Bratu su operirali žučni kamenac. Nakon operacije imao je pomanjkanje kisika

Bratu su operirali žučni kamenac. Nakon operacije imao je pomanjkanje kisika u krvi. Dijagnosticirali su mu ugruške u plućima,plućnu emboliju. Zanima me koliko je to opasno i da li potrzit jos neko mišljenje u vezi terapije.

23.12.2015

Odgovara

Belupo liječnik

Plućna embolija je po život opasna bolest, ali ako se na vrijeme dijagnosticira i liječi tada je opasnost znatno manja. Poznato je da plućna embolija može biti poslijeoperacijska komplikacija. Liječenje plućne embolije provodi se heparin- natrijem koji se može davati intravenski ili subkutano,ili fibrinolitičkim lijekovima. Još u bolnici se započinje liječenje antikoagulantnim lijekovima koji su u obliku tableta. Dozu ovih lijekova određuje liječnik prema nalazu PV ili INR. Zbog toga je bolesnicima potrebno vaditi krv obično 1 x mjesečno radi određivanja PV i INR.

Terapija antikoagulantnim lijekovima obično se provodi u trajanju od 6 mjesci nakon postavljanja dijagnoze plućne embolije. Osim toga plućna embolija može se liječiti kirurški ili kateterskom trombektomijom. Znači u slučaju Vašega brata pretpostavljam da je u bolnici adekvatno liječen radi plućne embolije, sada vjerojatno uzima antikoagulantnu terapiju uz kontrolu PV , INR, koja će trajati 6 mjeseci, tako da sada nema veće opasnosti radi ponovne plućne embolije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika