bolesti srca

Poštovani/a

Moja majka ima 74 godine. Već duži niz godina ima povišeni pritisak, gušenje i zamaranje pri hodu, čak, i po ravnom terenu. Kako koja godina, sve se više zamara i teže diše. Prosto, nedostaje joj vazduha u plućima.
Moja molba za Vas, poštovani doktore, bi se sastojala u tome da mi dostavite komentar na dole ispisani njen Ehokardiografski nalaz iz Centra za srce u Tuzli, iz 2011. godine i da date precizan odgovor na pitanje: da li se osim pridržavanja terapije lijekovima za hipertenziju može popraviti njeno stanje. Da li je operativni zahvat jedino rješenje i da li je taj zahvat u njenim godinama prihvatljiv, te da li će se time šta značajnije promijeniti?
Hvala.

22.8.2016

Odgovara

Prof.dr.sc. Josip Vincelj dr.med.

Poštovani,

Temeljem nalaza ultrazvuka srca Vaše  majke može se zakljkučiti da nema indikacije za operaciju srčanih zalistaka, tj. ne radi se o bolesti srčanih zalistaka. Ustanovljena je hipertenzivna bolest srca kao posljedica višegodišnje arterijske hipertenzije. Potrebno je redovito uzimati preporučenu terapiju uz redovite kontrole kod izabranog liječnika. U slučaju potrebe kirurškog liječenja bolesti srca, dob  nije kontraindikacija za operacijski zahvat.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika