pitanje za stručno mišljenje onkologa!

Poštovani molila bih mišljenje onkologa na slijedeće: Moja kćerka je 1971.g. nije rađala otišla je u ranu menopauzu sa nekih 40.g.2019.g.je napipala na dojci kvržicu iako redovno je išla na kontrole UZ dojki i obratila se svom radiologu koji je prati sa UZ dojki godinama uradila mamografiju, Magnetnu rezonancu , kor biopsiju., potvrdi se malignitet lijeve dojke (GMK) Dijagnoza: st. post qadrantectomiam ext.sup.et dissectio aksillae.
PHD Invazivni karcinom dojke G3 pTl cN0 (0/11) Mx.L0, Pn0, Ro
Er:100% PR: Neg. Her2-Neg.. 17.12.2019.g. uradi se gore navedeni operativni zahvat i dobije PH kao u naslovu infiltativni tumor dimenzije 15x12x10 mm bez metastaza , 0/11 limfnih čvorova. Konzilijarno se odluči provest KT + irrad th + hormonalna terapija, RTG pulmo bez znakova sekundarizma. Poslije urađene operacije dr. koja je radila operativni zahvat usmeno je rekla i meni i kčerki da je ona sad zdrava žena. Zabrinjava me Konzilij koji je odlučio da provede 4 KT i 29 zračenja, sve je dobro podnijela i dobro se osjeća jedino u zadnje vrijeme na dodir je boli predio gdje bi mogla biti slezena. Uradila je pretrage poslije zračenja i KT kako su joj onkolozi preporučili nalazi su joj dobri. Slijedeća terapija je nastavljena sa hormonskim tbl koje pije svaki dan trenutno ne znam im naziv i jednom mjesečno ide na kliniku i daju joj injekciju u stomak isto ne znam kako se zove injekcija .Molila bih da mi date vaše mišljenje na gore navedeno, mislim da je uglavnom preopterećena terapijom da joj to nije trebalo toliko, u odnosu kada je dr. koja je operisala rekla da je ona sad zdrava žena poslije operacije. Njen onkolog koji je vodi rekao je da je rizična 7 godina, sve mi je to po mom mišljenju previše u odnosu na njenu diagnozu koju je otkrila u rannom stadiju. LP, hvala

27.10.2020

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Liječenje raka dojke uključuje postupke lokalnog (područje dojke i okolnog tkiva): kirurška terapija, zračenje, kao i sistemskog liječenja (cijeli organizam): kemoterapija, hormonska terapija, biološka i ciljana terapija. Rak dojke se najčešće liječi različitim kombinacijama više vrsta liječenja. Određena se liječenja provode istodobno, a neka slijedom, jedno za drugim. Također je važno naglasiti da se plan liječenja može mijenjati, ovisno o tome koliko je uspješan. Odluku o najboljem načinu liječenja donijet će u dogovoru s bolesnicom liječnik onkolog i odgovarajući konzilijarni tim liječnika.
Primarni tumori bez metastaza mogu se kirurškim putem izliječiti. Kako bi se ustanovio takav stadij tumora koji ne zahtijeva dodatno liječenje, potrebno je provesti dodatne analize uzorka tumora. Za uspješnu primarnu resekciju kritično je utvrđivanje granica normalnog tkiva oko neoplazme. Često je tijekom operacije potrebno patohistološki pretražiti smrznute rezove tkiva i odmah proširiti zahvat ako rubovi sadrže maligne stanice. Ovakvom i dodatnim analizama uzroka malignog tkiva, u slučaju Vaše kćerke donijeta je dijagnoza kako je gore navedeno i koja u sebi sadržava više informacija vezano uz samu prirodu karcinoma dojke. Tako je patohistološkom analizom ustanovljeno da se radi o invazivnom tipu tumora, dok bi neinvazivni tip tumora označavao tzv. tumor “in situ” (manji od 0,5 cm) i takav tumor ne bi zahtijevao daljne liječenje. Osim toga, G3 označava loše diferencirani tumor (gradus 3) što ukazuje na izraženu heterogenost, gubitak arhitekture i veliki broj mitoza u stanicama tumora. To znači da su stanice tumora vrlo različite od normalnih, da su znatno promijenjene i sklone brzom dijeljenju. Ovo navodim samo za primjer kao je dijagnoza i liječenje malignih bolesti kompleksna stvar.
Relaps (ponovna pojava) nekih tumora, koji lako recidiviraju usprkos optimalnoj kirurškoj intervenciji i zračenju, može se spriječiti dodatkom adjuvantne (dodatne) kemoterapije, a multimodalno liječenje (npr. zračenje, kemoterapija i kirurški zahvat) se primjenjuje sve više. Tako se omogućuju postupci koji štede organe i njihovu funkciju. Adjuvantna kemoterapija predstavlja sistemsko davanje citostatika ili regionalno zračenje nakon kirurške resekcije, kako bi se iskorijenio skriveni ostatak novotvorine (potencijalne tzv. mikrometastaze). Postupak je posebno koristan za bolesnike s visokim rizikom recidiva. Opći kriteriji odabira temelje se na stupnju lokalne proširenosti primarnog tumora, na zahvaćanju limfnih ćvorova te na nekim biološkim i morfološkim osobinama pojedinih malignih stanica (kako je objašnjeno ranije). Adjuvantna kemoterapija je povećala stopu izlječenja i preživljenja bez bolesti kod raka dojke, debelog crijeva i rektuma.
Liječenje Vaše kćerke se provodi po modernim principima, a sve nakon kirurške intervencije ima cilj spriječiti ponovnu pojavu tumora i uklanjanje mogućih mikrometastaza koje nisu vidljive dostupnim pretragama. Kirurginja je nakon izvedenog kirurškog zahvata napravila svoj dio posla u cjelokupnom liječenju pacijentice. Dalje je domena kliničkog onkologa i drugih liječnika u konzilijarnom timu. Oni se brinu da naprave sve da se bolest kod pacijentice više ne vrati. Ukoliko imate dodatne dvojbe u pogledu liječenja Vaše kćerke, potražite drugo mišljenje kliničkog onkologa u drugoj ustanovi. Na Belupovom portalu za sada nemamo onkologa koji bi odgovorio na Vaše sadašnje pitanje, međutim, mišljenja sam da se njegovo mišljenje ne bi bitno razlikovalo od ovog prikaza. Nadam se da ćete biti mirniji i s puno povjerenja u liječnički tim biti i dalje velika podrška i potpora u liječenju i oporavku Vaše kćeri. Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika