Crvena riža i riblje ulje za zdravlje srca i krvnih žila

Vrijeme čitanja članka: 3 minute

Bolesti srca i krvnih žila vodeće su kronične bolesti današnjice, a povišeni krvni tlak, zajedno s visokim razinama kolesterola u krvi glavni su čimbenici rizika za razvoj ovih bolesti. Iako promjene prehrambenih navika predstavljaju temelj liječenja hiperlipidemije, primjena različitih dodataka prehrani u tu svrhu sve je češća. Među najviše istraživanim dodacima prehrani za smanjenje razine masnoća u krvi spominju se crvena riža te omega-3 višestruko nezasićene masne kiseline.

Crvena riža kao izvor monakolina K

Ekstrakt crvene riže proizvodi se fermentacijom obične riže uz prisustvo kvasca Monascus purpuereus. Dokazano je da crvena riža, zahvaljujući sastojku monakolinu K smanjuje razinu ukupnog kolesterola. Monakolini djeluju kao prirodni inhibitori 3-hidroksi-3-metilglutaril koenzim A reduktaze, ključnog enzima za sintezu kolesterola u jetri. Europska agencija za sigurnost hrane (engl. The European Food Safety Authority, EFSA) 2011. godine odobrila je zdravstvenu tvrdnju o poboljšanju razine LDL kolesterola povezanu s unosom ekstrakta crvene riže koja sadrži 10,0 mg monakolina K po dnevnoj dozi dodatka prehrani. Iako je velika meta-analiza randomiziranih kliničkih ispitivanja potvrdila sigurnost dodataka koji sadrže ekstrakt crvene riže, EFSA je 2018. sugerirala da se apsolutna sigurnost ne može potvrditi. Kao odgovor na to, 2022. godine Europska komisija je propisala da dodaci koji sadrže ekstrakt crvene riže Europskoj uniji trebaju sadržavati manje od 3,0 mg ukupnih monakolina po dnevnoj dozi.

EPA i DHA za kardiovaskularno zdravlje

Omega-3 masne kiseline, posebno eikozapentaenska (EPA) i dokozaheksaenska (DHA) masna kiselina, esencijalne su masne kiseline čiji je unos povezan sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti. EFSA preporučuje unos od 250 mg EPA+DHA za održavanje optimalnog kardiovaskularnog zdravlja, a njihovo primarno djelovanje usmjereno je na sniženje razine triglicerida u serumu. Također imaju blago antihipertenzivno i antiaritmijsko djelovanje, te smanjuju brzinu nastanka aterosklerotskih plakova.

Učinak kombinacije crvene riže, EPA i DHA – crtice iz znanosti

Iako se visoke doze EPA i DHA povezuju sa smanjenjem razine triglicerida, krvnog tlaka i visoko osjetljivog C-reaktivnog proteina (hs-CRP), učinci malih doza ovih esencijalnih masnih kiselina još uvijek trebaju biti potvrđeni. Stoga je cilj nedavno provedene, randomizirane, dvostruko slijepe, placebom kontrolirane studije bio procijeniti učinak dodatka prehrani koji sadrži ekstrakt crvene riže i riblje ulje na razinu lipida u plazmi, CRP te funkciju endotela krvnih žila kod zdravih osoba.

U studiji je sudjelovalo 60 ispitanika, dobi 30 do 75 godina, s povišenom razinom LDL kolesterola u krvi. Sudionici su nasumično raspoređeni u intervencijsku skupinu koja je primala ispitivani dodatak prehrani te kontrolnu skupinu koja je primala placebo. Dodatak prehrani sadržavao je eksktrakt crvene riže (2,8 mg monakolina K), omega-3 masne kiseline (588 mg ribljeg ulja, standardiziranog u PUFA: 350 mg EPA i 45 mg DHA), astaksantin, folnu kiselinu, koenzim Q10 i vitamin B6, tijekom 8 tjedana. Prije i nakon osmotjednog razdoblja, provedeni su testovi koji uključuju lipidne parametre, endotelnu aktivnost, biokemijske analize i razinu CRP-a.

Nakon 8 tjedana, u intervencijskoj skupini zabilježeno je smanjenje razine ukupnog kolesterola za 12,1 ± 2,2 %, LDL-kolesterola za 17,3 ± 3,4 %, apo lipoproteina B (apoB-a) za 22,3 ± 4,3 % te hsCRP-a za 14,9 ± 1,8 %, u usporedbi s placebo skupinom. Procjenjuje se da svako poboljšanje endotelne funkcije od 1 % dovodi do smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti za 12 %.

Dodatak prehrani koji sadrži ekstrakt crvene riže i riblje ulje pokazao se dobro podnošljivim i sigurnim. Znanstvenici su zaključili da je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se potvrdili rezultati studije te razumjelo dugoročno djelovanje ovog dodatka prehrani.

Literatura:

Fogacci F, Giovannini M, Di Micoli V, Grandi E, Veronesi M, Borghi C, Cicero AFG. Evaluation of the effect of a dietary supplementation with a red yeast rice and fish oil-containing nutraceutical on lipid pattern, high sensitivity C-reactive protein, and endothelial function in moderately hypercholesterolaemic subjects: a double-blind, placebo-controlled, randomized clinical trial. Arch Med Sci Atheroscler Dis. 2023 Dec 30;8:e182-e189. doi: 10.5114/amsad/177444. PMID: 38283922; PMCID: PMC10811543.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Živac

Mogu li bolovi u nozi biti pokazatelji tromba?

Srce

Marfanov sindrom

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteMarfanov sindrom je nasljedna bolest vezivnog tkiva koja se može očitovati poremećajima raznih organa i organskih sustava, a najčešće su zahvaćeni koštano zglobni sustav, srce i krvne žile, te oči. Ovu bolest nije moguće izliječiti, ali suvremenim pristupom u praćenju i liječenju poboljšana je kvaliteta života ovih bolesnika, a očekivani životni vijek usporediv je s […]

Krvne žile

Smanjite unos soli i snizite krvni tlak

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteHipertenzija ili visoki krvni tlak je kronična bolest koju karakterizira povišeni tlak u arterijama te predstavlja vodeći uzrok obolijevanja i smrtnosti u svijetu. Budući da uslijed povišenog tlaka dolazi do pojave dodatnog pritiska na arterije, posljedično je povećan rizik od zatajenja srca te pojave srčanog i moždanog udara. Kako bi se održao adekvatan protok krvi […]

Cirkulacija

Kad su noge teške ili bole… bolesti vena

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjeto je vrijeme razmišljanja o godišnjem odmoru, odlasku na plažu, nošenju kratkih hlača i haljina. Velik se broj žena i muškaraca ljeti zabrine zbog izgleda vena i kapilara nogu. Osim što predstavljaju estetski problem, bez odgovarajućih koraka za sprečavanje, proširene ili varikozne vene nogu mogu postati i nezanemariv zdravstveni problem. Varikozne vene muče svaku treću […]

Srce

Utjecaj hladnoće na srce i krvne žile

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteLjetni, ali osobito zimski mjeseci povećavaju incidenciju srčanožilnih bolesti i mortaliteta. Nagle promjene vanjske temperature i atmosferskog tlaka su osobito opasne. One uzrokuju fiziološki stres na organizam. Od hladnog vremena sužavaju se krvne žile i arterijski tlak raste. Dolazi do povećavanja sklonosti zgrušavanja krvi, porasta srčane frekvencije, te se povećava srčana aktivnost. U slučajevima suženih […]

Krvne žile

Je li nalaz krvnih žila u redu?

Iz iste kategorije

Nutricionizam

Uskršnji doručak pod povećalom – saznajte možemo li uskršnji doručak smatrati uravnoteženim obrokom?

Vrijeme čitanja članka: 2 minuteUskrs je vrijeme radosti, obiteljskog okupljanja i uživanja u hrani. Među brojnim tradicijama, uskršnji doručak zauzima posebno mjesto. Na stolu se nalaze šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren i kolači te još pokoja delicija. No, jeste li se ikada zapitali – je li taj obrok, uz sve svoje okuse i simboliku, zaista uravnotežen s nutricionističkog […]

Nutricionizam

Prehrana i zdravlje pluća

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePluća su jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu jer omogućuju prijenos kisika u krvotok i uklanjanje ugljikova dioksida iz organizma. Dosadašnja saznanja ukazivala su na to da je glavni čimbenik rizika za razvoj karcinoma pluća pušenje. Godinama su javnozdravstvene kampanje bile usmjerene upravo na prestanak pušenja i izbjegavanje duhanskog dima, što je uistinu značajno […]

Nutricionizam

Što su lektini i jesu li opasni?

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteLektini ili hemaglutinini raznolika su obitelj proteina koji vežu ugljikohidrate i koji se nalaze u gotovo svim organizmima, uključujući biljke, životinje i mikroorganizme. Ovi proteini/glikoproteini posjeduju jedinstvenu sposobnost reverzibilnog vezanja na specifične ugljikohidratne dijelove na površinama stanicama. Ova sposobnost omogućuje im da povezuju stanice, što može dovesti do “sljepljivanja” crvenih krvnih stanica (aglutinacije). Zbog svoje […]

Nutricionizam

Jetra, psiha i živci – možete li mi dati savjet?

Nutricionizam

Prehrana i psorijaza: saveznici ili neprijatelji?

Vrijeme čitanja članka: 3 minutePsorijaza je kronična upalna bolest kože koja uzrokuje ljuskanje i zadebljanja kože. Pogađa milijune ljudi diljem svijeta i vjeruje se da nastaje zbog problema s imunosnim sustavom. Osim kožne manifestacije, psorijaza je sustavna bolest koja često dolazi u kombinaciji s metaboličkim sindromom, bolestima srca i krvnih žila, dijabetesom tipa 2 te upalnim bolestima crijeva. Sve […]

Nutricionizam

Prehrana i emocije: osnovne činjenice koje trebate znati

Vrijeme čitanja članka: 2 minutePoznato je da prehrana, odnosno naše prehrambene navike utječu na mozak putem probavnog sustava. Naime, naša crijeva predstavljaju dom milijardama živih mikroorganizama koji imaju mnogo važnih zadaća u našemu tijelu. Primjerice, sudjeluju u sintezi neurotransmitera, prijenosnika koji šalju poruke do našeg mozga i na taj način reguliraju naše raspoloženje, emocije, san, ali i apetit. Stoga […]

Nutricionizam

Lanene sjemenke – sirove ili termički obrađene?

Nutricionizam

Prednosti povremenog posta

Vrijeme čitanja članka: 3 minuteDijete koje uključuju kalorijsku restrikciju pomažu pri mršavljenju i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje. Međutim, dugoročno ih je teško održavati, zbog čega većina ljudi ponovno dobiva izgubljenu masu ili čak povećava početnu masu koju su imali i prije odlaska na dijetu. Suočeni s izazovima održavanja tradicionalnih dijeta, pojavljuju se nove prehrambene strategije. Jedna od njih je povremeni […]