Otkrivena mi je asimetrična hipertrofična kardiomiopatija, kako da se ponašam?

Dijagnosticirana mi je asimetricna hipertroficna kardiomiopatija, otkrivena slučajno na sistematskom pregledu,bez ikakvih simptoma…IVS debljine do 29mm,bez obstrukcije. Napravljena je koronarografija,stres test,24h holter,kompletna KKS i sve je uredno.Nema intrakavitarnog gradijenta.
Napravio sam i magnet srca, koji je naravno potvrdio prvotnu dijagnozu.I jos pise na nalazu magneta NA ODGOĐENIM SEKVENCAMA NAKON IV. APLIKACIJE KONTRASNOG SREDSTVA VIDI SE INTRAMURALNI MRLJASTI HIPERINTENZITET SIGNALA U ANTERIONOM I ANTEROSEPTALNOM DIJELU BAZE i SREDNJEG DIJELA SRCA U SMISLU OŽIVLJAVANJA . NEMA SHUNTA, NEMA ZNAKOVA TUMORSKI TVORBI NI IZLJEVA, TEST PERFUZIJE MIOKARDA U MMIROVANJU UREDAN. Neki mi savjetuju redovitu kontrolu, dok Neki mi savjetuju cak i ugradnju ICD defibliratora? Ima li potrebe za tim? 32 god,nepusac,bio u sportu cijeli zivot(veslanje,vaterpolo),nemam aritmija,tlak uredan,obiteljska anamneza je ta da mi je ujak umro u 50god,cijeli zivot imao aritmije i visok tlak,bio neuredan sto se tice terapije i zivota.Zanima me dali je potrebna kontrola zivotnih navika i redovita kontrola kod kardiologa. Ili ipak ugradnja ICD ?

15.4.2022

Odgovara

prim. Sonja Frančula Zaninović dr. med., univ. mag. admin. sanit., spec. interne med., subspec. kardiologije

Poštovani,

Kod bolesnika s neopstruktivnom asimetričnom hipertrofičnom kardiomiopatijom procjenjuje se rizik nastanka malignih aritmija koje mogu dovesti do nagle srčane smrti. U slučaju da postoji rizik nastanka takvih aritmija, ugrađuje se ICD (implantabilni kardioverter defibrilator). Sljedeći su čimbenici kojima se predviđa veći rizik: pozitivna obiteljska anamneza nagle srčane smrti od hipertrofične kardiomiopatije, srčanog zastoja ili malignih ventrikularnih aritmija; ukoliko se kod bolesnika pojavljuju sinkope, zastoji srca i maligne ventrikularne aritmije (ventrikularne tahikardije), teška hipertrofija lijeve klijetke (debljina stijenke > 30mm), redukcija sistoličke funkcije lijeve klijetke EF < 50%, aneurizma apeksa lijeve klijetke, opsežno i difuzna kasna imbibicija miokarda gadolinijem na MR-u srca. Kod Vas ovakvih rizika nije nađeno, osim ujaka koji je umro sa 50g., ali ne navodite da li se radilo o srčanoj smrti i da li je kod njega dokazana hipertrofična kardiomiopatija. Također neopstruktivni oblik hipertrofične kardiomiopatije dugo vremena ne mora uzrokovati simptome. Stoga Vam preporučujem da se dalje redovito kontrolirate kod kardiologa u odgovarajućem bolničkom centru za kardiomioatije. Važno je da se pridržavate dalje zdravih životnih navika, bavite se umjerenom aerobnom tjelesnom aktivnošću /ne natjecateljskim sportovima i ne jakog intenziteta/.

Lijepi pozdrav

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika