Kako možemo učiniti godišnji odmor što ugodnijim?

Važno je pripremiti se za godišnji odmor, među ostalim stvarima potrebno je uzeti i neophodne lijekove poput lijekova za smanjenje boli i temperature.

Kao dermatolog preporučujem da se svakako ponesu lijekovi koje nazivamo antihistaminici, a njima se liječe alergije, osipi od sunca, svrbež kože i sl. Od lijekova koji se koriste lokalno  dobro je imati kremu poput Afloderma ili Beloderma koja nam može pomoći kod crvenila, nakon ugriza insekata i sl. Zatim  masti ili sprej koji sadrže antibiotik,te kreme sa zaštitnim faktorima prilagođene fototipu kože te hidratantne kreme ili losione koje se koriste nakon sunčanja.

Prije sunčanja ne nanositi parfeme, dezodoranse i šminku kako ne bi nastale pigmentacije. Nadam se da će mnogoborojna upozorenja liječnika o pravilnom sunčanju imati pozitivan učinak, pa će opekotine od sunca biti rijetkost.  Ako dođe do opekotina treba prestati sa sunčanjem- boraviti u hladu ili u kući. Zatim na mjesto opekotine staviti hladan oblog, te crvenilo namazati kortikosteroidnom kremom, te uzimati puno tekućine.

Ugrizi insekata mogu biti veći ili manji probelm,ali mnogobrojni ubodi komaraca pogotovo u osjetljivijih osoba, mogu izgledati poput crvenih i otečenih žarišta te je potrebno nanijeti  portuupalnu kremu. Svakako mnogobrojne ubode komaraca možemo spriječiti, ako koristimo lokalna sredstva protiv komaraca.

Ugrizi krpelja česti su u kontinentalnoj Hrvatskoj te mogu proći neopaženo, ili ih primjećujemo ako  je dio krpelja ostao u koži – to može biti razlog odlaska liječniku, kao i pojava nježno crvenog kruga oko mjesta ugriza krpelja jer to zahtijeva uzimanje antibiotika. Opekotine od meduza ili drugih žarnjaka koje mogu nastati tijekom plivanja, liječe se tako da se vodom opere opečeno mjesto na koje se potom lagano utrlja protuupalna krema kroz nekoliko dana, a zatim se nastavlja s neutralnom kremom kako bi se koža oporavila.

Kako bismo smanjili mnogobrojne alergijske reakcije potrebno je tijekom ovih ljetnih vrućina izbjegavati uzimanje konzervirane hrane, jesti svježu sezonsku hranu s puno voća i povrća te  piti puno tekućine.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika