Zdrava prehrana

Nutricionizam

Prehrambenim vlaknima protiv konstipacije u djece

Unatoč brojnim kliničkim, patofiziološkim i epidemiološkim studijama, uzrok kronične konstipacije u djece još uvijek nije jasan…

Endokrinologija

Metformin – lijek izbora u liječenju dijabetesa tip 2 od samog početka i (ili) panaceja današnjice?

Metformin pripada biokemijskoj grupi bigvanida koji potječu iz biljke francuski jorgovan (Galega officinalis) koja se još od Srednjeg vijeka koristila u narodnoj medicini, i to za liječenje simptoma poliurije i za potenciranje znojenja kod oboljelih od kuge…

Nutricionizam

Križne reakcije: još jedna nevolja za alergičare

Alergija je pretjerani odgovor organizma na inače bezazlene tvari, kao što su primjerice pelud, životinjska dlaka ili neke prehrambene namirnice. Među alergijskim bolestima najčešći su sezonski alergijski rhinitis te cjelogodišnji alergijski rhinitis…

Kardiologija

Orašasti plodovi u prehrani i smanjenje rizika od koronarne bolesti srca

Koronarna bolest jedna je od najčešćih bolesti srca. Rezultati brojnih studija pokazuju da je koronarna bolest srca s više od 40% letalnih događaja, a očekuje se da će biti vodeći uzrok smrtnosti u svijetu do kraja 2020. godine…

Nutricionizam

Koliko su uistinu suhomesnati proizvodni štetni

Nekoliko dana nakon vijesti kako slanina i hrenovke uzrokuju karcinom, Svjetska zdravstvena organizacija dala je još jednu izjavu kojom je nastojala razjasniti kako to da su se u istoj skupini opasnih karcinogenih tvari našli duhan, azbest i kobasice…

Neurologija

Masnoće u krvi

Hiperlipidemije su skupina poremećaja koje karakterizira suvišak masnoća u krvi. Masnoće u krvi koje mogu biti povišene su kolesterol i trigliceridi, a dolaze u formi lipoproteina. Same masnoće su netopljive u vodi, pa se u krvi transportiraju u proteinskim kapsulama (lipoproteini).

Dermatologija

Vitamin C i koža

Vitamin C je vitamin koji je vrlo važan za zdravlje i ljepotu kože. Do danas su detaljno istražena njegova djelovanja u organizmu. Ovaj vodotopivi vitamin nalazi se u voću i povrću, a ako se hranom dovoljno ne unosi potrebno ga je nadoknaditi kvalitetnim dadacima prehrani. Dodatne potrebe za C vitaminom imaju pušači, starije osobe , […]

Dermatologija

Kako njegovati kožu u trećoj životnoj dobi

U suvremenom društvu sve je veći broj osoba treće životne dobi, pa su problemi vezani uz dob i zastupljeniji. Danas nije rijetkost da osobe i u toj dobi žele njegovati svoju kožu i izgledati lijepo, pa su vrlo česti upiti dermatologu kako njegovati svoju kožu i sa 60, 70 ili 80 godina.

Nutricionizam

Znanstveni dokazi o sigurnosti paleo-dijete

Paleolitska prehrana ili prehrana spiljskog čovjeka je povratak hrani koju su ljudi jeli prije pojave civilizacije, zemljoradnje i tehnologije. Ljudska prehrana tijekom kamenog doba sastojala se velikim dijelom od mesa, masnoća i biljne hrane, uz ograničen udio ugljikohidrata.

Fizikalna medicina i rehabilitacija

Antifosfolipidni sindrom – 4. dio

Uglavnom se koriste lijekovi koji smanjuju sklonost zgrušavanja krvi s ciljem prevencije nastanka krvnih ugrušaka. Navedena terapija ne dovodi do izlječenja bolesti, već pomaže pri sprječavanju najozbiljnijih komplikacija.

Dermatologija

Cink i koža

Cink je mineral koji je vrlo važan za zdravlje i ljepotu kože i kose. Iako se vrlo često govori o manjku drugih minerala ili vitamina u organizumu, vrlo često se zaboravlja na cink. U razvijenim zemljama često se bilježi manjak cinka što je uvjetovano nepravilnom prehranom, nedovoljnim unosom namirnica koje sadrže cink i uzimanjem alkohola.

Nutricionizam

Koliko je post dobar za naše zdravlje?

Prije nekoliko godina znanstvenici su uspjeli produljiti životni vijek crvu C. elegans, vinskoj mušici D. melongaster i štakorima za gotovo 50 % isključivo uz pomoć restrikcije kalorija. Naravno, ta su istraživanja ulila nadu da bi se na isti način mogao produljiti i životni vijek ljudi. Međutim, do danas navedeni rezultati nisu reproducirani na dugovječnim primatima […]