Bolno stopalo – 20. dio

Peronealni tendinitis.

Liječenje.  

Primarni cilj liječenja je ublažavanje boli, vratiti stabilnost i pokretljivost stopala, te vratiti bolesnika na željenu razinu aktivnosti. Bolesnici s dijagnosticiranim peronealnim tendinitisom mogu se liječiti nesteroidnim protuupalnim lijekovima (NSAID) i smanjiti razinu trenutne fizičke aktivnosti radi ublažavanja boli. Upotreba lokalnih kortikosteroida se nije pokazala dovoljno učinkovita kod ove dijagnoze. Također, upotreba ortoze ili uloška za pete može pomoći u liječenju blagih slučajeva peronealnog tendinitisa.

Liječenje peronealnog tendonitisa uključuje program istezanja, jačanja, mobilizacije i manipulacije, proprioceptivne i vježbe ravnoteže. Ako su simptomi teži, gips, odnosno imobilizacija stopala može biti 10 dana. Nakon što se simptomi povuku, bolesnik započinje progresivni program rehabilitacije uz postupno povećanje do pune aktivnosti.

Korištenje terapijskog ultrazvuka i elektroterapije, kao i se i ekstrakorporalna terapija udarnim valovima (ESWT) može biti korisna u tretmanu ovog stanja.

Ako je konzervativno (neoperativno) liječenje neučinkovito ili neuspješno nakon 3 do 6 mjeseci, preporučuje se operacija.  Simptomi koji se mogu pojaviti nakon operacije uključuju: oteklinu, ukočenost, bol nakon operacije, ožiljak od reza, privremena utrnulost ako su tijekom operacije poremećeni neki od živaca koji opskrbljuju područje stopala i gležnja.

Fizioterapija nakon operacije peronealne tetive:

Za manje operacije peronealne tetive, uključujući debridman i sinovektomiju, bit će potrebno nositi „čizmu“ 4-6 tjedana, ali će se bolesnik moći djelomično početi oslanjati na nogu nakon 48 sati, ovisno o razini boli. Transplantacija tetive imat će dulje vrijeme oporavka i bolesnik će biti u gipsu do 6 tjedana prije nego što budete dobio „čizmu“. Može proći i do 12 tjedana prije nego što se potpuno može oslanjati na navedeno stopalo.

Mobilizacije i istezanja primijenjena na vezivno tkivo u skočnom zglobu je također bitna nakon operacije. Raspon vježbi kretanja i aktivnosti jačanja (ekscentrična vježba) započinju 2 do 4 tjedna nakon operacije.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika