Morske nezgode i kako ih izbjeći

Kako učiniti godišnji odmor bezbrižnijim i kako izbjeći mnogobrojne, manje ili veće nezgode, koje nam mogu upropastiti odmor, vjerojatno je pitanje za svakog od nas i pogotovo roditelja malene djece.

Najčešće nezgode na plaži koje se događaju su opekline od meduza, ubodi ježinca i ubodi osa ili pčela.

Kako se ponašati ako nas opeče meduza?

Nastaje tijekom plivanja u moru kada se osjeti   naglo pečenje i bol na koži. U slučaju opekline treba izaći iz vode, opečeno mjesto oprati slanom vodom ili octom i nikako ne prati sa slatkom vodom (slatka voda pojačava osjećaj boli). Opečeno mjesto je crveno, otečeno, a  mogu nastati i  mjehuri.  Problem nije velik, osim ako nisu zahvaćene velike površine kože.  Ako je opečena velika površina tijela mogu  se pojaviti i simptomi tipa mučnine, glavobolje, povraćanja i tada je potrebno  javiti se liječniku. U takovim težim slučajevima ponekad je potrebno i bolničko liječenje.

Meduza na opečenom mjestu ostavlja  svoje lovke koje je potrebno maknuti – pa je potrebno učinti nešto poput površinskog pilina kože – pomiješati pijesak i morsku vodu i staviti na  opečeno mjesto. Opečeno mjesto može se  sastrugati oštrim predmetom kako bi se uklonile lovke koje peku kožu. Nakon toga  se može ponovno nanijeti ocat. Kroz nekoliko dana se  opečeno mjesto može mazati  kremom koja sadrži kortikosteroid ili biljnim pripravkom koji u obliku losiona ili gela koji sadrži  otopinu kamilice, nevena, alfa bisabolola i aluminij acetotartarat.

Ako su nastali mjehuri potrebno ih je sterilno otvoriti i mazati s antibiotskom masti nekoliko dana. Koža uobičajeno uredno  cijeli bez ožiljaka, ali može biti osjetljivija na sunce kroz neko vrijeme, pa se iza ovakovih opeklina ne preporučuje  sunčanje  kako bi se izbjeglo nastajanje mogućih hiperpigmentacija.

Ubodi morskog ježa

Česti su na kamenju i u pličacima  morski ježinci i ponekad je dovoljna kratka nepažnja i koja završava ubodom ježinca. Crnu je bodlju potrebno izvaditi kako ne bi došlo do bakterijske upale, prije vađenja bodlje stopalo se može namočiti u octu ili u toploj vodi kako bi koža bila mekša i bodlja se što lakše izvadila. Nakon toga se alkoholom može dezifincirati ubodno mjesto i pincetom izvuče bodlja. Ubodno mjesto se maže antibiotskom kremom nekoliko dana i može se prekriti flasterom.

Bodlja je crna, pa iako je izvađena može ostaviti crni trag, no ako bol ne prolazi kroz nekoliko dana velika je vjerojatnost da bodlja nije izvađena. Ako ponovno vađenje bodlje ne možemo sami izvesti ili ako je zahvaćeno dublje tkivo bit će potrebno obratiti se liječniku koji će bodlju izvaditi. Spriječiti ovakove nemile događaje možemo sa nošenjem papuča ili sandala za kupanje i izbjegavanjem plaža i stijena na kojima su ježinci.

Ubodi pčela ili osa

Tijekom ljeta na otvorenim prostorima i  često  na plažama – pogotovo ako se piju slatki napici, jede voće ili sladoled nastaju ubodi ose ili pčele. Na mjestu uboda nastaje oštra bol i crvenilo iza čega slijedi jak svrbež koji prolazi kroz nekoliko sati. Svrbež i bol možemo odmah ublažiti hladnim oblozima ili ledom. Ubodno mjesto je potrebno pregledati  i izvaditi žalac ako je zaostao. Ne preporučuje se grepsti ubodno mjesto ( na to treba upozoriti djecu) jer će se time i crvenilo i otok znantno pogoršati.

Crvenilo i otok na mjestu uboda prolazi kroz nekoliko dana, a kako bi se smanjilo može se lokalno tretirati kortikosteroidnom kremom (tri do četiri dana), ili gelom koji sadrži kamilicu, neven, aluminij acetotartarat i alfa bisabolola. U slučaju jačeg svrbeža koji ne prolazi mogu se  uzimati i antihistaminici u tabletama. Osobe koje su alergične na otrov pčele ili ose moraju biti vrlo oprezne jer mogu razviti alergijsku reakciju opasnu po život. Nikako ne bi smjele koristiti jake parfeme tijekom ljeta, nositi odjeću žarkih boja, piti slatke napitke na plaži i sl., a sa sobom moraju imati komplet za samopomoć koji sadrži adrenalin.

Također, opasni mogu biti ubodi u području glave, usne šupljine, vrata jer mogu dovesti do oticanja mekih česti i gušenja pa zahtijevaju hitan pregled kod liječnika. Većina ljudi ima samo lokalnu reakciju na ubod tipa crvenila i otoka na mjestu uboda, ali ako se jave znakovi alergijske rekcije u obliku osipa i crvenila po cijelom tijelu, praćenom vrtoglavicom, mučninom, glavoboljom potrebna je hitna liječnička pomoć.

Dijagnoza alergije na ubod pčele postavlja se na temelju razgovora s bolesnikom, opisa nalaza na koži i pomoću laboratorijskih nalaza iz krvi gdje se mjeri IgE protutijelo i ubodnim kožnim testom koji se radi u specijaliziranim ustanovama. U osoba koje  su imale jake reakcije može se provoditi liječenje u obliku hiposenzibilizacije  gdje se injicira mala količina alergena  u određenim vremenskim razmacima, a samo liječenje traje kroz nekoliko godina.

Kako bi izbjegli ubode osa ili pčela preporučuje se ne koristiti parfeme tijekom ljeta, sapune, kreme i losione  jakog mirisa, nositi svijetlu odjeću, ne piti slatke napitke i voće na otvorenom, ne držati otvorene boce sa sokom, izbjegavati otvorene kante za smeće, nositi odjeću dugih rukava, ne hodati bosi  i dr. Kao pomoć i prevencija mogu biti različiti repelenti u spreju ili losioni koji odbijaju insekte, a prije njihove uporabe potrebno je provjeriti  od koje dobi djeteta se mogu koristiti i kako se koriste.

I na kraju,  sve ove navedene nezgode vrlo su česte tijekom ljeta i na njih je potrebno odmah reagirati i prepoznati ih. Na sreću većina ih prolazi bez većih posljedica i nije uzrok prekida godišnjeg odmora. 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika