Osteoporoza

Koštana masa se izgrađuje u mladosti i doba spolne zrelosti. Količina koštane mase ustaljuje se oko tridesete godine a nakon četrdesete se postupno gubi (do 1 % godišnje). Ako taj gubitak postane.

Koštana masa se izgrađuje u mladosti i doba spolne zrelosti. Količina koštane mase ustaljuje se oko tridesete godine a nakon četrdesete se postupno gubi (do 1 % godišnje). Ako taj gubitak postane izrazit kosti postaju tanke i lomljive, smanjuje se mineralni sadržaj kosti te dolazi do stanja osteoporoze.
Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu ima oko 200 milijuna oboljelih od osteoporoze. Osteoporoza je danas postala epidemija ne samo kod žena nego i kod muškaraca. Nastanku te bolesti kod muškaraca pogoduje uglavnom gubitak testosterona i alkoholizam.
Najčešća je kod žena nakon menopauze i osoba starijih od 70 godina zbog slabijeg metabolizma kalcija. Podložne su obolijevanju i žene koje su rano ušle u menopauzu ili su im kirurški, prije 45. godine, uklonjeni jajnici. Kod osoba starijih od 50 godina, svaka druga žena i svaki peti muškarac su u riziku od osteoporoze. Osteoporoza je u porastu jer je produžen životni vijek, zbog upotrebe lijekova koji utječu na koštanu masu te zbog suvremenog načina života i loše prehrane.

Uzroci osteoporoze su višestruki, a oni su: genetska predispozicija, tj. nemogućnost da se postigne potrebna koštana masa za vrijeme rasta, zatim mršavost, pušenje, prijašnji prijelomi, ženski spol, dob, nedovoljna upotreba koštano-mišićnog sustava, nedostatak spolnih hormona, neodgovarajući unos kalcija i vitamina D,  alkoholizam, uzimanje kortikosteroida, greške remodeliranja kostiju i sl. Osim tih uzroka nastanku osteoporoze pogoduju  i neke bolesti kao što su malapsorpcijski sindrom, ciroza jetre, maligne bolesti, bubrežna insuficijencija te neke endokrinološke bolesti.

Prvi znakovi bolesti su značajan gubitak u tjelesnoj visini i pogrbljeno držanje, bol u leđima te sklonost prijelomima.
Prvi znaci vide se u kostima s većim udjelom spužvaste kosti a to su kuk, kralješnica i kosti zapešća. U trećine žena starijih od 65 godina očekuje se da će doći do loma kralješka, a u jedne od pet žena u dobi preko 70 godina da će doći do loma kuka. Najčešći uzroci smrti su embolije i upale pluća kao posljedica mirovanja.

Kako bi se spriječila i pravodobno liječila ova bolest, preporučuje se redovni  liječnički pregledi u osoba s povećanim rizikom kada liječnik može ocijeniti da li je osoba kandidat s obzirom na navike, prisutne smetnje te pojavu osteoporoze u obitelji. Najpouzdanija metoda otkrivanja osteoporoze je koštana denzitometrija, odnosno mjerenje koštane gustoće.
Da bi se spriječilo nastajanje osteoporoze važno je prehranom unijeti dovoljno kalcija i vitamina D. Preporuča se dnevno unijeti 1000 do 1500 mg kalcija,odnosno 400-800 IU vitamina D, koji je potreban da bi se apsorbirao kalcij.
U prevenciji  važna je i tjelesna aktivnost u smislu aerobnih vježbi s opterećenjem, npr, nešto brža šetnja ili hodanje kroz vodu. Najstariji poznati postupak prevencije osteoporoze je primjena estrogena, kod žena u premenopauzi, jer se pokazalo da je upravo postmenopauzalna osteoporoza njen najčešći oblik. Estrogeni mogu zaustaviti ili usporiti napredovanje osteoporoze. Međutim, među ženama koje su prihvatile estrogene često dolazi do prekida liječenja zbog raznih nuspojava. Potrebno je i smanjiti faktore rizika kao što su pušenje, pojačan unos alkohola i kave.
Lijekovi se dijele na one koji zaustavljaju razgradnju kosti-antiresorptivne, one koji potiču izgradnju-anabolike i one koji potiču oba procesa.
Lijekovi koji zaustavljaju razgradnju suestrogeni, bisfosfonati, SERM, HNL i kalcitonin. Bisfosfonati (alendronat –, risedronat i dr.) se snažno vežu za mineralnu tvar u kostima, tj. hidroksiapatit i inhibiraju osteoklaste te tako sprečavaju njihovu razgradnju. Selektivni modulatori estrogenskih receptora (SERM) djeluju na estrogenske receptore i tako stimuliraju djelovanje estrogena u tijelu. Hormonska nadomjesna terapija (HNL)  kao što su spolni hormoni i  to estrogeni u žena i testosteron u muškaraca, djeluju poticajno na izgradnju koštane tvari. Kalcitonin je hormon kojeg proizvode specijalizirane stanice štitnjače koji, djelujući u kostima, sprječava njihovu razgradnju. Povećavajući koštanu masu smanjuje lomljivost kostiju i mogućnost prijeloma kralješaka. Najširu upotrebu ima kalcitonin lososa jer djeluje snažnije i duže nego ljudski, a najlakše se primjenjuje u obliku nosnog spreja.

Među lijekove koji potiču izgradnju kostiju spada parathotmon. Paratireoidni hormon luče stanice paratireoidnih žlijezda i normalno u tijelu djeluje nepovoljno na izgradnju kosti. Međutim, dokazano ja da ako se uzimaju male doze u određenim vremenskim intervalima, paradoksalno, paratireoidni hormon izravno potiče stvaranje koštane tvari. Najbolji učinak ostvaruje u liječenju senilne, dok predstavlja jednu od zadnjih stepenica u liječenju postmenopauzalne osteoporoze.
U lijekove koji potiču izgradnju i zaustavljaju razgradnju kosti spada stroncijev ranelat koji je član  najmlađe generacije lijekova za liječenje osteoporoze.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika