Muče me česti grčevi u crijevima, nadutost i vjetrovi. Zadnjih dana osjećam bol ispod rebra. Molim Vas savjet.

Postovani,imam 55 god,žensko 160v.Moj problem su česti grčevi u crijevima,nadutost vjetrovi.Ponekad bol i pulsiranje ispod rebara.U zadnjih 3 dana imam oštriju bol ispod ljevog rebra,i kod kretanja i dubokog disanja bol se pojačava.Povremeno pijem emaneru i atorvox.Molim Vas za savjet.Lp

3.10.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovana!

Prsni koš je satkan od brojnih koštanih i zglobnih struktura, povezanih hrskavičnim, ligamentnim i mišićnim vezama. Svaka od navedenih struktura može biti izvor boli. Ovakva bol je ovisna o pokretu odnosno položaju tijela, a ponekad se pojačava udahom. Pritisak na bolno mjesto ili dlanom na čitav prsni koš može pogoršati bol, dok kratkotrajna masaža ponekad može riješiti čitav problem. Bol nije praćena drugim simptomima, a obično se javlja se u mirovanju ili nakon određene fizičke aktivnosti. U slučaju da ne traje dulje od 24 sata smatramo je bezopasnom i možemo je tretirati lijekovima protiv boli (npr. ibuprofen). U protivnom je uputno javiti se liječniku.

Upala plućne ili srčane maramice je rjeđi uzrok boli u prsima, no uslijed tipičnog karaktera boli lako ju je prepoznati. Pluća i srce obavijaju tanke opne između kojih je smještena mala količina tekućine. Ovakva anatomija omogućuje slobodno kretanje, odnosno klizanje površine pluća i srca. U slučaju upale (najčešće virusne, ali i bakterijske, autoimune, tuberkulozne i slično) dvije se opne slijepe i njihovo klizanje je onemogućeno. Upala izaziva bol koja je lokalizirana na jednom mjestu, pojačava se udahom ili prilikom isprsivanja, a jenjava izdahom i u pogrbljenom položaju. Može biti praćena povišenom tjelesnom temperaturom, kašljem u slučaju pleuritisa, no nema drugih ozbiljnijih simptoma kao kod srčanog udara. Iako se najčešće radi o virusnoj infekciji, ipak se savjetuje posjet liječniku zbog mogućih ozbiljnijih komplikacija. Treba naglasiti kako bolest obično prolazi bez posljedica.

Lijekovi koje navodite ne uzimaju se povremeno nego prema preporuci liječnika. Emanera je lijek za simptomatsko liječenje želučanih tegoba, dok je Atorvox lijek koji treb auzimati po savjetu liječnika kada postoji povećan akoncentracija masnoća u krvi u svrhu primarne i sekundarne prevencije kardiovaskularnih događaja.

U odsutnosti nekog organskog poremećaja koji treba dokazati dijagnostičkom obradom, nadutost i vjetrovi najčešće su simptom poremećaja probave kao posljedice funkcionalnih poremećaja crijeva zbog stresa i sličnih uzroka. Možete si pomoći primjerenijom prehranom i polaganjem veće pažnje tzv hgijeni života uz korisne savjete nutricionista (obzirom na vodeće simptome poremećaja stolice – zatvor ili meka stolica).

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika