Juvenilni idiopatski artritis (3. dio)

Vrlo nam je važna anamneza i klinička slika djeteta, te pretrage vezane uz postojeće znakove i simptome bolesti. Djete boluje od JIA kada se bolest počine razvijati prije 16. godine života i kada upala, nepoznatog uzroka, traje duže od šest mjeseci.

Vrlo nam je važna anamneza i klinička slika djeteta, te pretrage vezane uz postojeće znakove i simptome bolesti. Djete boluje od JIA kada se bolest počine razvijati prije 16. godine života i kada upala, nepoznatog uzroka, traje duže od šest mjeseci. Prethodno treba isključiti bolesti kod kojih je upala zglobova također dio kliničke slike.

U anamnezi se treba usmjeriti na tegobe (bol, oteklina, toplina, poremećena funkcija zgloba) i vrijeme njihove pojave (npr. jutarnja ukočenost karakteristična je za JIA-u), te podatke vezane za tjelesnu temperaturu djeteta. Od laboratorijskih testova je potrebno učiniti (SE – sedimentacija, CRP – C-reaktivni protein, KKS – kompletna krvna slika). Navedene pretrage će nam pokazati da se radi o upalnom procesu u organizmu. Korisno je testirati bolesnika na reuma faktor (RF), antinuklearna protutjela (ANA), te HLA-B27.  Također je potrebno učiniti i UZV, te RTG zglobova, a po potrebi i CT, te MR – magnetska rezonancija.

Navedene pretrage će nam pomoći pri utvrđivanji dijagnoze JIA, ali i pri određivanju tipa bolesti, te pri praćenju uspješnosti liječenja i prognoze bolesti.

Liječenje JIA

Trenutno ne postoji specifična terapija JIA. Osnovni cilj liječenja bolesti  jest da se djeci omogući normalan život, te da se provede kontrola bolesti i spriječi daljnje oštećenje zglobova. Liječenje se zasniva na primjeni različitih lijekova koji smiruju upalu zglobova i drugih organa koji mogu biti zahvaćeni upalom, te na  fizikalnoj terapiji koja treba spriječiti deformitete i poboljšati funkcionalnost zglobova. Liječenje nije nimalo jednostavno, te zahtijeva međusobnu suradnju više liječnika specijalista.

 Lijekovi za liječenje JIA

Nesteroidni antireumatski ili protupalni lijekovi (NSAID) 

Navedeni lijekovi se ubrajaju u simptomatsku terapiju, budući da djeluju na simptome bolesti, ali upalu u potpunosti ne mogu zaustaviti. Njihov je učinak smanjenje upale, boli i snižavanje povišene tjelesne temperature. Zadovoljavajući učinak se može javiti nakon nekoliko tjedana uzimanja lijeka. Najčešće se koristi Ibuprofen, jer se dobro podnosi. Ove lijekove je bitno uzimati na pun želudac, da se ne razviju gastroenterološke smetnje, te dozirati prema dobi i tjelesnoj težini djeteta.

Lijekovi koji mijenjaju tijek bolesti (DMARDs)

Još ih nazivamo i lijekovima drugog stupnja. Primjenjuju se nekon nekoliko tjedana  upotrebe NSAID-a unatoč kojima bolest i dalje napreduje, te kod djece s poliatritisom. Daju se u malim dozama, obično jedanput na tjedan. Najčešće se prvo primjenjuje metotreksat (MTX), koji smiri upalu, a ponekad potpuno zaustavljanja bolest. Gastroenterološke smetnje i porast jetrenih enzima (AST, ALT, GGT) najčešće su nuspojave. Kombinacija tog lijeka s folnom kiselinom može smanjiti nuspojave lijeka. Osim MTX-a iz ove skupine lijekova još se koriste i Sulfasalazin i Ciklosporin A.

Kortikosteroidi

Kortikosteroidi su najmoćniji lijekovi za smanjenje upale u organizmu. Njihova primjena je ograničena radi nuspojava kao: osteoporoza, zaostajanje u rastu, prekomjerno dobivanje na težini, te visok krvni tlak. Uglavnom se primjenjuju u prvim danima bolesti, radi efikasnog smanjenja upale, te kod oblika JIA koji ne reagiraju na druge lijekove. Postoje u raznim farmaceutskim oblicima kao: tablete, kapi, te injekcije. U obliku kapi koriste za liječenje kroničnog iridociklitisa (upale prednjeg dijela oka), a mogu se davati i injekcije u oko.  Kortikosteroidi se koriste i za intraartikularnu primjenu (injekcije izravno u zglob). U zglob se daju kod jake upale, kada zbog boli dolazi do zgrčenosti zgloba i deformacije. Na taj način brzo smanjuju upalu, jer djeluju na samom mjestu upale, a povoljan učinak može trajati i nekoliko mjeseci.

Biološki lijekovi ili anti-TNF lijekovi  

Spadaju u novije lijekove, te blokiraju aktivnost faktora nekroze tumora (TNF), koji je važan posrednik upalnog procesa. Oni se koriste sami ili u kombinaciji s metotreksatom (MTX), a učinkoviti su kod većine bolesnika. Dovode do smirivanja simptoma bolesti ali, još važnije, sprječavaju daljnja strukturalna oštećenja zglobova i zaustavljaju napredak bolesti i trajni invaliditet. Najpoznatiji lijek iz ove skupine je Etanercept koji se primjenjuje u obliku potkožne injekcije. A još se koriste i Inflixamab koji se primjenjuje tijekom jednodnevne hospitalizacije i to intravenozno razrijeđen u otopini, te Remicade koji se primjenjuje po pisanim protokolima.

Rehabilitacija

Spada u jednu od važnijih komponenti liječenja JIA. Uključuje rane fizikalne vježbe (kineziterapiju) da bi se održala pokretljivost zgloba, kontrolira se mišićna snaga i masa, te koregiraju vać nastali deformiteti.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika