A što kada se razbole naši partneri?

Nema potrebe trošiti previše riječi da naglasimo važnost romantičnih veza za naš život. Što smo dulje i dublje zajedno i što je romantična veza veći dio naših identiteta, to će stanje tog odnosa više utjecati na nas. Naravno da su važne i godine i dubina povezanosti, ali i to koliko mi vrednujemo romantičan odnos. Koliko nam je on važan i koliko sebe i svoju vrijednost gledamo kroz baš taj odnos. Imajući sve to na umu, logično je da partner često ima najveći utjecaj na oboljelu osobu.

Za početak, jasno je njihovi postupci obično najintenzivnije utječu na to kako se osjećamo. Manje ćemo dramatično doživjeti ako bratić negativno prokomentira naš izgled, nego ako to dođe od supruga. Manje će nas razočarati ako nas kolega ne razumije, nego ako nerazumijevanje pokaže supruga. U većini naših života romantični odnosi su alfa i omega naših odnosa i zato najviše utječu na to kako se osjećamo.

Jasno je da partnerove riječi imaju posebnu težinu. Imale su i prije bolesti, a naravno da se to samo pojačava u trenucima krize. Zato su i pozitivne i negativne reakcije izraženije. I mogu boljeti, ajme majko koliko mogu boljeti. S druge strane, mogu biti baš savršen melen na ranu nesigurnosti. Jer znamo da se na nekoga možemo osloniti. Znamo da ono “u dobru i zlu, u zdravlju i bolesti” nisu bile prazne riječi.

Drugi razlog zašto je utjecaj naših partnera toliko važan jest što od njih redovito imamo velika očekivanja, često i nerealno velika. Jedna od češćih grešaka oboljelih osoba jest očekivanje da okolina mora čitati njihove misli, a njihovi partneri su prvi na tapeti. Želimo da znaju to nam treba i prije nego što pomislimo na to.

S druge strane, partneri prečesto ne postavljaju dovoljno pitanja i ne slušaju oboljele osobe. Često ih guraju u smjeru u kojem se oboljele osobe ne mogu kretati. Često ih okrivljuju što se osjećaju tako kako se osjećaju i kao što vidjeli u anketi, vrlo često im zamjeraju što su neke stvari promijenile. Jer normalno je da oboljela osoba, bar na neko vrijeme, ne može obavljati stvari koje je prije obavljala, nema libido kakav je prije imala, nema strpljenja koje je prije imala… Naravno da su se stvari promijenile, ali hoće li to biti samo privremene promjene i hoće li biti promjene na bolje ili na gore, to ovisi o tome kako ćemo se ponašati u tom kritičnom razdoblju.

Bolest je lakmus papir koji pokazuje pravo stanje nekog odnosa!

Dobri odnosi profitiraju, a oni loši se lome. Partneri koji su već bili bliski ili su imali prostora za povećanje bliskosti zapravo će profitirati. A oni loši će pokazati sve svoje napukline, a mnogi će i puknuti po emocionalnim šavovima.

I obje strane mogu biti dio rješenja. Oboljele osobe mogu jasnije reći što im treba, umjesto da očekuju da netko čita misli. Jer ljudi moji, nije problem ako vaš partner ne zna čitati vaše misli. Problem je ako mu nije stalo do vaših misli. Problem je ako mu nije stalo do vaših emocija. Problem je ako mu nije stalo. Točka.

Ali to možemo otkriti tek ako otvoreno podijelimo kako se osjećamo i što nam treba od njih. Onda možemo vidjeti jesu li to realna očekivanja i ako jesu, mogu li ih oni zadovoljiti.

A što se tiče ponašanja partnera… kako sam mnogo više vremena provodio sa ženama oboljelima od raka, nego s muškarcima, logično je da imam puno više primjera ponašanja muževa. Dečki moji, pokušat ću dati nekoliko savjeta…

Da, situacija je drugačija. I bolna i neizvjesna. Dogodio se život. Znam da to niste priželjkivali i logično je da se odmah ne snađete. Ali tako mu svega, morate napraviti sve što možete da vaša žena ne plaća cijenu vašeg nesnalaženja. Preokrenite svaki kamen da otkrijete kako možete najbolje moguće odigrati svoju ulogu pomagača. Sjetite se što sam napisao još na početku – sada se broji. Sada treba napraviti sve. Sada vrijedi! Svako zrno energije! Sada se broji.

Druga stvar, sada je vrijeme da njihove potrebe stavite na prvo mjesto. Dakle, trebate češće misliti na njihove potrebe, a manje na svoje. I emocionalne i seksualne i svakakve druge. To ne znači da u potpunosti zanemarite sebe, sjetite se samo Pravila 9. Ali ako ste slučajno u nekom konfliktu s vašim partnerom i morate birati hoćete li zadovoljiti svoju ili njihovu potrebu, pokušajte češće zadovoljiti njihovu.

To je užasan savjet kada je sve u redu jer tada sigurno vodi do patologije u odnosu i nestajanja vas iz tog odnosa. Vi ne postojite da biste nekome služili ili bili nečija sjena. Ali kada je ta osoba u krizi, zdravstvenoj ili bilo kojoj drugoj, sasvim je u redu njihove potrebe staviti na prvo mjesto. Često. Dakle, to nikako ne savjetujem kada je sve u redu jer ćete tako nestati kao osoba i ne treba potrebe drugih stalno ili često stavljati ispred svojih. Ali kad je frka, kada je druga osoba u nekoj kritičnoj situaciji, kada je saznala dijagnozu koja ugrožava njihov život, tada je stavljanje njihovih potreba u prvi plan izraz ljubavi!

Ne želim da me krivo shvatite jer ovo nikako ne znači da svoje potrebe trebate u potpunosti zanemariti. Zato sam i brigu za sebe izdvojio kao posebno pravilo. Ako vidite da su vam baterije prazne, razumijem… Istrošili ste se… Nemojte okrivljavati oboljelu osobu zbog toga, nije ih ona ispraznila. Bolest je takva. Izazovna za sve. Tada punite svoje baterije prije nego što se ti tanji živci osjete u odnosu. Jer vaše riječi imaju posebnu težinu. Ma i vaša djela imaju posebnu težinu. Sve što napravite ipak značajnije utječe na vaše voljene. I zato vas jako molim da pronađete način kako puniti svoje baterije prije nego što tanki živci ostave pretjeran trag na odnosu.

Svaki komentar u vezi izgleda, ručka, bilo koje promjena u njihovim sposobnostima… sve se gleda pod povećalom. Jer dolazi od vas. Vaše riječi imaju posebnu težinu. I zato vas molim da baterije punite s prijateljima, terapeutima, u ativnostima u kojima uživate… Ne da biste pobjegli od doma i od problema, nego da biste se vratili sebi i mogli istinski pomoći svojim partnerima.

Dečki moji, sretno!

Bruno Šimleša (1979.) autor je 10 knjiga iz područja popularne psihologije i duhovnosti. Po struci je sociolog, a diplomirao je 2003. godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prijašnje knjige u kojima je fokus bio na odnosu prema sebi i ljubavi kao što su Ljubavologija i Škola života jedne su od najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj i regiji. Njegovi su naslovi objavljeni i u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji i Albaniji, a ukupno je prodano više od 200.000 primjeraka. (P)ostati zdrav je njegova prva knjiga s fokusom na zdravlje.

Tema nije odabrana slučajno jer više od 15 godina pomaže oboljelima od raka da se nose sa svim izazovima pa je dio tih iskustava prenio i u ovoj knjizi, ali se oslonio i na zaključke brojnih znanstvenih istraživanja koja dokazuju utjecaj uma na tijelo.

Udruga Sve za nju 2016. godine dodijelila mu je nagradu VAM zbog pomaganja onkološkim pacijentima i senzibiliziranja javnosti za probleme svih koji se bore s rakom. Kao malo dijete liječio se od trombocitopenije na Odjelu dječje hematologije i onkologije. Iz tog vremena pamti poseban odnos s doktorom Tiefenbachom čiji je pristup bio presudan faktor za kreiranje Bruninog odnosa prema zdravlju.

Dvije godine vodio je emisiju Svaki dan, dobar dan na Hrvatskoj televiziji i redovito surađuje s brojnim medijima u Hrvatskoj i regiji. U braku je 14 godina i ponosni je tata predivne dvanaestogodišnjakinje čijoj generaciji želi da se mudrije brine za svoje zdravlje što je glavni cilj ove knjige.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Dobar život

Rezultati najopsežnije studije o sreći (Mauricio Wajngarten, MD)

Harvardska studija razvoja odraslih možda je najopsežnija studija ikada provedena, budući da je pratila svoje ispitanike tijekom njihovog čitavog odraslog života. Studija je započela u Bostonu,  1938. godine i do sada je već obuhvatila tri generacije: djedove i bake, roditelje i djecu. U studiju je uključeno više od 2000 osoba tijekom 85 godina longitudinalne studije. […]

Gluten free

Proso kao zvijezda 2023. godine

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 2023. godinu Međunarodnom godinom prosa kako bi se povećala svijest o zdravstvenim prednostima ove drevne žitarice koja je postala popularna zbog svojih iznimnih nutritivnih vrijednosti. Proso podrazumijeva skupinu žitarica koje pripadaju obitelji trava. Postoji oko 600 različita vrsta prosa koje se međusobno razlikuju po boji, obliku i vrsti. U […]

CT

Hoću li zbog CT-a imati posljedice na moje zdravlje?

Belupo

Izmjerite svoje zdravlje uz Belupo

Pozivamo Vas na Belupovo tradicionalno mjerenje zdravlja ČUVAJMO ZDRAVLJE ZAJEDNO, koje će se održati u subotu, 6. svibnja, od 9 do 12 sati u Koprivnici na glavnom koprivničkom trgu.

Bolest

Molim mišljenje na nalaz krvi

Dijete

Uloga igre u razvoju djeteta – 1. dio

Igranje predstavlja vitalnu aktivnost u djetinjstvu. Važna je za psihološki razvoj, u svim dimenzijama: kognitivnim, emocionalnim i socijalnim. Ima ključnu ulogu u mentalnom zdravlju malog djeteta. U kliničkom setingu, igra je imala važnu funkciju, omogućujući put komunikacije s djetetom i privilegirani način za stvaranje značenja i izražavanje osjećaja, afekata, strahova, ljutnje, poteškoća, itd. Melanie Klein […]

Povezani članci

Dermatologija

Stucco keratoze

Nakon ljeta i sezone sunčanja određene kožne promjene mogu biti izražene i uočljivije. Razlog tome je što zdrava i nepromijenjena koža tamni pod utjecajem ultraljubičastih zraka dok promijenjena koža može postati svjetlija ili tamnija. Promjene na nogama u obliku malenih svijetlih točkica na potkoljenicama ponekad se viđaju u odraslih osoba na potkoljenicama i nazivaju se […]

Nutricionizam

Svi aduti maslina

Masline su izuzetno zdrava namirnica s brojnim koristima za zdravlje. Bogate su antioksidansima, zdravim mastima i drugim hranjivim tvarima koje mogu pridonijeti održavanju dobrobiti organizma. U svom sastavu sadrže 11 do 15% masti od čega više od 70% čini jednostruko nezasićena oleinska masna kiselina. Ova masna kiselina ima blagotvorno djelovanje na zdravlje jer smanjuje upalu […]

Psihijatrija

Iz stanja potpune sreće brzo dođem do stanja bezvrijednosti, tuge i očaja. Kako izbjeći ta loša stanja?

Psihijatrija

Osobe rizične za razvoj depresije tijekom pandemije

Prema istraživanjima, osobe koje su već ranije imale depresiju, češće su ponovo razvile depresiju krajem 2020. godine. Istraživanje provedeno na više od 22.000 ispitanika u Kanadskoj longitudinalnoj studiji o starenju, osobe s poviješću 3.79 puta su češće imale depresiju tijekom pandemije, u odnosu na osobe koje nisu imale depresiju (studija je objavljena u International Journal […]

Nutricionizam

Začini u službi zdravlja kroz prizmu moderne znanosti

Bilo snažne ili blaže, bilo gorke ili pak nešto neutralnije arome, začine koristimo u različitim oblicima – listove, koru, gomolj, pupoljak, korijen, cvijet ili sjemenku. Ono čime nas u prvi trenutak zavodljivo privuku jesu njihove živopisne boje i arome, međutim tisućljetna upotreba širom svijeta pokazala je kako iza tog šarma stoji niz zdravstvenih blagodati, a […]

Nutricionizam

Mikroplastika u majčinom mlijeku – koliko je opasna

Već gotovo 20 godina znanstvenici pokazuju zabrinutost zbog potencijalnih štetnih učinaka mikroplastike. Većina dosadašnjih istraživanja bila je usmjerena na opasnosti za morske organizme, međutim, znanstvenici su sve više zabrinuti za djelovanje na ljude. S obzirom na procjenu količine mikroplastike koju čovjek prosječno unese u svoj organizam, zabrinutost je potpuno opravdana jer se radi o unosu […]

Psihijatrija

Patim od depresije, usamljena sam, ne izlazim u krevetu i bezvoljna sam. Što mi savjetujete da mi bude bolje?

Nutricionizam

Zašto su danas jaja blagotvorna za zdravlje, a sutra možda neće biti?

Poznato je kako istraživanja o utjecaju hrane ili prehrane na zdravlje mogu dati oprečne rezultate. Primjerice, određena su istraživanja pokazala kako jaja djeluju blagotvorno na zdravlje djelujući povoljno na zdravlje srca, dok su neka istraživanja pokazala kako jaja u prehrani mogu biti štetna povećavajući rizik od bolesti srca i krvnih žila. Razlog oprečnih rezultata leži […]