Osteoporoza i kako je liječiti

Osteoporoza je progresivna, metabolička bolest koštanog tkiva. Karakterizirana je gubitkom gustoće kostiju i njihove elastičnosti zbog čega su kosti krhke i sklone frakturama. Spada u jednu od pet najčešćih kroničnih bolesti, a 80% svih oboljelih su žene.

Osteoporoza je progresivna, metabolička bolest koštanog tkiva. Karakterizirana je gubitkom gustoće kostiju i njihove elastičnosti zbog čega su kosti krhke i sklone frakturama.  Spada u jednu od pet najčešćih kroničnih bolesti a 80% svih oboljelih su žene. Ona nastaje zbog postupnog gubitka kalcija i nepravilne pregradnje kostiju zbog čega njena učestalost raste nakon 65. godine života.  Drugi najčešći  razlog njene pojave je manjak spolnih hormona, posebice estrogena, zbog čega je njena pojava češća kod žena u postmenopauzi.

Osim starije životne dobi i hormona u nastanku osteoporoze važnu ulogu igra smanjen unos Ca i izloženost suncu(vitamin D) tijekom života, pušenje, uživanje u alkoholu, smanjena fizička aktivnosti, reumatoidni artritis, dugotrajno liječenje kortikosteroidima, bolesti jetre i dr.
Svrha terapije je zaustaviti daljnji gubitak koštane mase, sprečavanje daljnjih prijeloma te ublažavanje boli.
Opće mjere za sve pacijente su primjereni unos Ca i vitamina D (koji je bitan za adekvatnu apsorpciju Ca), održavanje primjerene težine i fizičke aktivnosti te izbjegavanje pušenja i alkohola. Preporučen dnevni unos Ca je oko 1000 mg a vitamina D od 400 do 800 IU dnevno. Njihov nadomjestak je potreban samo kod nedovoljnog unosa hranom odnosno izloženosti sunčevoj svjetlosti.
Od medikamenata postoje bisfosfonati, modulatori estrogenih recepata, kalcitonin,soli stroncija,  fluoridi i flavonidi, parathormon, hormon rasta, anabolni hormoni, koštani faktor rasta i dr.

Bisfosfonati su lijekovi prve linije terapije osteoporoze i najduže se upotrebljavaju u njenoj terapiji.  To su alendronat (Aledox), risedronat (Bonna), ibandronat i dr. Bisfosfonati  imaju osobitu farmakokinetiku zbog čega nakon peroralnog uzimanja često izazivaju oštećenja jednjaka pa se moraju uzimati na prazan želudac, s dosta tekućine i uz zadržavanjem uspravnog položaja tijekom pola do jedan sat.  Oni pokazuju snažan učinak u potiskivanju osteoklasta i dovode do smanjenja resorpcije kosti što postižu snažnim vezanjem za hidroksiapatit. U koštanom tkivu se zadržavaju vrlo dugo (godinama) što zahtijeva dugotrajno praćenje za ocjenu učinka i mogućih nuspojava.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika