bakterija na ublažavanje simptoma i liječenje sindroma iritabilnog crijeva. Simptomi IBS-a povezuju se sa promjenama u raznolikosti crijevne mikrobiote. Tako na primjer, oboljeli imaju smanjeni broj „dobrih“ bakterija iz rodova Lactobacillus i Bifidobacterium, a povećan broj „loših“ bakterija kao što su Streptococcus, E. coli te  Clostridium.

Isto tako, čak kod 80% oboljelih javlja se bakterijsko prerastanje u tankom crijevu što može biti uzrokom brojnih simptoma.  Međutim, još uvijek nije u potpunosti razjašnjeno je li bakterijsko prerastanje uzrok ili posljedica sindroma iritabilnog crijeva. Također, određeni lijekovi koji se koriste u terapijskom liječenju simptoma bolesti mogu uzrokovati smanjenje broja „dobrih“ bakterija u našem probavnom sustavu.

Istraživanja pokazuju kako probiotici mogu poboljšati simptome na nekoliko načina:

  • sprječavanjem rasta „loših“ bakterija koji mogu biti uzrokom bolesti
  • jačaju funkciju imunosnog sustava
  • smanjuju upalne procese
  • sudjeluju u postizanju ravnoteže crijevne mikrobiote što pomaže u smanjenju nadutosti.

Prebiotici

Prebiotici su vlakna topljiva u vodi koja predstavljaju supstrat korisnoj crijevnoj mikroflori. Inulin, prirodni ugljikohidrat koji ima prebiotičko djelovanje u pripravcima se najčešće kombinira s probiotičkim sojevima, a takva kombinacija naziva se simbiotik. Budući da pojedine vrste bakterija imaju povoljan učinak na zdravlje čovjeka „hranjenjem“ dobrih bakterija inulinom omogućava im da nadvladaju potencijalno štetne bakterije.

L-triptofan

Od koristi može biti i dodatno uzimanje aminokiseline L-triptofana jer stimulira serotoninergičku aktivnost, odnosno djeluje umirujuće na cijeli organizam. Izravan lokalni učinak manifestira se preko posebnih receptora u probavnom sustavu te tako modulira motoričku aktivnost, visceralnu osjetljivost i sekrecijske procese. Od posebne je koristi kod IBS-a s predominantnom konstipacijom.

Ulje paprene metvice

Ulje paprene metvice također može pomoći kod oboljelih od sindroma iritabilnog crijeva. Naime, ono djeluje tako da opušta glatku muskulaturu crijeva. Metaanalize ukazuju na učinkovitost u smanjenju simptoma IBS-a. Taj je pripravak istaknut kao sredstvo koje može imati blagotvorno djelovanje, te se nalazi i u smjernicama za terapiju IBS-a Američkog gastroenterološkog društva.

Individualni pristup je najvažniji

Važno je napomenuti kako se prisutnost i intenzitet simptoma razlikuje od pacijenta do pacijenta, stoga se oboljelima savjetuje da osluškuju vlastiti organizam. Individualnost pojavnosti simptoma posebno se ističe nakon konzumacije pojedinih namirnica, stoga univerzalne preporuke za sve pacijente nažalost ne postoje. Savjetuje se vođenje dnevnika prehrane, koje uključuje zapisivanje svih obroka tijekom dana, te pojavu simptoma kako bi se točno moglo ukazati koje namirnice ili obrasci ponašanja uzrokuju probleme, te ih konačno i eliminirati iz prehrane i načina života.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Nutricionizam

Sirutka nakon pankreatitisa

Djeca

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 2. dio

Nutricionističko savjetovanje u sportskoj medicini U životu sportaša prehrana je važan čimbenik u učinkovitosti treninga, postizanja sportskih rezultata, bržeg oporavka nakon zahtjevnih tjelesnih opterećenja. Istraživanja su pokazala da su bolje sportske rezultate postizali sportaši koji su se pridržavali preporuka nutricionista. Kod sportaša energetski deficit može uzrokovati loše sportske rezultate, ali i narušiti psihofizičko zdravlje. Može […]

kardiovaskularna prevencija

Zdrave prehrambene navike u primarnoj i sekundarnoj kardiovaskularnoj prevenciji – preporuke Europskog društva za kardiovaskularnu prevenciju, 1. dio

Loše prehrambene navike bitan su čimbenik rizika porasta morbiditeta i mortaliteta mnogih kroničnih bolesti, osobito kardiovaskularnih (KV), šećerne bolesti, malignih bolesti. U cilju smanjenja morbiditeta i mortaliteta od tih bolesti važno je usvojiti zdrave prehrambene navike. Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije promicanje i usvajanje zdravih prehrambenih navika može sačuvati 3,7 milijuna života u svijetu do […]

Anovulacija

Proteini sirutke korisni za žene s PCOS

Sindrom policističnih jajnika zahvaća između 6 i 9% žena reproduktivne dobi diljem svijeta, a obilježavaju ga metabolička disfunkcija, hormonski disbalans, pojačana dlakavost, kronična anovulacija, ciste na jajnicima i neplodnost. Također, pojavljuju se i inzulinska rezistencija, poremećaj tolerancije glukoze kao i hiperinzulinemija. Uz pretilost navedena stanja povećavaju rizik od bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa […]

Bademi

Bademi i nesanica

Alergije

Krije li se ključ prevencije dječjih alergija u zdravome mikrobiomu?

Posljednjih desetljeća bilježimo porast broja alergijskih bolesti, a posebno među djecom. U nekim dijelovima svijeta, s alergijom se bori od 20 do 30% djece, dok je u Hrvatskoj prevalencija alergijskih bolesti u dječjoj dobi oko 10-15%. Zašto nam je važno održavati zdravlje mikrobioma? Znanstvena istraživanja su potvrdila da zdrav mikrobiom ima važnu ulogu u održavanju […]

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Na meniju je zdraviji život

Za dugoročne rezultate nije dovoljno samo smanjiti količinu hrane koju jedemo, već je potrebno malim promišljenim koracima svakoga dana mijenjati svoje navike. Jeste li znali da je pretilost zapravo kronična metabolička bolest koja često uz sebe veže druge bolesti i stanja kao što su šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, bolesti srca i krvožilnog […]

Nutricionizam

BCAA kod šećerne bolesti tip 2

Nutricionizam

Je li kombucha sigurna u trudnoći?

Trudnoća, drugo, ali i blaženo stanje, čudesan je proces koji mijenja tijelo žene na mnogo načina. U ovome razdoblju dolazi do brojnih tjelesnih promjena, a zbog utjecaja hormona i do raznih emocionalnih oscilacija. Posebnu pažnju buduća majka tada posvećuje svojem zdravlju, ali i svemu onome što nanosi ili unosi u sebe. Prehrana kao temelj zdrave […]

Nutricionizam

Prehrana za zdravlje glasnica

Mnogi ljudi koriste svoj glas kao osnovno sredstvo za rad. Ne radi se samo o pjevačima, već i o uobičajenim zanimanjima poput učitelja, odvjetnika, liječnika i ljudi koji rade u prodaji koji moraju čuvati zdravlje svojih glasnica. Glasnice čine dva mišićna tkiva smještena u grkljanu. Glas je val koji nastaje u grkljanu treperenjem napetih i […]

Nutricionizam

Pobliže o hrenu

Hren (Armoracia rusticana) je biljka iz porodice kupusnjača, porijeklom s područja istočne Europe i stoljećima se koristi i kao hrana, ali i kao lijek. Vjeruje se kako je hren postao popularan kao začin u Europi još u vrijeme kada nije bilo hladnjaka jer je mogao maskirati okus mesa koje se počelo kvariti. Korijen hrena se […]

Nutricionizam

Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine […]

Nutricionizam

Borba protiv stresa: kako rodiola i ashwagandha mogu pomoći

Određene biljke posjeduju adaptogena svojstva odnosno imaju sposobnost pojačati učinkovitost odgovora organizma na tjelesne, kemijske ili biološke stresore. Rhodiola rosea i ashwagandha (Withania somnifera ili indijski ginseng) su poznati biljni adaptogeni koji potiču otpornost organizma na stres suprotstavljajući se simptomima povezanim sa stresom poput tjeskobe, nervoze, iritabilnosti, nesanice i depresije. Španjolski znanstvenici analizirali su do […]

Nutricionizam

Kako se udebljati?