Otežano gutanje i bol u vratu

Poštovani, molila bih Vas Vaše stručno mišljenje. Prije 2 tjedna slučajno sam tokom jela progutala mali komad kosti od svinjskog mesa. Od tada počinju moje tegobe, a to je jaka bol unutar vrata (i pri istezanju vrata) posebice s lijeve strane, teškoće s gutanjem zbog čega od tada ne mogu jesti krutu hranu, već samo tekuću te problemi s disanjem (kako se mi stvara jako malo sline i ne mogu više gutati počinjem otežano disati i gušiti se, a bol perzistira). Od tada gubim stalno na kilaži (izgubila sam 6kg), veoma sam umorna te se uz bol unutar vrata pojavljuje i glavobolja. Također bilo što da pojedem ili popijem podriguje mi se te imam osjećaj da se zaustavlja. Nemam temperaturu, a stolica izostaje nekoliko dana. Trenutno za bol uzimam brufen granule u vrećicama što mi donekle smanji bol. Nakon što sam slučajno progutala kost, pokušala sam je tekućinama i hranom „spustiti dolje“ te s nadom da će to biti sve u redu nisam se javljala liječniku. Dva dana sam osjećala kao da je zapela u jednom dijelu, no svakim danom bi bila niže sve do trećeg dana kad je više nisam osjetila, no ostala mi je jaka bol kada sam se javila liječniku. Upućena sam u županijsku bolnicu gdje je bilo pregledano grlo i rekli su da je u redu. Tada su sugerirali gastroskopiju koju sam u tom trenutku odbila. No, bol je i dalje bila probadajuća, teškoće s gutanjem sve teže te sam jedne večeri doživjela „krizu“ da nisam više mogla progutati ni disati te sam ostala bez zraka i počeli su mi cijelim tijelom i glavom žmarci te hladnoća zbog čega sam primljena na hitnu te su me uputili na gastroskopiju koja je i učinjena. U nalazu piše: „jednjak je urednog lumena, dobro se dilatira zrakom, neposredno ispod gornjeg sfinktera susp dva otočića HGM, sluznica je intaktna, u distalnom segmentu izražena hiperemija sluznice. Kardija tromo zatvara. Ora serrata je uredna izgleda, položena na 43cm od inciziva. Želudac je urednog položaja i lumena, dobro se dilatira zrakom. Subkardijalno područje je uredno. Sluznički nabori su pravilni, a peristaltika se prati do pilorusa. Sluznica je makroskopski uredna izgleda, dosta žuči u lumenu. Pilorus je simetričan, prohodan. Duodenum Bulbus dvanaesnika i postbulbarni dio urednog su lumena, sluzničkih nabora i sluznice. Područje papile Vateri morfološki uredno. U lumenu ima žuči. Dijagnoza NERBHGM oesophagi susp. U prikazanom segmentu gornjeg GIT-a ne nalazim stranog tijela“. Za terapiju je preporučen pantoprazol 40mg uz famotidin 40mg kroz mjesec dana što i uzimam od tada. No, bol je i dalje jaka i perzistentna te poteškoće s gutanjem i disanjem postojane zbog čega je vađena krv, napravljen rtg pluća, uzv vrata i hormoni štitnjače što su rekli da je sve u granicama normale. Jedino su palpacijom nađeni dosta izraženi kralješci cervikalne kralježnice koji su palpatorno bolni. Molim Vas za Vaše mišljenje o uzroku poteškoća te savjet bi li trebalo što drugo pogledati ili što učiniti po pitanju navedenih poteškoća. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

18.8.2020

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani,
Poremećaji vratne kralježnice koji mogu uzrokovati teškoće s gutanjem (cervikogena disfagija) su: promjene fiziološke zakrivljenosti vratne kralježnice, degenerativne promjene (ventralni osteofiti, ventralna hernija diska, osteohondroza, osteoartritis), upalne reumatske bolesti, ozljede, prirođene malformacije, tumori i drugo. Zbog bliskih anatomskih odnosa vratne kralježnice sa ždrijelom i vratnim dijelom jednjaka, posljedice degenerativnih promjena vratnih diskova kao što su promjene fiziološke zakrivljenosti vratne kralježnice, promjene elastičnosti i kontraktilnosti vratnih mišića i smanjena pokretljivost vratne kralježnice nepovoljno utječu na dimenzije ždrijela i vratnog dijela jednjaka, to jest na kapacitet gutanja, što može rezultirati disfagijom. Najvažnije terapijske opcije su: medikamentna terapija, fizikalna terapija, manualna terapija, kineziterapija i kirurško liječenje. U ovom slučaju može pomoći konzultacija sa specijalistom fizikalne medicine koji vam uz prikladnu medikamentoznu i fizikalnu terapiju može olakšati teškoća pri gutanju.
Probavne tegobe, prvenstveno želučanog porijekla, koje opisujete, mogu imati uzrok nevezano s nezgodom koju ste imali s gutanjem kosti. nalaz gastroskopije pokazuje elemente poremećaja želučan esluznice koje mogu stvarati tegobe i u tom smislu će vam pomoći simptomatska terapija koja vam je prepisana. Važan je također podatak je li vam se regulirala stolica. Od pomoći će svakako biti povećana briga o zdravoj i prikladnoj ishrani, regulacija stolice u svrhu održavanja normalnog ritma pražnjenja i primjerene konzistencije stolice. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika