Enteropatski artritis – 3. dio

Liječenje EA ponajprije je usmjereno na liječenje osnovne, crijevne bolesti. Primjena kortikosteroida, lijekova koji mijenjaju tijek bolesti (DMARD) i bioloških lijekova u liječenje crijevne bolesti ima povoljan učinak i na zglobove.

Liječenje

Liječenje EA ponajprije je usmjereno na liječenje osnovne, crijevne bolesti. Primjena kortikosteroida, lijekova koji mijenjaju tijek bolesti (DMARD) i bioloških lijekova u liječenje crijevne bolesti ima povoljan učinak i na zglobove. Zahvaćene zglobove najčešće liječimo primjenom nesteroidnih antireumatika i ponekad lokalnom infiltracijom (blokadom) kortikosteroida direktno u zglob. Akutno zahvaćen zglob treba poštedjeti i lokalno primijeniti kriomasažu (terapiju ledom), zbog smanjenja boli i upale. Kineziterapija (medicinska gimnastika) je također korisna u liječenju ove bolesti, prvenstveno pri aksijalnom artritisu (bol ili ukočenost u donjem djelu leđa). Metodama fizikalne terapije kontroliramo tijek bolesti i poboljšavamo funkcionalnu sposobnost bolesnika. Temeljni lijekovi za EA su:

Nesteroidni antireumatici (NSAR)

Obično se koriste za liječenje reumatskih bolesti (kao ibuprofen, indometcin, ketoprofen, piroksikam), a mogu se koristiti i za smanjenje bolova i upale povezanih s EA. Ponekad su potrebne visoke doze ovih lijekova za smanjenje boli i upale u reumatskim bolestima. To može predstavljati problem budući da se najznačajnije nuspojave NSAR-ova javljaju u probavnom sustavu (želudac, crijeva, itd.). NSAR-ovi mogu prouzročiti smanjenje zaštitne sluzniceu želucu, što može izazvati iritaciju želuca. S vremenom, ove promjene u želucu mogu dovesti do pojave žgaravice, gastritisa, kao i ulkusa (čira) na želucu, pa čak i krvarenja. Da ne bi došlo do ovih nuspojava mogu se uzimati lijekovi koji neutraliziraju ili sprječavaju proizvodnju viška želučane kiseline (kao omeprazol, pantoprazol). Ovi bolesnici primarno boluju od upalne bolesti crijeva, pa oni ne toleriraju dobro NSAR-ove zbog navedenih nuspojava.

Kortikosteroidi

Ova skupina lijekova ima snažan protuupalni učinak, a mogu se primijeniti u obliku tableta, intravenskih injekcija ili injekcija direktno u zglob. Kod EA se ponekad primjenjuju u obliku lokalnih infiltracija (blokada) u zglob zahvaćen upalom, ali samo ako nisu zahvaćena više od dva zgloba. Kortikosteroidi se koriste samo za kratkotrajno akutno liječenje umjerenog do teškog EA. No, ponekad postoji opasnost da prilikom prestanka uzimanja kortikosteroida dođe do pogoršanja simptoma artritisa (upale zloba).

Lijekovi koji mijenjaju tijek bolesti (DMARD)

Ovim se lijekovima usporava napredovanje reumatskih bolesti, budući da smanjuju upalni odgovor imunološkog sustava čime se smanjuje i upala u zglobovima. Učinak je vidljiv nekoliko tjedana nakon primjene. Kod EA se najčešće koristi metotreksat i to putem tableta. Kod uzimanje metotreksata, poželjno je uzimati i folnu kiselinu kako bi smanjili moguće nuspojave. Mučnina i oštećenja sluznice u ustima su najčešće nuspojave ovog lijeka, ali se mogu smanjiti uzimanjem folne kiseline. Potrebna je učestalija kontrola krvi i jetrenih enzima. Osim metrotreksata, često se koristi i sulfasalazin, budući da on djeluje na upalnu bolest crijeva, ali i na upalu zglobova.

Biološki lijekovi – inhibitori TNF-α

Spadaju u novije lijekove. Blokiraju aktivnost faktora nekroze tumora (TNF), koji je važan posrednik upalnog procesa. Dovode do smirivanja simptoma bolesti, ali i sprječavaju daljnja strukturalna oštećenja zglobova i zaustavljaju napredak bolesti. To su infiksimab, adalimamab i etanercept. Navedeni lijekovi djeluju na primarnu, crijevnu bolest, ali i na zglobna oštećenja. Primjenjuju se kao potkožne ili intravenske injekcije.

Prognoza bolesti

Tijek i težina EA variraju od osobe do osobe. Općenito se može reći da prognoza EA ovisi o težini crijevne bolesti koja je i dovela do upale zglobova. Prosječno je potrebno oko šest tjedana da dođe do povlačenja simptoma bolesti, nakon njihovog pojavljivanja. Same zglobne promjene imaju dobru prognozu. Najčešće se smiruju i prolaze bez trajnih posljedica. Za ove bolesnike je važna redovita kontrola kod liječnika specijalista za crijevne bolesti (gastroenterologa) i liječnika specijalista za reumatske bolesti (reumatologa).

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika