Svibanj 22, 2020 13:16

Ekstrasistole VES

Poštovana,
U rujnu sam nosila EKG hotler na kojem je ustanovljeno VES 111, SVES 0. Od toga jedan VES u paru. Ultrazvuk srca i rtg srca i pluća je potpuno uredan. Također u sklopu svega toga su mi napravili ergometriju koja je isto uredna. Kardiologica mi je nije dala nikakvu terapiju jer citiram rekla je da imam neznačajan broj preskoka i da to ne zahtjeva liječenje. Rekla je da sam kardialno zdrava osoba. Otkako su se pojavile te ekstrasistole više moj život nije isti. Kada osjetim preskok srca osjetim nelagodu, ponekad se jače uplašim. Zanima me može li se što dogoditi zbog povremenih VES preskoka? Kakve su mi prognoze za trudnoću? Je li bi imala kakvih smetnji po pitanju preskoka?
Uzrok preskoka mi nije nađen, mlada sam, 25 godina. Bojim se kako ću zauvijek morati osjećati ovakvu nelagodu, a nemam sreću jer osjetim skoro svaki preskok što je i holter pokazao. Noću kad spavam nemam ekstrasistole. Molim Vas za savjet, kako si pomoći te olakšati život. Još bi dodala zanimljivo je kako, većinom osjetim preskoke kada naglo prekinem neku aktivnost, primjerice kada hodam po stepenicama pa naglo sjednem, uglavnom kod svakog prekida neke aktivnosti kada se srce vraća u sporiji ritam, meni dolaze te ekstrasistole. Nemam slabokrvnost te hormoni štitnjače su uredni. Na kraju kardiologica mi je preporučila da pijem magnezij 600 mg dnevno 300 ujutro i za 12 h opet 300. No ja od šumećeg magnezija dobivam rijetku stolicu ili proljev. Mogu li u kapsulama korisiti magnezij? Te kako da ga doziram?
Hvala.

prim. Sonja Frančula Zaninović dr.med.univ.mag., spec.internist-subspec.kardiologije
Poštovana, U dogledno vrijeme ponovite holter jer se broj VES mijenja. To što ih osjećate ne treba vas zabrinjavati. Ukoliko vam je kardiologica rekla da imate zdravo srce, budite mirni. Ne znači da ćete u buduće uvijek imati VES. Magnezij može pomoći, ali bolje da ga uzimate u tabletama, zamolite farmaceuta u ljekarni da vam preporuči kvalitetan pripravak koji se dobro resorbira u organizam. Pozdrav
Podijelite članak
Ispiši
Komentara (0)
Imate komentar?

Komentirati mogu samo registrirani članovi. ili registrirajte.

Komentari (0)