Što može biti uzrok prekomjernog znojenja?

Što može biti uzrok prekomjernog znojenja? I prije sam se više znojio, ali nikad kao sada gdje hodam 10 tak minuta i tijelo se zagrije da znoj kaplje. I to najviše s glave. I samo po ljeti. Da li je moguće da se to događa zbog loših navika već godinama, (pušenje, kava, loš san, ne kretanje) ili je normalna pojava ili čuči neka bolest? Imam 32 godine. 187 visina, težina 103kg.

29.6.2022

Odgovara

Irena Matić-Trputec dr.med.

Poštovani!

Kao što i sami znate, znojenje je normalni mehanizam našeg organizma kojim reguliramo tjelesnu temperaturu. Budući da su ljeti temperature iznimno visoke, normalno je da se pojačano znojimo jer je to prvenstveni mehanizam kojim naše tijelo regulira višak topline. Ono što nas smeta u tom procesu i što nam čini neugodu je povećana količina znoja i nelagoda koja s tim dolazi. Ono što ste i sami u pitanju naveli, od velike važnosti je tzv. higijena života koja između ostaloga podrazumijeva dovoljno sna, uredane životne navike, primjerenu prehranu, odgovarajuću odjeću (pamuk, lan), višekratno dnevno tuširanje preparatima s manje pH. Postoje određene namirnice koje će potaknuti obilnije znojenje: češnjak, jaki začini poput čilija, luka, alkohol. Stoga, obratite pažnju na jelovnik tijekom ljetnih mjeseci. Također je preporuka da se perspiranti koriste prije spavanja jer tada se mogu dobro upiti u kožu, dok ukoliko s e koriste prije izlaska, obično se zarmoče zbog brzog I naglog znojenja pri promjeni temperature kojoj smo izloženi.

Pojačano znojenje ljeti ne ukazuje na nekakv zdravstveni poremećaj. Ukoliko se pojačano znojenje javi u situacijama kada to ne bi trebali realno očekivati, kao što je to tijekom noći ili u razdobljima godine kada temperature zraka nisu visoke, te ukoliko znoj poprimi odgovarajući neugodan ili nepoznat miris, tada se javite svom liječniku koji će Vam dati dodatne savjete.

Svako dobro!

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika