Terapija svjetlom – fototerapija

Razgovor s dr. sc. Ninom Troskot, dr. med.,spec. dermatologinjom, na Klinici za kožne i spolne bolesti, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Klinička bolnica ”Sestre milosrdnice.

Nisam siguran da velik broj građana zna što je to fototerapija. Molim vas, kako najjednostavnije definirati fototerapiju?
Fototerapija je terapija svjetlom. Dakle, to je metoda fizikalne terapije, gdje se za liječenje primjenjuju ultraljubičaste zrake  (UVA i UVB). Djelotvoran utjecaj sunčeva svjetla na neke kožne bolesti opažen je još u antičko doba. Nastajanje elektromagnetskog zračenja i njegovo širenje putem elektromagnetskih valova, moguće je u prirodnom izvoru (sunce) i u umjetnim izvorima energije (posebne vrste svjetiljki).

U kojim se područjima ljudske patologije ta terapija najviše i najčešće koristi?
Način na koji ultravioletno svjetlo (UV) terapijski djeluje nije u potpunosti poznato. Na temelju dosadašnjih istraživanja, pretpostavka je da UV svjetlo djeluje na smanjenje sinteze DNK i time utječe na normalizaciju kinetike stanica, koje su u nekim bolestima metabolički aktivnije (npr. u psorijazi). Osim toga, poznato je blagotvorno djelovanje UV zraka na neke upalne bolesti. Elektromagnetsko zračenje se u fotobiološkim procesima pretvara u kemijsku energiju što uzrokuje fotokemijsku reakciju, a to predstavlja osnovnu postavku liječenja UV zračenjem, bilo prirodnim izvorima, bilo umjetnim izvorima energije (UV svjetiljke). Djelovanjem sunca, kao prirodnog izvora elektromagnetskog zračenja, nastoje se koristiti u terapijske svrhe UVB i UVA zrake. Količina UVA i UVB zraka koje dopiru do zemljine površine ovise o više faktora: nadmorskoj visini te zemljopisnom smještaju, godišnjem dobu, dijelu dana i o indirektnom zračenju, tj. reflektiranim zrakama od okolnih površina, kao što su pijesak, vodne površine i snijeg. Liječenje kožnih bolesti pomoću izlaganja sunčevom svjetlu, tj. sunčanje, zove se helioterapija. Heliotalasoterapija je liječenje kožnih bolesti uz pomoć izlaganja sunčevom svjetlu uz istovremen utjecaj aerosola morske vode. Heliobalneoterapija predstavlja kombinaciju utjecaja sunčeve svjetlosti i kupanja u moru.  Na temelju svega ovog, može se kazati da je fototerapija vrsta liječenja nekih kožnih bolesti, kod koje se primjenjuje ultraljubičasto neionizirajuće elektromagnetsko zračenje, sa li bez fotosenzibilizatora.
Terapija kožnih bolesti umjetnim izvorima svjetla započela je početkom 20. stoljeća. Tada su konstruirani uređaji (svjetiljke, cijevi), koji su proizvodili kontrolirano ultraljubičasto svjetlo UVB i UVA. Zadnjih tridesetak godina unaprijedila se proizvodnja navedenih uređaja, tako da se danas koriste izvori zračenja UVB (285-350 nm), UVB (310-315 nm) te UVA (320-400 nm). Prva primjena tih uređaja u terapijske svrhe korištena je 1974. godine u Beču, 1976. godine u Rijeci, a u Zagrebu (KBC Šalata) 1978. godine.
Obasjavanje umjetnim izvorima svjetla bolesnika s kožnim bolestima, kao što su: psoriasis vulgaris, lichen ruber planus, exanthematosus, dermatitis atopica, sclerodermia multilocularis, granuloma annulare, urticaria pigmentosa, pityriasis rosea G. vitiligo, neki kožni limfomi i dr., zahtijeva prethodnu pomnu pripremu bolesnika.

Treba li bolesnik koji započinje s fototerapijom biti na nešto upozoren? Kako izgleda priprema bolesnika?
Bolesnik kojemu je potrebna ta vrsta terapije (bilo da se radi o obasjavanju cijelog tijela ili pojedinačnih dijelova), mora obaviti određene predradnje, kako bi polučio najbolji efekt terapije. Na liječniku terapeutu, kao i na obučenom medicinskom osoblju koje radi na uređajima, leži velika odgovornost. Svaki bolesnik kod kojeg će se primijeniti taj oblik terapije (bilo da se radi samo o obasjavanju, npr. UVB zrakama ili kombinacijom tog obasjavanja s nekim lijekovima, koji se prethodno nanose na oboljela mjesta ili s istovremenim uzimanjem nekih lijekova u obliku tableta), morat će obaviti potrebne pretrage. Na koži se ne smiju nalaziti i neke druge bolesti koje bi mogle pogoršati osnovnu bolest koja se liječi. Osim toga, koža mora biti besprijekorno čista, bez ikakvih pripravaka – na primjer, za njegu kože, lijekova itd. Dakako, kod nekih bolesti se namjerno nanose neki lijekovi, u obliku tekućine, krema ili uzimanje tableta, koje se nazivaju fotosenzibilizatori. Oni doprinose uspješnijem liječenju zbog njihovog djelovanja uz izlaganje UVA zrakama.  Mehanizam djelovanja fotosenzibilizatora (8-metxypsoralen) u obliku tekućine, kreme ili tableta, vrlo je složen fotokemijski proces, koji rezultira intrakaliranjem između parova DNK. Zatim, pod utjecajem UVA zraka dolazi do složenih fotokemijskih procesa koji postaju kvalentni i rezultiraju inhibicijom sinteze DNK te inhibicijom stanične diobe. Osim antiproliferativnog djelovanja, tu se odvija i supresijski učinak na imunološki sustav. Mjere opreza kod primjene fototerapije ili čak kontraindikacije su: lijekovi koji mogu uzrokovati fototoksične reakcije, kao naprimjer, antiaritmici, triazolski antimikotici, diuretici, nesteroidni antireumatici, fenotiazini, kinoloni, tetraciklini. Lijekovi koji mogu izazvati fotoalergijske reakcije su: antimikotici, antimalarici, diuretici, ekspektoransi,sulfonamidi-derivati ureje, nesteroidni antireumatici, kinoloni, fenotiazini, ciklamati, laksativi.
Na Klinici za kožne i spolne bolesti (Klinička bolnica Sestre milosrdnice), u našoj ambulanti za fototerapiju, već više od deset godina, provode se brojne vrste fototerapija.
Prije početka fototerapije, kod bolesnika treba obaviti kliničko-laboratorijsku obradu, nakon koje liječnik određuje vrstu terapije. Bolesnik potpisuje informirani pristanak, s kojim je upoznat s mogućim i neželjenim posljedicama terapije. Prije početka terapije, bilo da se radi o UVA ili o UVB zračenju, bolesnik je upućen u sljedeće: prije ulaska u uređaj ne smije biti namazan nekim sredstvom za njegu kože, a kamoli lijekom ako nije drukčije propisano. Mora imati svježe opranu kožu, žene bez šminke, bez nakita, uz neophodne sunčane naočale te zaštitu spolovila. Sve spomenuto odnosi se u pravilu na provođenje terapije UVB zrakama. Provođenje terapije s fotosenzibilizatorom zahtijeva drukčiji pristup, a i uz njega se koriste UVA zrake.
Ako nema kontraindikacija za primjenu tableta fotosenzibilizatora i UVA zraka, tada se one uzimaju dva sata prije primjene fototerapije. Međutim, ako postoji zapreka za primjenu terapije  tabletama, tada postoji mogućnost da se bolesnici, ovisno o vrsti bolesti i o njezinoj proširenosti, kupaju u kadi, u koju je unesen fotosenzibilizator te se potom bolesnik izlaže djelovanju UVA zraka. Naša ambulanta za fototerapiju je jedino mjesto u zemlji gdje je na raspolaganju takva kada za primjenu terapije koja se naziva PUVA-bath. Također, prilikom primjene na šake i stopala, fotosenzibilizator se može koristiti u obliku tekućine ili kreme, koja se naziva PUVA cream. Krema se nanosi sat prije izlaganja UVA zrakama.
Postoje još mogućnosti različitih kombinacija terapija, kao na primjer, istovremena primjena UVA i UVB zraka, kao i primjena retinoida i fotosenzibilizatora u kombinaciji s UVA zrakama i kombinaciji retinoida s UVB zrakama.

Približava se ljeto, a s njim i prženje na suncu. Molim vas, upozorite naše čitatelje na te opasnosti od sunčanja i kako se razumno s njima nositi?
Već i ptice na granama pjevaju da sa sunčanjem treba razumno postupati. Valja koristiti sredstva za s visokim zaštitnim faktorom. Za maksimalnu sigurnost, svakih nekoliko sati dobro je ponovno nanijeti sredstvo na kožu, posebno nakon plivanja i znojenja. Čak i za oblačnih dana, do 75 posto sunčevih zraka mogu doseći tijelo. Preporučljivo je nanijeti zaštitno sredstvo na kožu barem 15 minuta prije nego se izađe na sunce, kako bi mu dali vremena da se upije u kožu. Svakako treba obratiti pažnju na postojeće madeže te obavljati redovne kliničke kontrole prema ABCD pravilu te obaviti dermatoskopiju uz fotodokumentaciju.
Želim istaknuti da s Belupom uspješno surađujem već 30 godina. Sa zadovoljstvom sam sudjelovala u promociji vašeg lijeka Zorac koji se pokazao dobar u liječenju psorijaze.

 

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Annatto

Annatto i primjena u kozmetologiji i dermatologiji

Priroda je velika riznica ljekovitih sastojaka za kožu, a jedan od njih je i annatto. Annatto je malena sjemenka narančasto-crvene boje koja je plod zimzelenog drveta. Ovo drvo naziva se i Roucou, Achioti, Achuete i autohtono raste u Južnoj Americi. Raste i širom Centralne Amerike, u Karibima te dijelovima Azije. Brazil i Filipini glavni su […]

Dermatologija

Problem sa kvržicom ispod stražnjice, što poduzeti?

Dermatologija

Urologija i dermatologija

Na ovaj tekst ponukalo me mnoštvo pitanja na Belupovom portalu „Zdravo budi“, zatim dugogodišnje iskustvo iz urološke ordinacije te konačno i daljnja praksa i običaji liječnika obiteljske medicine. I bolesnici i liječnici obiteljske medicine, koji bolesnike upućuju na specijalistički pregled, vrlo često ne razlučuju dovoljno dobro koje su tegobe i/ili bolesti u domeni urologa, a […]

Dermatologija

Što je Demodex folliculorum?

Mikrobiom kože  sastoji se od  milijuna različitih bakterija, grinja, virusa  koji su vrlo  biti za zdravlje kože. Mikrobiom kože mora biti raznolik i uravnotežen jer je time  onemogućen razvoj patogenih bakterija , virusa i gljiva na koži. Osim na površini kože  ovi dobri podstanari, nalaze i u dubljim slojevima kože. Ravnoteža u sastavu mikrobioma kože […]

Arterije

Imam pjege na nogama, od čega nastaju?

Dermatologija

HPV virus

Humani papiloma virus pripada u grupu papilomavirusa. To su DNA virusi bez ovojnice koji  su česti u prirodi, a do sada je identificirno  nekoliko stotina vrsta papiloma virusa, koje se tradicionalno nazivaju “tipovima”. U ljudi je izolirano oko 150 genotipova HPV, od kojih 40 mogu uzrokovati infekcije u genitalnoj regiji. Dijele se na tipove niskog […]

Iz iste kategorije

Dermatologija

Važnost primjene retinoida u liječenju akne

Jedna od najčešćih kožnih bolesti su akne i vrlo čest razlog dolaska dermatologu na pregled. Prve promjene u obliku akne mogu nastati u pubertetu, ali i u odrasloj dobi. Sama pojava na koži može biti blaga poput jedva vidljivih promjena, ali i izrazito teška što uvijek zahtijeva liječenje. Akne nastaju na dijelovima kože koja je […]

Dermatologija

Egzosomi i primjena u estetskoj medicini

U posljednje vrijeme su u centru interesa maleni mjehurići koji se nalaze između stanica i nazivaju se egzosomi te se njihovo djelovanje između stanica i uloga intenzivno istražuje. Egzosomi su malene vezikule (mjehurići) koji izgledaju poput malenih okruglih loptica i koje sadrže ribonukleinsku kiselinu – RNK, proteine i neke druge molekule. Iako su jako maleni, […]

Dermatologija

Alopecia areata

Ispadanje kose vrlo je česta pojava, a oblik ispadanja koji se opaža kao krugovi bez kose naziva se alopecia areata. Može nastati u svim životnim dobima, no učestalija je u djece i mladih osoba. Radi se o alopeciji koja prolazi kada se otkrije uzrok koji je u pozadini problema pa ne ostavlja trajne ožiljke ili […]

Dermatologija

Ljuskanje kože po ušima

Dermatologija

Aterom na vlasištu

Ateromi su lojne ciste ispod kože koje se nazivaju i još i epidermalne ciste. Mogu nastati bilo gdje na tijelu, ali su na vlasištu najčešće. Djeluju poput kvržica ispod razine kože i ako nisu upaljene ne predstavljaju neki zdravstveni problem. Njihova pojava na vlasištu ponekad zabrinjava pacijente jer nisu sigurni radi li se o zadebljanju […]

Dermatologija

EGCG – EPIGALOKATEHIN i zdravlje kože

Epigalokatehin-3-galat je vrsta katehina koja se nalazi u zelenom čaju i bijelom čaju. Kemijski se radi o esteru epigalokatehina i galatne kiseline. Vrlo je bitan za ljudsko zdravlje i potaknuće je mnogobrojnih istraživanja pa se i donekle i zna njegovo djelovanje na ljudsko zdravlje. Osim u zelenom čaju nalazi se i u bijelom čaju, a […]

Dermatologija

Bijeli čaj i zdravlje kože

Bijeli čaj ima antioksidativna i antiseptička djelovanja te je stoga sve cjenjeniji. Bijeli čaj možda nije toliko poznat u zapadnom svijetu kao zeleni, no naziva se i čajem za ljepotu kože radi svojih ljekovitih svojstava. Koža je tijekom života izložena mnogobrojnim vanjskim i unutarnjim onečišćenjima i toksinima koji uzrokuju prerano starenje kože, a bijeli čaj […]

Dermatologija

Incizija perianalnog apscesa