Ankilozantni spondilitis – 3. dio

Liječenje AS nije specifično, ali različitim lijekovima i terapijskim postupcima možemo postići dobru kontrolu bolesti. Cilj liječenja je suzbiti bolove, održati pokretljivost kralježnice i zglobova te spriječiti razvoj ukočenosti.

Liječenje

Liječenje AS nije specifično, ali različitim lijekovima i terapijskim postupcima možemo postići dobru kontrolu bolesti. Cilj liječenja je suzbiti bolove, održati pokretljivost kralježnice i zglobova, te spriječiti razvoj ukočenosti i deformacije.

Od lijekova se primjenjuju nesteroidni antireumatici (Ibuprofen) i to u maksimalnoj dnevnoj dozi u akutnoj fazi bolesti i kod pogoršanja bolesti, sa svrhom da se upalni proces stavi pod kontrolu. U kroničnoj fazi bolesti se nesteroidni antireumatici uzimaju u manjoj dozi za smanjenje boli, te se mogu kombinirati sa paracetamolom i tramadolom (Zaracet). U teškim oblicima bolesti koriste se biološki ili anti-TNF lijekovi (Inflixamab, Etanrecept), koji blokiraju aktivnost faktora nekroze tumora (TNF), važnog posrednika upalnog procesa, te sprječavaju daljnja strukturalna oštećenja zglobova i zaustavljaju napredak bolesti. Primjena kortikosteroida je opravdana samo u obliku lokalnih injekcija u zglobove i hvatišta mekih tkiva za kost, te ima jako dobar učinak. Za ishod bolesti je presudna rana dijagnoza, edukacija bolesnika, fizikalna terapija, praćenje bolesnika, pravodobno otkrivanje komplikacija bolesti kao: upala oka, prijelom kralježnice, srčani poremećaji itd.

Fizikalna terapija temeljena na medicinskoj gimnastici je osnova liječenja ovih bolesnika. Ona može smanjiti bol i ukočenost, te poboljšati opće stanje bolesnika. Potrebno je naglasiti važnost svakodnevne tjelovježbe, prije koje se treba dobro zagrijati da se smanji zakočenost tijela. Tjelovježbom se održava gibljivost i elastičnost kralježnice, prsnog koša i ostalih zglobova. Za bolesnika je najbolje da spava potrbuške na čvrstom madracu s malim jastukom. Na ovaj način se izbjegava savijanje kukova i koljen prema naprijed, tj. u „skijaški stav“. Kod AS s vremenom dolazi i do upale u području prsnog dijela kralježnice što rezultira ograničenim širenjem prsnog koša i otežanim disanjem. Upravo zbog toga su nam vježbe disanja jako bitne u terapiji, a pušenje svakako treba izbjegavati.

Bolesnici s AS-om mogu se baviti i sprotskim aktivnostima: plivanje jača leđne mišiće, što nam je važno za stabilnost trupa, pa se preporuča leđno plivanje. Od igara loptom najprikladnija je odbojka i košarka, a trčanje se preporuča i radi vježbi dišnog sustava, najmanje 3 puta tjedno.

Kirurško liječenje kao ugradnja ednoproteza kuka ili koljena i korektivni zahvati na kralježnici se primjenjuju kada postoji  teže funkcijsko oštećenje zglobova ili kada postoje teška oštećenja kralješnice.

Prognoza bolesti

Prognoza AS je uglavnom zadovoljavajuća. Kod najvećeg broja bolesnika životni vijek se ne razlikuje od onoga u općoj populaciji. Oko 10% bolesnika imaju težak oblik bolesi s ukočenjem (ankilozom) cijele kralježnice i drugih zahvaćenih zglobova. Jako rjetko se viđaju ozbiljne i životno ugrožavajuće komplikacije kao prijelom kralježnice zbog uznapredovale osteoporoze, oštećenje zgloba između prvog i drugog vratnog kralješka (atlasa i aksisa), te ozbiljna oštećenja organa (upala aorte, oštećenje srca i pluća).  Uz liječenje i pridržavanje liječničkih uputa bolesnici uglavnom provedu normalan život bez bitnijih ograničenja. Kod AS nam je bitna prevencija funkcionalne nesposobnosti i nastanka invalidnosti, a to se postiže fizkalnom terapijom i lijekovima.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika